Κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε παιδιά στον Βόλο

11 Σεπτεμβρίου 2023

Κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε παιδιά στον Βόλο, «Προσέξτε το νερό» – Τα συμπτώματα

Παιδίατρος κρούει «καμπανάκι» ανησυχίας για αυξημένα περιστατικά γαστρεντερίτιδας σε παιδιά στον Βόλο και μάλιστα μέσα σε 24 ώρες.

Γνωστός παιδίατρος στον Βόλο, ο Γιώργος Χαρίτος, επισημαίνει τι πρέπει να προσέχουν οι κάτοικοι των περιοχών που πλημμύρισαν, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν εμφανιστεί πολλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε παιδιά ακόμα και μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.

Κακοκαιρία Daniel - Βόλος: Εμφανίστηκαν περιστατικά γαστρεντερίτιδας σε  παιδιά από το νερό

Σύμφωνα με όσα γράφει το magnesianews.gr, ο γιατρός υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι το νερό που επανήλθε στην πόλη του Βόλου «δεν είναι πόσιμο».

«Και δυστυχώς, αν και αναμενόμενο, έχουμε ήδη πολλά παιδιά (μέσα σε 24 κιόλας ώρες) με συμπτωματολογία γαστρεντερίτιδας, το οποίο σε μια πόλη βρώμικη με το δίκτυο κατεστραμμένο και χωρίς πόσιμο νερό, δεν το λες και ευτυχή συγκυρία».

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο παιδίατρος:

Θέλω να προσέξετε

Οι βρύσες στον Βόλο άνοιξαν. Αρχικώς ήρθε κάτι ανάμεσα από νερό και Γιοκο Τσοκο, η παροχή γίνεται διαλειμματικά, φαίνεται ότι το νερό σταδιακά είναι λίγο πιο διάφανο. Επαναλαμβάνω, “φαίνεται”.

Το νερό που λαμβάνουμε είναι νερό γεώτρησης, οι πηγές του Πηλίου έχουν καταπλακωθεί, τα αντλιοστάσια καταστράφηκαν. Αυτό είναι σαφές.

Ρωτούν πολλοί φίλοι τι πρέπει να κάνουμε με αυτό το νερό.

Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη, γιατί δεν διευκρινίζεται πως δίνεται αυτό το νερό, από που περνάει, εάν γίνεται χλωρίωση κτλ.

Πρέπει να καταλάβετε ότι το νερό αυτό δόθηκε “γρήγορα” σε μια πόλη σε κρίση, 4 ημέρες χωρίς νερό, χωρίς τουαλέτα, και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΙΜΟ.

Όσοι έχουμε παιδιά πρέπει να είμαστε πολύ περισσότερο προσεκτικοί. Πολλοί συνάνθρωποι μας βρώμικοι και εξαθλιωμένοι, όπως είμαστε όλοι, χρησιμοποίησαν το νερό αυτό για μπάνιο. Αυτό ενέχει ρίσκα ιδίως στα μικρά παιδιά τα οποία σε ΚΑΘΕ λούσιμο καταπίνουν νερό.

Πολλοί μας έχουν στείλει μηνύματα ότι πλύνανε τα πιάτα που είχαν γίνει σωρό.

Άλλοι το χρησιμοποίησαν για να πλύνουν τα μπιμπερό τα οποία στην συνέχεια έβαλαν στον αποστειρωτή.

Κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε παιδιά στον Βόλο: «Προσέξτε το νερό» - Τα συμπτώματα

Και δυστυχώς, αν και αναμενόμενο, έχουμε ήδη πολλά παιδιά (μέσα σε 24 κιόλας ώρες) με συμπτωματολογία γαστρεντερίτιδας, το οποίο σε μια πόλη βρώμικη με το δίκτυο κατεστραμμένο και χωρίς πόσιμο νερό, δεν το λες και ευτυχή συγκυρία.

Παρακαλώ προσέξτε.

“Πιο διάφανο” νερό δεν σημαίνει απαραίτητα νερό ελεύθερο παθογόνων. Φοβόμαστε τα παράσιτα, την ηπατίτιδα Α και τον μόλυβδο που σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα μικρά παιδιά μπορεί να κάνει μέχρι και νευρολογική σημειολογία.

Χρησιμοποιήστε το νερό αυτό για το καζανάκι.

Όσοι έχετε στην βρύση σας ΚΑΛΟ φίλτρο (αντίστροφη όσμωση με καινούριο ανταλλακτικό) μπορείτε πιθανώς να χρησιμοποιήσετε αυτό το νερό για καθαριότητα του σπιτιού, όπως σφουγγάρισμα με χλωρίνη, πλύσιμο ρούχων κτλ.

Μαγειρέψτε για εσάς και τα παιδιά σας με εμφιαλωμένο.

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το νερό της βρύσης για μπάνιο ή πλύσιμο πιάτων και ιδίως εάν δεν έχετε φίλτρο, συλλέξτε το και βράστε το πριν την χρήση. Σας παρακαλώ πολύ.

Είναι η απολύτως λάθος στιγμή για να πάρετε ρίσκα.

Μέχρι να έχουμε μια ακριβής και επιστημονική ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά του νερού που φτάνει στις βρύσες μας, είναι η μόνη τίμια απάντηση που εγώ μπορώ να δώσω».

Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας

  • Διάρροιες
  • Εμετός
  • Ναυτία
  • Πόνο και κράμπες στην κοιλιά
  • Πονοκέφαλος
  • Μυικοί πόνοι
  • Κόπωη
  • Ρίγη
  • Σπανιότερα πυρετό (και κατά κανόνα είναι χαμηλός)

Βόλος: Ξανά το νερό στην πόλη αλλά ακατάλληλο προς πόση

Ανάσες στοιχειώδους κανονικότητας προσπαθεί να πάρει ο Βόλος μετά τη μεγάλη καταστροφή από τις φονικές πλημμύρες της προηγούμενης εβδομάδας, αφού το μέγιστο πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης και των περιχώρων έχει αρχίσει να αμβλύνεται με την παροχέτευση χλωριωμένου, σύμφωνα με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου, νερού, κατά διαστήματα, μη πόσιμου αλλά μόνο για οικιακή χρήση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κάτοικοι του Βόλου, σε ένα μεγάλο τμήμα της πόλης, είδαν νερό να τρέχει στις βρύσες των σπιτιών τους, έστω και μη πόσιμο, αλλά σημαντικό για τις ανάγκες τους και τη στοιχειώδη καθαριότητα. Όμως, προβληματίζονται και από τις επισημάνσεις της υφυπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, ότι το νερό είναι ακατάλληλο ακόμα και για οικιακή χρήση και θα πρέπει να θεωρείται ως δυνητικά μολυσμένο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]