Οι “σιωπηλοί” καρκίνοι που είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν

20 Σεπτεμβρίου 2023

Οι “σιωπηλοί” καρκίνοι που είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν, η επικινδυνότητα των καρκίνων του παγκρέατος, των ωοθηκών και του παχέως εντέρου αποτελούν ασθένειες υψηλής επικινδυνότητας.

Μία από τις πιο κρίσιμες μεταβλητές στην καταπολέμηση του καρκίνου είναι και η έγκυρη διάγνωσή του, Οι πιο δύσκολοι στη διάγνωση καρκίνοι είναι του παγκρέατος, του παχέος εντέρου και των ωοθηκών.

Καρκίνος στο πάγκρεας

Σύμφωνα με το άρθρο, ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι αυτός με το μικρότερο ποσοστό επιβίωσης στη Μεγάλη Βρετανία.

Η δυσκολία στη διάγνωσή του έγκειται σε δύο παράγοντες. Πρώτον, η ασθένεια σε πρώιμο στάδιο είναι αυτό που αποκαλείται «σιωπηλή», δεν προκαλεί δηλαδή την εκδήλωση συμπτωμάτων, ενώ ακόμα και όταν παρατηρούνται συμπτώματα, πολλές φορές μοιάζουν με αυτά άλλων ασθενειών.

Δεύτερον, η δυσπρόσιτη θέση του παγκρέατος στο ανθρώπινο σώμα, μεταξύ του συκωτιού και του στομαχιού καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό συμπτωμάτων σε εξετάσεις ρουτίνας.

Καρκίνος στο παχύ έντερο

Αυτός ο τύπος παρουσιάζει δυσκολίες για να εντοπιστεί και έχει επίσης τα λεγόμενα σιωπηλά συμπτώματα, ενώ τα πλέον εμφανή είναι οι επιπλοκές κατά την εκκένωση του εντέρου, όπως αιμορραγία και διάρροιεςη απώλεια βάρους και η δυσκολία εκκένωσης.

Είναι ο καρκίνος που ευθύνεται για τους δεύτερους περισσότερους θανάτους στη Μεγάλη Βρετανία ετησίως.

Καρκίνος στις ωοθήκες

Καρκίνος των ωοθηκών. Προκαλεί πόνο και πρήξιμο χαμηλά στην κοιλιά,  φούσκωμα, κόπωση, αύξηση βάρους | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Από τον καρκίνο των ωοθηκών κινδυνεύει ουσιαστικά οποιοδήποτε γυναίκα έχει ωοθήκες, ενώ προβλέπεται και από οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης της ασθένειας.

Ένα από τα πιο κοινά του συμπτώματα, το πρήξιμο κοντά στην κοιλιακή χώρα μπορεί συχνά να παρερμηνευθεί ως κάτι άλλο ή ως κάτι ακίνδυνο και δυστυχώς εντοπίζεται συνήθως σε προχωρημένο στάδιο.

Σύμφωνα με τον NHS (National Health Service), τα συμπτώματα που πρέπει να θεωρούνται συναγερμός για την ασθένεια είναι οι διάρροιες και η δυσκοιλιότητα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]