Ελαιόλαδο: Προβλέψεις σοκ για την τιμή του

29 Σεπτεμβρίου 2023

Διευκρινίσεις αναφορικά με τη χθεσινή του αναφορά στη Βουλή πως εάν θα υπάρξει διατίμηση στο ελαιόλαδο τότε αυτό θα εξαφανιστεί από τα ράφια των σούπερ μάρκετ έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο Mega.

« Εάν πάμε και ορίσουμε μια ανώτατη τιμή, ένα πλαφόν πώλησης του ελαιόλαδου στην Ελλάδα στον παραγωγό- για παράδειγμα στην μισή τιμή από αυτήν που είναι τώρα δηλαδή στα 4 ευρώ, τότε πάρα πολύ απλά θα έρθουν οι έμποροι από το εξωτερικό ή μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού από Ιταλία, Ισπανία και θα αγοράσουν όλο το λάδι της Ελλάδας σε τιμή μεγαλύτερη από τη τιμή διατίμησης που θα έχουμε θέσει εμείς στην Ελλάδα εδώ εσωτερικά» σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Και συνέχισε λέγοντας πως « αυτή τη στιγμή η Ελλάδα λειτουργεί μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με τους κανόνες της ευρωπαϊκής αγοράς. Εάν εμείς εμποδίσουμε να εξάγουμε το λάδι, εάν η Πολωνία ή Βουλγαρία εμποδίσουν να εξάγουν το σιτάρι ή το καλαμπόκι -εάν κάθε χώρα και αρχίζει και εμποδίζει και βάλει περιορισμούς στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων που παράγει σε πλεόνασμα και καλύπτει τις ανάγκες άλλων χωρών, τότε θα έρθει η απόλυτη καταστροφή. Δηλαδή θα έχουμε και ελλείψεις και πολύ αυξημένες τιμές

Για την τιμή χονδρικής του ελαιόλαδου

«Αυτή τη στιγμή η τιμή χονδρικής του λαδιού  έχει προσεγγίσει τα 8,70 ευρώ. Χθες είχα επικοινωνία με μεγάλη εταιρεία που αγόρασε με 8,70 ευρώ λάδι από ελαιοτριβείο δηλαδή σε επίπεδο του παραγωγού και του ελαιοτριβείου. Αυτή είναι μια εταιρεία που τυποποιεί το λάδι .Δηλαδή κάθε μέρα κάνουμε αυτή την δουλειά -λαμβάνουμε τιμές για να έχουμε το περιθώριο κέρδους και σε αυτούς. Δηλαδή στον παραγωγό μπορεί να κάνουμε λίγα πράγματα γιατί η τιμή παραγωγού  είναι πανευρωπαϊκή τελικά » τόνισε.

Και επανέλαβε πως « αυτή τη στιγμή η τιμή στο ελαιόλαδο στον παραγωγό έχει φτάσει κοντά στα 9 ευρώ. Θα μου πει κάποιος μα πώς έχει φτάσει στον παραγωγό, όταν η παραγωγή του ελαιόλαδου ακόμη δεν έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα .Αυτή είναι η τιμή του λαδιού η οποία διαπραγματεύεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διαπραγματεύεται και στην Ιταλία, διαπραγματεύεται και στην Ισπανία διαπραγματεύεται και στην Πορτογαλία. Αυτό σημαίνει επειδή έχουμε μια παγκόσμια μείωση της παραγωγής που προσεγγίζει ακόμη και το 50%. Δηλαδή έχουμε μισή παραγωγή,   την προηγούμενη χρονιά στην Ισπανία που είναι η πρώτη χώρα σε σχέση  με τις προηγούμενες χρονιές ».

Τέλος αναφέρθηκε και στην τιμή παραγωγού.  «Η τιμή παραγωγού προσδιορίζεται όχι μόνο σε επίπεδα Ελλάδας αλλά και σε επίπεδο Ευρώπης. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως; Εμείς μπορούμε να ελέγξουμε τα υπόλοιπα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας – δηλαδή να ελέγξουμε τον χονδρέμπορο, τον τυποποιητή, την μεγάλη εταιρεία και να διαπιστώσουμε – να διακριβώσουμε  εάν τελικά έχει μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο .Τα πρόστιμα θα είναι πολύ ακριβά , πολύ αυστηρά»  τόνισε ο κ. Σκρέκας.


[There are no radio stations in the database]