Μελετημένα βήματα για να πετύχουμε τους στόχους μας

4 Σεπτεμβρίου 2023

Οι στόχοι απαιτούν μικρά μα σωστά μελετημένα βήματα για να τους πετύχουμε και για να γίνουν πραγματικότητα

Μιας και η χρονιά ξεκινάει για όλους μας μετά το τέλος των διακοπών, καλό θα είναι να βάλουμε κάποιους στόχους για όλα αυτά που θέλουμε να πετύχουμε για φέτος.

SMART στόχοι: αποκωδικοποίηση λέξεων και καθορισμός στόχων, παραδείγματα  συστημάτων και αρχή τεχνολογίας

Όσο σημαντικοί είναι οι στόχοι στη ζωή μας, άλλο τόσο ζωτικής σημασίας είναι το πότε τους θέτουμε και το πώς τους προσεγγίζουμε ώστε να καταφέρουμε να τους υλοποιήσουμε.

Πριν βάλεις οποιοδήποτε στόχο θα θυμάσε ένα πράγμα πολύ πολύ σημαντικό

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ..

Νέα χρονιά νέοι στόχοι!

Βασικός κανόνας χωρίζουμε τους στόχους, σε μικρά κομμάτια και προσπαθούμε να κερδίζουμε πόντο πόντο το κάθε ένα από αυτά!

Η διάσπαση ενός στόχου σε «κομμάτια», όχι μόνο διευκολύνει την επίτευξή του, αλλά κάνει και την προσέγγιση του πιο ρεαλιστική. Άλλωστε, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν δραστικά κατά τη διάρκεια του έτους και άρα τα σχέδιά μας θα πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως αν δεν θέλουμε να ναυαγήσουν.

Είναι ωραίο να ξεκινάμε με νέους στόχους τον Σεπτέμβρη αφού ο Αύγουστος με τη ζέστη και τις διακοπές έχει περάσει, ο καιρός έχει «γλυκάνει» και υπάρχει αυτή η αίσθηση «επιστροφής στο σχολείο».

Πολλές φορές όμως, θέτουμε στόχους και στην πορεία φοβόμαστε, νιώθουμε κουρασμένοι, φτάνουμε σε αδιέξοδο και τελικά τους παρατάμε.

Πώς μπορούμε βήμα-βήμα να τους πετύχουμε

Βήμα 1

Ξεκινήσε γράφοντας όλα όσα θα θέλεις να κάνεις. Σκέψου τους στόχους σου πολύ προσεκτικά σε συνδυασμό με άλλες πτυχές της ζωής σου, γιατί με το να εστιάσεις σε έναν τομέα, είναι πολύ πιθανό να παραμελήσεις άλλους, εξίσου σημαντικούς.

Για παράδειγμα, το να θέλεις να είσαι σε φόρμα είναι ένας πολύ καλός στόχος ζωής, αλλά αν περνάς κάθε μέρα στο γυμναστήριο, ενδεχομένως να στερηθείς πολύτιμο χρόνο με την οικογένειά σου ή από άλλα χόμπι που σου αρέσουν.

Βήμα 2

Κάνε ένα πρόχειρο χρονοδιάγραμμα για το πότε θέλεις να ολοκληρώσεις κάθε στόχο και άρχισε να τους χωρίζεις ανά εποχή ή ανά μήνα.

Προτίμησε να βάλεις μεγαλύτερους στόχους την άνοιξη και το φθινόπωρο και άφησε, τους μικρότερους για το χειμώνα και το καλοκαίρι. Γενικά, αφιέρωσε λίγο χρόνο στο να αποφασίσεις τους χρόνους που σου ταιριάζουν καλύτερα, καθώς μόνο έτσι, θα καταφέρεις τελικά να τηρήσεις το πλάνο που έχεις κατά νου.

Βήμα 3

Έχοντας ήδη μια γενική εικόνα των στόχων σου χρονικά, επικεντρώσου στο να τους υλοποιήσεις κατά την διάρκεια της εποχής που τους έχεις θέσει, ξεκινώντας από την εποχή που βρισκόμαστε τώρα.

Χώρισε τον κάθε στόχο σε ακόμα πιο μικρά «κομμάτια». Εάν λόγου χάριν θέλεις να διακοσμήσεις εκ νέου ένα δωμάτιο του σπιτιού, βάλε ένα deadline και κάνε ένα βήμα τη φορά. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια προθεσμία καθώς αυτόματα δίνει στο στόχο σου την απαραίτητη «ώθηση» για να υλοποιηθεί και το κίνητρο σου γίνεται ισχυρότερο.

Το να σπάς το χρόνο σε μικρότερα διαστήματα, σου δίνει επιπλέον τη δυνατότητα να εντοπίσεις τυχόν προβλήματα από την αρχή και φυσικά δεν σε κατακλύζει το άγχος να κάνεις πολλά πράγματα μαζί προκειμένου να καταφέρεις αυτό που έχεις στο μυαλό σου.

Μην ξεχνάς: Μπορείς να κερδίσεις μεγάλες μάχες κατορθώνοντας μικρές νίκες κάθε φορά…

Βήμα 4

Κατέγραψε στο ημερολόγιό σου όλα εκείνα τα μικρότερα καθημέρινα πράγματα που πρέπει να κάνεις για να φτάσετε στο στόχο σου όπως και κάθε άλλη υποχρέωση μέσα στην ημέρα.

Όταν το κάνεις αυτό είναι πολύ πιο πιθανό οι στόχοι σου να μην παραμείνουν απλά στη λίστα των «to-do», αλλά να γίνουν πραγματικότητα.

Βήμα 5

Κάθε νέα μέρα, μήνας, εποχή, είναι μία νέα αρχή και άρα μία νέα ευκαιρία. Εσύ; Ακόμα το σκέφτεσε; Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός! Μόνο αν κάνεις σήμερα την αρχή, θα καταφέρεις να φτάσεις στο τέλος…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]