Θα καταργηθεί ο εορτασμός του Πολυτεχνείου στα σχολεία; – Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί

14 Σεπτεμβρίου 2023

Θα καταργηθεί ο εορτασμός του Πολυτεχνείου στα σχολεία; – Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί

Άμεση ήταν η αντίδραση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) στην εγκύκλιο που στάλθηκε στα σχολεία της χώρας την 1η Σεπτεμβρίου και ορίστηκαν ποιες θα είναι φέτος «οι σχολικές δράσεις στο πλαίσιο της σχολικής ζωής». Σε αυτές δεν συμπεριλήφθηκε η επέτειος του Πολυτεχνείου, η επέτειος της οποίας φέτος «πέφτει» την Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023.

Η ΔΟΕ θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι βρίσκει απαράδεκτη κάθε προσπάθεια κατάργησης της σχολικής γιορτής του Πολυτεχνείου. Σε εγκύκλιο που στάλθηκε πρόσφατα στα νηπιαγωγεία και τα σχολεία της χώρας για τις αργίες του σχολικού έτους δεν γινόταν ειδική μνεία για τη γιορτή του Πολυτεχνείου (εφέτος συμπλήρωνονται ακριβώς 50 χρόνια από την εμβληματική εξέγερση).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Alfavita, η ΔΟΕ έστειλε επιστολή προς το Υπουργείου Παιδείας, αναφέροντας πως:

Στην εγκύκλιο Φ7/ 95955/Δ1/1 – 9 -2023 και συγκεκριμένα στο εδάφιο Β6, γίνεται αναφορά στις σχολικές γιορτές. Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι από το συγκεκριμένο εδάφιο απουσιάζει η σχολική γιορτή του Πολυτεχνείου και της Εθνικής Αντίστασης.

Πιο αναλυτικά, στο γεγονός αντέδρασε η Διδασκαλική Ομοσπονδία που τόνισε τα εξής:

«Πέρα από το γεγονός ότι μια εγκύκλιος δεν μπορεί να καταργήσει ένα Προεδρικό Διάταγμα, αντιλαμβάνεστε ότι, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία όπου ο φασισμός και ο ρατσισμός ενισχύονται ποικιλότροπα από διάφορους κύκλους, είναι το λιγότερο απαράδεκτο να υπάρξει από την πλευρά του ΥΠΑΙΘΑ οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης της εορτής του Πολυτεχνείου.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκπαιδευτικοί θα τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση όπως ακριβώς κάνουν κάθε χρόνο. Απαιτούμε την αναδιατύπωση της εγκυκλίου ώστε να περιλαμβάνεται και ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου, οπότε και θα πραγματοποιούνται στα σχολεία οι ανάλογες εκδηλώσεις μνήμης».

Ακολούθως, από το Υπουργείο διευκρίνιστηκε ότι για την γιορτή του Πολυτεχνείου θα εκδοθεί ξεχωριστή εγκύκλιος αφού η πρώτη είχε ως θέμα τις γιορτές που πέφτουν Σαββατοκύριακο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]