ΣΥΡΙΖΑ: Πόσοι και ποιοι θα ψηφίσουν το μεγάλο ερωτηματικό

4 Σεπτεμβρίου 2023

Έκδηλη ήταν η αγωνία για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία των περίπου 1.400 συνέδρων (άλλοι περίπου 1.800 συμμετείχαν διαδικτυακά στο συνέδριο) που βρέθηκαν στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού το Σάββατο.

Οι περισσότεροι, πάντως, αποχώρησαν από τις εργασίες του συνεδρίου πιο αισιόδοξοι, ακούγοντας τις ομιλίες των πέντε υποψήφιων οι οποίοι παρά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους και τις ήπιες «μπηχτές» τους για άλλες υποψηφιότητες απέφυγαν την εσωστρέφεια, με το βλέμμα και στον πολιτικό αντίπαλο Κυριάκο Μητσοτάκη.

πηγή social media

Κοινή συνισταμένη τους ήταν, εξάλλου, η ενίσχυση της συμμετοχής της βάσης στις κομματικές διεργασίες κι αποφάσεις.

Έφη ΑχτσιόγλουΣτέφανος ΚασσελάκηςΝίκος ΠαππάςΣτέφανος Τζουμάκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσουν να πείσουν όσο γίνεται περισσότερους πριν το φώτο φίνις πως είναι οι καταλληλότεροι για να «εκθρονίσουν» τον σημερινό πρωθυπουργό.

Το μεγάλο ερωτηματικό, ωστόσο, των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής παραμένει το ύψος της συμμετοχής, αλλά και ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν, στοιχεία που θα κρίνουν και το αποτέλεσμα.

Ελάχιστοι, πάντως, στην Κουμουνδούρου περιμένουν συμμετοχή που να ξεπερνά τις 50.000 και σε καμία περίπτωση τις 172.000 που ψήφισαν πέρυσι τον Αλέξη Τσίπρα, μολονότι αμφισβητείται από πολλούς αν πράγματι ήταν αυτός ο αριθμός που συμμετείχε στη διαδικασία του Μαΐου του 2022.

Από εκεί και πέρα, οι υποψήφιοι δίνουν έμφαση στην Αττική στην τελευταία εβδομάδα των περιοδειών τους κι αυτό γιατί εκτιμούν πως από αυτή την περιφέρεια θα προέλθει η συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος της ερχόμενης Κυριακής.

Την ίδια ώρα, απομακρύνεται, αν δεν πρέπει να θεωρείται τελειωμένη, η περίπτωση διεξαγωγής τηλεμαχίας την προσεχή Πέμπτη.

Δεν αποκλείεται, πάντως, να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα ενόψει του σφόδρα πιθανολογούμενου β’ γύρου και εφόσον βεβαίως οι δύο προκριθέντες σε αυτόν έχουν τη σχετική διάθεση.

Όσον αφορά τα τυπικά της εκλογικής διαδικασίας, το πιθανότερο είναι οι κάλπες να ανοίξουν στις οκτώ το πρωί και να κλείσουν στις οκτώ το βράδυ.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως θα πραγματοποιηθεί και φέτος το Φεστιβάλ «Σπούτνικ» της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στο Πάρκο Γουδή, από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι και την 1η Οκτωβρίου.


[There are no radio stations in the database]