Οδοιπορικό: Φθινόπωρο στην Αγόριανη Παρνασσού

23 Σεπτεμβρίου 2023

Αγαπητοί αναγνώστες, σήμερα ταξιδεύουμε στην Αγόριανη Παρνασσού!

Το Φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά και λίγο πολύ όλοι αρχίζουμε και μπαίνουμε στην ρουτίνα της καθημερινότητας. Ίσως ακόμα το μυαλό μας σκέφτεται νοσταλγικά τις καλοκαιρινές διακοπές και επιθυμεί μια φθινοπωρινή εξόρμηση. Γι’ αυτό είμαι εγώ εδώ λοιπόν, να σας ταξιδέψω στον ομορφότερο προορισμό, ιδανικό για ένα Φθινοπωρινό τριήμερο του Σεπτεμβρίου, την Αγόριανη Παρνασσού.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Το Φθινόπωρο αποτελεί μια από τις αγαπημένες μου εποχές του χρόνου και η διάθεση μου έχει ταυτιστεί με τα βροχερά πρωινά του Σεπτέμβρη. Ετοίμασα λοιπόν τη φωτογραφική μου μηχανή, τη βαλίτσα μου και ξεκίνησα να οδηγώ με προορισμό την Αγόριανη.

Η Αγόριανη βρίσκεται στο νομό Φωκίδας, στους πρόποδες του Παρνασσού και απέχει περίπου 3 ώρες από την Αθήνα με αυτοκίνητο. Σίγουρα η συγκεκριμένη περιοχή ξεδιπλώνει την αίγλη της τον χειμώνα με τα χιονισμένα έλατα, τα τζάκια που καπνίζουν και το πανέμορφο φυσικό τοπίο, όμως η μετάβαση της εποχής από καλοκαίρι σε φθινόπωρο της δίνει μια άλλη διάσταση που θα την δούμε μαζί.

Μπαίνοντας στην επαρχιακή οδό, συνάντησα μια φαντασμαγορική διαδρομή με πυκνό ελατοδάσος και μερικά σημεία όπως αυτό εδώ το ξέφωτο με την πηγή που αναβλύζει γάργαρο, κρύο νερό. Αποτέλεσαν ένα ιδανικό σημείο για φωτογραφίες αλλά και για ένα μικρό διάλειμμα για ξεκούραση.

ΤΟ ΧΩΡΙΟ

Απολαμβάνοντας την υπέροχη διαδρομή και αναπνέοντας τον καθαρό αέρα κατέφτασα στο χωριό γεμάτος ενέργεια και διάθεση για εξερεύνηση. Πρώτη μου στάση είναι στον υπέροχο ξενώνα που με φιλοξένησε για να αφήσω τα πράγματά μου, να πάρω μια ανάσα και αμέσως να ξεκινήσω τη μοναδική φωτοβόλτα μου στην γραφική Αγόριανη.

Αποτελεί ένα μικρό παραδοσιακό χωριό με χαρακτηριστικό σημείο την κεντρική της πλακόστρωτη πλατεία και τα πετρόχτιστα σπίτια που την περιβάλλουν. Η πλατεία είναι ιδανικό σημείο για ξεκούραση κάτω από τα πλατάνια που την αγκαλιάζουν και σημείο έμπνευσης πίνοντας καφέ σε αυτό το πανέμορφο φυσικό σκηνικό. Δεν θα μπορούσα να παραλείψω να φωτογραφίσω την πανέμορφη αυτή πλατεία αλλά και τα σοκάκια που την περιτριγυρίζουν.

Ωστόσο, οι κάτοικοι που συνάντησα ήταν πολύ ευγενικοί και φιλόξενοι και το κομμάτι της επικοινωνίας με τον κόσμο είναι κάτι που λατρεύω και επιδιώκω. Με βοήθησαν να γνωρίσω τον τόπο τους και φυσικά γνώρισαν και εκείνοι εμένα. Μεγαλύτερη εντύπωση από όσους γνώρισα, μου έκανε ο Πατήρ Χαράλαμπος, ένας γλυκύτατος ιερέας χαμογελαστός, απλός και ταπεινός. Συζητώντας, μου έδωσε μια αξιοσημείωτη συμβουλή, πως εάν στη ζωή σου έχεις χαρά και χαμόγελο θα περάσει γρήγορα και δεν θα το καταλάβεις, εάν πάλι παιδί μου έχεις γκρίνια, τότε θα βασανιστείς.

Θα μπορούσα να κάτσω ώρες να μιλάω με τον πάτερ όμως το οδοιπορικό έπρεπε να ολοκληρωθεί και έτσι συνέχισα την εξερεύνηση. Κοντοστάθηκα όμως για να αποτυπώσω αυτή την σκηνή με μια παρέα που έπαιζαν χαρτιά και μου θύμισαν πόσο όμορφη είναι η ζωή στο χωρίο και αυτές οι καθημερινές συνήθειες των κατοίκων του.

Περπατώντας ανακάλυψα ένα από τα ποιο χαρακτηριστικά σημεία του χωριού για αναμνηστικές φωτογραφίες. Είναι αυτό εδώ το γεφυράκι που στην κουπαστή του γράφει με μεγάλα γράμματα το όνομα του χωριού.

Λίγο πιο πάνω συνάντησα μία από τις ποιο καλλιτεχνικές πινελιές που έχω δει σε χωριό, μία ξύλινη γέφυρα ζωγραφισμένη ως πιάνο με μαυρόασπρα πλήκτρα. Η βόλτα μου δεν τελείωσε εδώ, αφού έπρεπε να φτάσω στον καταρράκτη του χωριού που άκουσα τόσα γι’ αυτόν.

Νομίζω συνάντησα το ομορφότερο σημείο του χωριού, αντικρίζοντας τον καταρράκτη που με τόση ορμή έπεφταν τα νερά του και έδιναν μια δυναμική νότα στην ηρεμία της φύσης.

Για να καταλήξω στον καταρράκτη πέρασα από ένα ξύλινο μονοπάτι γεμάτο καταπράσινες φυλλωσιές.

Έστησα το τρίποδό μου και άρχισα να αποτυπώνω αυτό το όμορφο θέαμα που έβλεπα μπροστά μου.

Εφόσον ξεκίνησε να σκοτεινιάζει, άρχισα να επιστρέφω στο χωριό για να ξεκουραστώ και φυσικά να δοκιμάσω τις τοπικές νοστιμιές της περιοχής.

Εάν είστε και εσείς καλοφαγάδες όπως εγώ, σίγουρα η Αγόριανη θα είναι ο γευστικός σας παράδεισος. Θα βρείτε πεντανόστιμα ντόπια κρέατα, όπως αγριογούρουνο στιφάδο και κόκορα κρασάτο αλλά και μοναδικά παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και πράσινο μέλι από έλατο, που είναι σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Δείτε ένα τόσο μικρό χωριό, πόσο μεγάλους θησαυρούς εικόνων κρύβει!

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να την επισκεφτείτε αυτή την εποχή, όχι μόνο με τον/την σύντροφό σας, αλλά και με τους φίλους ή τα παιδάκια σας. Οι τιμές που θα βρείτε, είναι σε καλά επίπεδα για την εποχή αφού μπορείτε με 500 ευρώ να περάσετε άνετα ένα τριήμερο, δύο άτομα.

Η ημέρα έκλεισε πολύ όμορφα, όπως και αυτό το φωτογραφικό οδοιπορικό. Σας ευχαριστώ που ταξιδέψατε μαζί μου νοερά σε αυτό το μαγικό χωριουδάκι του Παρνασσού, την Αγόριανη και είμαι σίγουρος ότι είδη ετοιμάζεστε να κλείσετε εδώ τις φθινοπωρινές σας διακοπές. Να θυμάστε πως τα ταξίδια τρέφουν το μυαλό και την ψυχή μας και μας προσφέρουν όμορφες αναμνήσεις.

Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το μεθεπόμενο Σάββατο με νέα συνέντευξη φωτογράφου. Έως τότε, μείνετε συντονισμένοι στον Νο.1 διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης, τον planetwebradio.gr.


[There are no radio stations in the database]