Ήχησαν οι σειρήνες στην Αθήνα – Τι είναι η άσκηση Παρμενίων

2 Οκτωβρίου 2023

Ήχησαν οι σειρήνες πολέμου και καμπάνες σε όλη τη χώρα το πρωί της Δευτέρας, στο πλαίσιο της άσκησης “Παρμενίων” του ΓΕΕΘΑ. Ο λόγος που διεξάγεται η άσκηση

Ενεργοποιήθηκε σήμερα το σύστημα με τις σειρήνες συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, στο πλαίσιο της άσκησης “Παρμενίων” που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.

Σειρήνες και καμπάνες ήχησαν στην επικράτεια, ωστόσο πολλοί ήταν οι πολίτες που σημειώνουν πως δεν κατάφεραν να ακούσουν τους ήχους. Σύμφωνα με αναφορές χρηστών των social media από Νέα Σμύρνη, Πειραϊκή, Μοσχάτο και Αιγάλεω, η έντασή τους ήταν ιδιαίτερα χαμηλή.

Οι καμπάνες των Ιερών Ναών σε όλη την Επικράτεια ήχησαν με σειρά βραχέων κωδωνισμών σε ταχύ ρυθμό διάρκειας 3 λεπτών.

Παρμενίων: Σειρήνες πολέμου και καμπάνες εκκλησιών ήχησαν στη Θεσσαλονίκη |  Typosthes

Ήχησαν οι σειρήνες και στη Θεσσαλονίκη

Μόλις οι δείκτες του ρολογιού έδειξαν 11 οι πρώτες σειρήνες από το Υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης τάραξαν την περιοχή Διοικητηρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η άσκηση “Παρμενίων”, η οποία σχεδιάσθηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου.

Στην άσκηση που διεξάγεται σε 24ωρη βάση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία, τις μείζονες διοικήσεις, τους σχηματισμούς και μονάδες, συμμετέχουν σε όση έκταση απαιτείται σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και φορείς του Πολιτικού Τομέα.

Τι προβλέπει ο προγραμματισμός ενεργοποίησης

  • Ώρα 11:00 σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για χρονική διάρκεια 60 δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης).
  • Ώρα 11:05 σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια 60 δευτερολέπτων (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).
  • Ώρα 11.30 σήμανση προειδοποιητικού συναγερμού ΧΒΡΠ (Χημικά, Βιολογικά, Ραδιολογικά και Πυρηνικά περιστατικά) απειλής για χρονική διάρκεια 120 δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης).
  • Ώρα 11:35 σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια 60 δευτερολέπτων (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).

Ως κύριοι σκοποί της άσκησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, καθορίστηκαν:

  • Η προσαρμογή της επιχειρησιακής σχεδίασης στην διαμορφούμενη από τις διεθνείς εξελίξεις κατάσταση στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της Χώρας μας.
  • Η εξάσκηση στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων σύμφωνα με το Δόγμα Διακλαδικών Επιχειρήσεων.
  • Η εφαρμογή των διαδικασιών του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων και του Εθνικού Συστήματος Συναγερμού, καθώς και του αντίστοιχου Συστήματος Συναγερμού Παλλαϊκής Άμυνας – Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης του ΓΕΕΘΑ.
  • Η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, των φορέων του Πολιτικού Τομέα και των Σωμάτων Ασφαλείας κατά την εφαρμογή των Εθνικών Σχεδίων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]