Ούτε ζέστη, ούτε κρύο, ώρα για Φθινοπωρινές αποδράσεις

30 Σεπτεμβρίου 2023

Ούτε ζέστη, ούτε κρύο, ώρα για Φθινοπωρινές αποδράσεις, μια υπέροχη εποχή για βόλτες στην εξοχή

Το καλοκαίρι πέρασε, όμως το φθινόπωρο, με τα πορτοκαλί φύλλα στα δέντρα και την γλυκιά ψύχρα του είναι εδώ και μας περιμένει. Ο καιρός, είναι ακόμη γλυκός και μας παροτρύνει να σκεφτόμαστε σύντομες αποδράσεις, για να ανακαλύψουμε κρυμμένους παραδείσους αυτής της τόσο όμορφης χώρας που ζούμε.

Μία υπέροχη εποχή για σύντομες αποδράσεις αφού μπορούμε να κάνουμε υπέροχες βόλτες στην εξοχή να συνδυάσουμε θάλασσα και βουνό, να κάνουμε outdoor δραστηριότητες και όλα αυτά σε πολύ καλές τιμές

Το φθινόπωρο αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή γιατί:

  • Είναι πιο οικονομικό και μπορείτε να βρείτε πολύ καλές προσφορές, σε σχέση με το καλοκαίρι!
  • Συνδυάζει θάλασσα και βουνό. Ο καιρός είναι κατάλληλος για βουτιές αλλά και σύντομες εξορμήσεις στα όμορφα μονοπάτια των βουνών της χώρας μας.
  • Ιδανικό καιρός για outdoor δραστηριότητες λόγω θερμοκρασίας, λίγων βροχοπτώσεων και ικανοποιητική διάρκειας ημέρα.
  • Επαφή με τη φύση, που μας αποχαιρετά με υπέροχα χρώματα για τη λήθη του χειμώνα. 

Από αποδράσεις του Σαββατοκύριακου, μέχρι ολιγοήμερες διακοπές, οι επιλογές μας ανά την Ελλάδα είναι αμέτρητες. Εμείς διαλέξαμε μερικές ξεχωριστές προτάσεις για μέρη που το φθινόπωρο φορούν τα καλά τους και ετοιμάζονται να μας υποδεχτούν και να μας αποκαλύψουν τις καλά κρυμμένες ομορφιές τους.

Ας τα ανακαλύψουμε!

Ορεινή Αρκαδία για μοναδική φύση

Δημητσάνα μονοήμερη

Η Ορεινή Αρκαδία θα σας μαγέψει με την ομορφιά της, βρίσκεται στην δυτική πλευρά του νομού, μόλις 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Περιλαμβάνει χωριά όπως τη Στεμνίτσα, τη Δημητσάνα την Καρύταινα και την Ελάτη που είναι και τα πιο γνωστά.

Δημητσάνα

Δημητσάνα μονοήμερη

Αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω σε δυο αντικριστούς λόφους, πάνω από το φαράγγι του Λούσιου ποταμού, με τα πέτρινα σοκάκια, σπίτια και αρχοντικά, εκκλησιές και όμορφες γειτονιές να αποκαλύπτονται σε κάθε γωνιά της. Περπατήστε ανάμεσα στα πετρόκτιστα κτήρια, στα φιδωτά δρομάκια του οικισμού και ανακαλύψτε τα όμορφα γεφύρια και τις νερορτιβές της Δημητσάνας.

Δημητσάνα | Ρεπορτάζ και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το  Χρηματιστήριο, την Πολιτική.
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 22.10.jpg

Στεμνίτσα

Στην Στεμνίτσα θα περιπλανηθείτε σε πολύ όμορφα σοκάκια. Θα βρείτε, τον ερειπωμένο σήμερα, εντυπωσιακό τετραώροφο πυργόσπιτο του Ροϊλού, το αρχοντικό του Μπουρνάζου, την εκκλησία της Παναγίας στη Στεμνίτσα με την χαρακτηριστική καμπάνα και την Παναγιά Μπαφέρω. Τέλος στο κάστρο της Στεμνίτσας θα θαυμάσετε την καταπληκτική θέα του χωριού.

Στεμνίτσα. Το καταφύγιο του Κολοκοτρώνη
Στεμνίτσα σα να λέμε Τοσκάνη: Το αρκαδικό χωριό με ιταλική αισθητική -  Aftodioikisi.gr
Στεμνίτσα: Το Αρχοντοχώρι της Αρκαδίας είναι ο απόλυτος φθινοπωρινός  προορισμός | travel.gr

Καρύταινα

Ξεχωρίζει το κάστρο, γνωστό και ως “Τολέδο της Ελλάδας” κτισμένο τον 13 αιώνα. Στο κάστρο της Καρύταινας εγκαταστάθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στα χρόνια της επανάστασης του 1821, έχτισε σπίτι και εκκλησία σε αυτό και το χρησιμοποίησε ως ορμητήριό του. Η Καρύταινα είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, καθώς διατηρεί το χρώμα της μεσαιωνικής καστροπολιτείας. Έχει καταπληκτική θέα και σίγουρα αξίζει την προσοχή σας. Στις όχθες του ποταμού Αλφειού βρίσκεται το γεφύρι του Κούκου. Κτίστηκε το 1880, είναι μονότοξο και το ύψος του 34 μέτρα. 

Κάστρο Καρύταινας - Ελληνικά Κάστρα
Κάστρο Καρύταινας - Ελληνικά Κάστρα
Δυσμενής Θέτω εις ενέργειαν περιοχή καρυταινα καφε εγκατάσταση Οδυσσέας  Πρόθεση

Ταβέρνα "Το Κάστρο", Καρύταινα - Κριτικές εστιατορίων - Tripadvisor

Βυτίνα

Ένα πολύ όμορφο μικρό χωριό με παραδοσιακή μικρή πλατεία. Εάν θέλετε να πάτε στο χιονοδρομικό η Βυτίνα είναι η καλή επιλογή, αφού βρίσκεται κοντά. Αν είσαστε του insta και έχετε χρόνο, περάστε και από το Παραμυθένιο μονοπάτι από το “δρόμο της Αγάπης love raod” για μια φωτογραφία.

Ελάτη ένα χωριό πνιγμένο στο πράσινο

Η Ελάτη είναι ορεινό χωριό του νομού Αρκαδίας, 10 λεπτά απο την Βυτίνα. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, στις πλαγιές του όρους Μαίναλο και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αρκαδίας και ανήκει στον δήμο Βυτίνας.

Στην είσοδο της μαγευτικής Ελάτης, δίπλα στα έλατα και την μοναδική ομορφιά του δάσους του Μαινάλου, μπορείτε να απολαύσετε μια βόλτα με άλογα. 
Τα άλογα είναι εξημερωμένα και υπάρχουν 3 διαδρομές με διαφορετική διάρκεια, ανάλογα την ηλικία και την εμπειρία.

Η ιππασία , γίνεται στο δάσος. Εάν πάτε μετά τα χιόνια, θα μπορείτε να απολαύσετε και τους καταρράκτες!

Φαγητό

Το φαγητό είναι καταπληκτικό και σίγουρα θα το απολαύσετε όπου και να πάτε. Εμείς ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε: 

  • Το “Καπηλειό των Αθανάτων” στη Δημητσάνα
  • Το “Ζέρζοβα” στην Παναγιά κοντά στην Δημητσάνα
  • “Τα κόκκινα πιθάρια” στην Βυτίνα
  • “Το λάθος” στο δρόμο μεταξύ Δημητσάνας Βυτίνας
Μόνο 25€ για Βόλτα στο Δάσος για 2 Άτομα | Αυλώνας
Ελάτη-Βυτίνα | Μenalon Trail, Αρκαδία, Πελοπόννησος
ΒΟΛΤΕΣ ΜΕ ΑΛΟΓΑ, ΕΛΑΤΗ, ΙΠΠΑΣΙΑ, ΒΥΤΙΝΑ | ΒΥΤΙΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ελάτη, ένα χωριό "πνιγμένο" στο έλατο... - e-gortynia.gr
ΕΛΑΤΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ – Golden view villas

Ελάτη Ευρυτανίας

Καρπενήσι

Μία πόλη με αρχοντική ομορφιά που είναι χτισμένη στην καρδιά του άγριου δάσους σε υψόμετρο 960 μέτρων. Ένας τόπος γεμάτος ιστορία, αμέτρητα φυσικά τοπία και παραδοσιακή κουζίνα που θα λατρέψεις. Το Καρπενήσι είναι η πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας. Αυτό που βλέπει κανείς στο Καρπενήσι είναι τη φύση να οργιάζει! Πλούσια σε βλάστηση βουνά, παραδοσιακή αρχιτεκτονική στους περισσότερους οικισμούς και σε χωριά, καθώς επίσης και πλήθος από δραστηριότητες, το Καρπενήσι είναι ένας προορισμός για όλο το χρόνο. Το Καρπενήσι έχει όλα όσα χρειάζεται κανείς σε ένα ταξίδι αισθήσεων! Aυτά είναι τα μέρη που δεν πρέπει να χάσεις

Φαράγγι «Πάντα Βρέχει»

10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στο Καρπενήσι

Το φαράγγι «Πάντα Βρέχει» αποτελεί ένα κρυμμένο θησαυρό του νομού Ευρυτανίας και ένα δείγμα της άγριας ευρυτανικής φύσης. 

10 μέρη που πρέπει να δεις στο Καρπενήσι -

Λίμνη Κρεμαστών

10 μέρη που πρέπει να δεις στο Καρπενήσι -

Η καλύτερη τοποθεσία για να απολαύσεις από ψηλά τη λίμνη Κρεμαστών είναι η θέση Τσαγκαράλωνα, ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ευρυτανίας τα οποία απέχουν 3 χιλιόμετρα από το χωριό Φιδάκια. Μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες τεχνητές λίμνες της χώρας, η λίμνη των Κρεμαστών είναι το σημείο «συνάντησης» του Αχελώου, του Ταυρωπού, του Τρικεριώτη και του Αγραφιώτη ποταμού, περί τα 50 χιλιόμετρα δυτικά του Καρπενησίου.

Ιερά Μονή Προυσού

Μονή Προυσού - αξιοθέατα, μοναστήρια Καρπενήσι

Η Ιερά Μονή Προυσού είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ελλάδας τοποθετημένο σε μία υπέροχη τοποθεσία. Είναι χτισμένη σε μία απόκρημνη και κατάφυτη περιοχή. Χτισμένη τον 12ο αιώνα, η μονή φιλοξενεί στο μικρό μουσείο της εκκλησιαστικά κειμήλια, βυζαντινές εικόνες και τμήμα του οπλισμού του Γεώργιου Καραϊσκάκη –αλλά η πανοραμική της θέα στις καταπράσινες πλαγιές της Καλιακούδας και του Παναιτωλικού είναι από μόνη της λόγος αρκετός να έρθεις ως εδώ.

Μαύρη Σπηλιά - Προυσός: Στα μονοπάτια της Ευρυτανίας
Via Ferrata στη Μαύρη Σπηλιά στην Ευρυτανία-Καρπενήσι - Δραστηριότητες στην  Ελλάδα εναλλακτικές περιπέτεια

Το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς

Δυο χιλιόμετρα έξω από το χωριουδάκι που λέγεται Προυσός ξεκινά ένα από τα εντυπωσιακότερα φαράγγια της Ευρυτανίας. Το διασχίζεις μέσα από μια ειδυλλιακή διαδρομή διάρκειας περίπου δύο ωρών, που περνά πλάι σε καταρράκτες και πάνω από γεφυράκια.

Η πρόσβαση στο φαράγγι γίνεται με σύντομη πεζοπορική διαδρομή με σημάνσεις, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, ακόμη και για αρχάριους. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας σας θα συναντήσετε ξύλινα γεφυράκια, τρεχούμενα νερά και δύο μοναδικούς καταρράκτες που σχηματίζουν λιμνούλες με κρυστάλλινα νερά.

Η Μαύρη Σπηλιά

Το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό

Την παράσταση, βέβαια, κλέβουν το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό που κερδίζουν όλο και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές τα τελευταία χρόνια, πράγμα που φαίνεται και από τους χαριτωμένους ξενώνες τους, οι οποίοι διαρκώς αυξάνονται και πληθύνονται. Παραδοσιακή αρχιτεκτονική, γραφικά ξωκκλήσια, πετρόχτιστες πλατείες, τρεχούμενα νερά και ειδυλλιακές διαδρομές που ενώνουν τα δύο χωριά μεταξύ τους αλλά και με πολλά από τα υπόλοιπα της περιοχής είναι τα δυνατά χαρτιά τους

Η ξεχωριστή αρχιτεκτονική των Κορυσχάδων -Εντυπωσιακά σαχνισιά και  κεντρικοί εξώστες | travel.gr
Αποστολή στην Ευρυτανία: Αυθεντικός τρόπος ζωής σε έναν μεγαλοπρεπή τόπο |  travel.gr

Ιππασία στο Saloon Park

Κοντά στους Κορυσχάδες, βρίσκεται το Πάρκο Τουριστικής Ιππασίας και Περιπέτειας, που θα ενθουσιάσει ιδιαίτερα τα πιτσιρίκια, αλλά και τους… περιπετειώδεις μεγάλους. Εδώ θα δοκιμάσετε ιππασία, ποδηλασία, τραμπολίνο, αναρρίχηση, τοξοβολία, εναέρια περάσματα, βόλτες με τρενάκι και άλλες οικογενειακές δραστηριότητες.

Saloon Park - Εικόνα του Saloon Park, Καρπενήσι - Tripadvisor

Saloon Park για μικρούς και μεγάλους

Activity – Saloon Park | Καρπενήσι
Στο Saloon Park στο Καρπενήσι με τα παιδιά - My Little World
Δέκα πράγματα που πρέπει να κάνεις στο Καρπενήσι
Filoxeno.com: Saloon Park - Καρπενήσι
Saloon Park - Hiking Trail in Ευρυτανία

Εδώ θα δοκιμάσετε ιππασία

Και φυσικά μετά από τέτοια βόλτα που θα έχει ανοίξει και η όρεξη πρέπει να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα

…που περιλαμβάνει ονομαστά λουκάνικα, το φημισμένο προσούτο Ευρυτανίας, παραδοσιακά τυριά σαν το τσαλαφούτι, ντόπιες πίτες και γλυκά του κουταλιού. Παραδοσιακές συνταγές θα δοκιμάσετε στου Νασιόπουλου στο Μικρό Χωριό, πέστροφα εκτροφείου στο Σπίτι του Ψαρά στο Γαύρο, πλάι στο ποτάμι, μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος στον Μαθέ στο Κλαυσί, ενώ στον Μέτοικο της Δομνίστας και στης Ζωής στην Ξηριά Καρπενησίου θα απολαύσετε σούπερ κοκκινιστά, πίτες και κρασάτο κόκορα.

Αν και έχω πάει, σας ζηλεύω, αν πάτε ..πάντως σας εύχομαι να περάσετε τέλεια.. μέχρι την επόμενη μας απόδραση..

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]