Δήμος Φυλής: Εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τον Αναστάση Ατζάμπο

3 Οκτωβρίου 2023

Δήμος Φυλής: Η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τον Αναστάση Ατζάμπο στο site του planetwebradio.gr

“Αυτές οι εκλογές διαφέρουν από κάθε προηγούμενη κάλπη που έχει ανοίξει στον τόπο μας. Ούτε επί εποχές Παπαδήμα δεν νιώθαμε τόσο ξεκάθαρη επικράτηση και υπεροχή ενός υποψηφίου, αγόρι μου. Τότε ήξερες ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον Νίκο και οι όποιοι δεξιοί υπήρχαν στα Λιόσια ήταν απέναντι του φανερά. Τώρα όλοι και όλα τα κόμματα, στηρίζουν τον Χρήστο τον Παππού”.

Δεν επιλέγω να ξεκινήσω τυχαία με αυτή την στιχομυθία που έκανα και σας μεταφέρω -αυτολεξεί- με έναν μακρινό υπερήλικα συγγενή μου, εδώ στα πέριξ της πλατείας. Αποτυπώνει νομίζω εντελώς ωμά και πληρέστατα, τα όσα ακούμε σε ολόκληρη την τρέχουσα προεκλογική περίοδο από τον κόσμο.

Βέβαια δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα -τουλάχιστον κομματικά- και αυτό το κουβάρι των “βουβών εκλογών”, θα προσπαθήσω να το ξετυλίξω με όσα έχω ακούσει μέχρι σήμερα και στην εκπομπή μου και σε ατελείωτες ιδιωτικές συζητήσεις με άπαντες.

Δικό μου το άρθρο, δική μου και η εκτίμηση. Το τονίζω, για να είμαστε εξ αρχής ξεκάθαροι με τούτο το κείμενο.

Σίγουρα δεν ισχύουν όλα όσα ανέφερε στην παραπάνω πρόταση του ο κάτοικος των Άνω Λιοσίων και σίγουρα δεν στηρίζεται από όλα τα κόμματα ο νυν δήμαρχος Χρήστος Παππούς.

Το ΚΚΕ στηρίζει την επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Αγγελική Παπαδάτου και το Πράσινο Κίνημα που κατέβηκε αυτόνομα ως κόμμα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, έχει δώσει την επίσημη στήριξη του στην παράταξη “ΑλλάΖουμε” που ηγείται ο Χρήστος Ρούσσας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν περιπλέξει για άλλη μια φορά τα πράγματα.

Με ανακοίνωσή του ο Διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας στηρίζει την υποψηφιότητα του Χρήστου Ρούσσα, 25 μέλη και στελέχη μαζί με την υποψήφια βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αττικής Διονυσία Στεφάτου, συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της παράταξης “ΑλλάΖουμε”, απο την άλλη όμως υπάρχουν πολλά μέλη και στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρίσκονται και στηρίζουν την παράταξη του νυν Δημάρχου Χρήστου Παππού.

Αυτό το… μπέρδεμα για το ποιον στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον ξέμπλεξε(;) η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος, αφού αποφάσισε πως δεν θα δώσει καμία επίσημη στήριξη σε κάποιον υποψήφιο δήμαρχο στον Δήμο μας και κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Η Νέα Δημοκρατία δεν στηρίζει επίσημα κανέναν άλλον υποψήφιο Δήμαρχο πέραν των τριών μεγάλων Δήμων της χώρας μας αλλά σχεδόν καθολικά τα τοπικά μέλη και στελέχη της, στηρίζουν την παράταξη της “Νέας Εποχής”. Από τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου, δεν έχω δει κάποια άμεση ή έμμεση τοποθέτηση. Αν υπάρχει απόφαση στήριξης για κάποια παράταξη, παρακαλώ ενημερώστε με.

Αφού κάλυψα τα κομματικά, πάμε στο δια ταύτα.

Αυτά είναι τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών στον Δήμο μας τον Μάιο του 2019.

Βλέπουμε 7 παρατάξεις και ένα 57,27% στον εκλεγμένο Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού, όπου απέναντι του είχε τον νεοφερμένο στα εκλογικά δρώμενα της περιοχής μας Αλέξανδρο Κουλοχέρη και τον πρώην Δήμαρχο Φυλής Δημήτρη Μπουραΐμη.

Ο Κουλοχέρης, που στηρίχτηκε αρκετά στις δυνάμεις του πάλαι ποτέ ισχυρού αυτοδιοικητικού άνδρα της περιοχή μας και πρώτο τη τάξει στο ψηφοδέλτιο του Χρήστου Παππού, Δημήτρη Καμπόλη, δεν υπάρχει πλέον ως παράταξη, ενώ τον πρώην Δήμαρχο Φυλής Δημήτρη Μπουραΐμη, τον βρίσκουμε σήμερα ως υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο στο πλευρό του Νίκου Χαρδαλιά.

Με λίγα λόγια η δεύτερη και η τρίτη παράταξη πλέον δεν υπάρχουν ως εναλλακτικές επιλογές για τους όποιους διαφωνούντες και δυσαρεστημένους. Ο Κουλοχέρης έβγαλε μια περίεργη ανακοίνωση ότι θα λάμψει δια της απουσίας της η παράταξη του, ενώ ο Μπουραΐμης προχώρησε σε σύμπραξη της δικής του παράταξης με αυτή του Χρήστου Παππού, λίγο καιρό μετά τις τότε εκλογές.

Στο σήμερα, βλέπουμε πολλούς υποψηφίους των δύο αυτών παρατάξεων στο ψηφοδέλτιο του Χρήστου Παππού όπου μερικοί το κοσμούν και άλλοι βολοδέρνουν σε αυτό. Κάποιοι άλλοι πρώην συνυποψήφιοι αυτών είναι εκτός εκλογικής αναμέτρησης και κάποιοι ελάχιστοι βρίσκονται στα ψηφοδέλτια των Ρούσσα και Παπαδάτου.

Παραδοσιακά στον ενιαίο Καλλικρατικό Δήμο Φυλής η αντιπολίτευση ήταν ισχυρή έναντι της διοίκησης και συγκέντρωνε τουλάχιστον το 40-45% των ψηφοφόρων.

Η εντύπωση που δημιουργείται στον κόσμο ότι “όλοι και όλα τα κόμματα στηρίζουν τον Χρήστο Παππού” φαίνεται πως εκπορεύεται από το γεγονός, πως στο μεγαλύτερο κομμάτι της η αντιπολίτευση έχει απορροφηθεί πλέον, από την πρώτη ιεραρχικά παράταξη στις προηγούμενες εκλογές.

Λένε πως τα μαθηματικά είναι ο καλύτερος τρόπος να πεις ψέματα ή να στρεβλώσεις την αλήθεια αλλά στην περίπτωση του Δήμου μας, μάλλον εκφράζουν την εκλογική πραγματικότητα που θα βιώσουμε την ερχόμενη Κυριακή.

Η πολιτική και οι εκλογές δεν είναι αριθμητική αλλά αν συγκεντρώσει το 70% των ψηφοφόρων των άλλων δύο μεγάλων παρατάξεων που δεν υπάρχουν πια, τα 12.737 ψηφοδέλτια που βρήκε μέσα στις προηγούμενες κάλπες ο Χρήστος Παππούς, θα μοιάζουν λίγα μπροστά σε όσα θα βρει στις επόμενες.

Αν επαληθευτούν οι ανωτέρω αριθμοί, η παράταξη του νυν δημάρχου μάλλον θα ξεπεράσει τα 17.000 ψηφοδέλτια. Πράγμα που σημαίνει πως θα ακουμπήσει το δυσθεώρητο πανελλαδικά ποσοστό του 80+%.

Λίγοι το έχουν πετύχει αυτό.

Και αυτό είναι το αντεπιχείρημα των υπολοίπων που κοιτούν τα ποσοστά, μα οχι τους απόλυτους αριθμούς των ψηφοδελτίων.

Θεωρούν πως σύσσωμη η αντιπολίτευση θα καταφέρει να συγκεντρώσει -με απώλειες- κοντά στο διαχρονικό ποσοστό της, άρα ένα 30-35% που θα μοιραστεί μεταξύ των παρατάξεων Παπαδάτου και Ρούσσα.

Η δική μου εκτίμηση είναι πως οι παραπάνω αριθμοί δεν θα διαφέρουν πολύ από αυτούς που θα δούμε την Κυριακή το βράδυ.

Θεωρώ ότι το 65-70% του εκλογικού σώματος έχει κλειδώσει πως θα ψηφίσει τον Χρήστο Παππού για να είναι ξανά Δήμαρχος. Αν πετύχει να φτάσει στο 80+% θα μιλάμε για διαχρονικό επίτευγμα που δύσκολα θα ξεπεράσει κάποιος στην περιοχή μας.

Οι δύο αντιπολιτευόμενες παρατάξεις έχουν αναπτύξει μια δυναμική σε όσους δεν στηρίζουν τον νυν δήμαρχο και σίγουρα θα κερδίσουν από την μοναδικότητα της συμμετοχής τους αλλά το αν θα καταφέρουν να φτάσουν το 30-35%, θα εξαρτηθεί από ένα και μόνο πράγμα.

Πόσους θα καταφέρουν να στείλουν στην κάλπη, από όσους δεν ψηφίζουν Παππού ούτως ή άλλως.

Αν κερδίσουν αυτό το στοίχημα θα καρπωθούν τα οφέλη.

Αν οχι, τότε μαζί με την συνολική αποχή θα διαμορφωθούν ποσοστά, που πιστεύω πως -ποτέ- δεν θα ξαναδούμε στον τόπο μας.


[There are no radio stations in the database]