Τι κρύβεται πίσω από το μέλι των Ιμαλαΐων – Πληρώνουν περιουσίες για μια κουταλιά

4 Σεπτεμβρίου 2023

Από τις 300 ποικιλίες μελιού στον κόσμο, καμία δεν είναι πιο περίεργη και πιο επικίνδυνη από το μέλι των Ιμαλαΐων (το μέλι της τρέλας)

Στο Νεπάλ το μέλι είναι επικίνδυνη υπόθεση

Σε σύγκριση με πολλές εκατοντάδες άλλα είδη μελιού που παράγονται σε όλο τον κόσμο, το μέλι της τρέλας είναι πιο κόκκινο και έχει λίγο πιο πικρή γεύση, ενώ προέρχεται από τη μεγαλύτερη μέλισσα στον κόσμο, την Apis dorsata laboriosa.

MELISSOCOSMOS: Το μυστήριο με το «μέλι της τρέλας». Πωλείται πάνω από 100  δολάρια το κιλό και είναι παραισθησιογόνο. Παράγεται από τεράστιες μέλισσες  και μπορεί να σκοτώσει...

Είναι παράδοση των Νεπαλέζων να ανεβαίνουν στα βουνά (των Ιμαλαΐων) για το παραισθησιογόνο μέλι. Γκρεμοί εκατοντάδων μέτρων χάσκουν ακριβώς από κάτω τους, πατούν πάνω σε σκάλες από μπαμπού ενώ δέχονται επίθεση από τις μεγαλύτερες μέλισσες του κόσμου.

Όπως αναφέρει το National Geographic, στο αφιέρωμα του με τίτλο «The Last Death-Defying Honey Hunter of Nepal», οι μέλισσες των Ιμαλαΐων παράγουν ένα κολλώδες, κοκκινωπό υγρό που είναι γνωστό ως «τρελό μέλι» (mad honey), το οποίο, χάρη στις παραισθησιογόνες ιδιότητές του, πωλείται στη μαύρη αγορά της Ασίας 60 – 80 δολάρια το μισό κιλό.

Νεπάλ: Ρισκάρουν τη ζωή τους για το παραισθησιογόνο μέλι! – News.gr

Οι μέλισσες των Ιμαλαΐων παράγουν διαφορετικά είδη μελιού ανάλογα με τις εποχές του χρόνου και τα λουλούδια που ανθίζουν, συνεπώς και το νέκταρ που απομυζούν. Το ψυχοτρόπο μέλι που μαζεύει ο Mauli παράγεται την άνοιξη και οφείλει τις νευροτοξίνες του στα άνθη των τεράστιων ροδόδεντρων με τα ζωηρά ροζ, κόκκινα και λευκά άνθη που ανθίζουν κάθε Μάρτιο και Απρίλιο στις βόρειες πλαγιές της κοιλάδας του Hongu.

Η τοξίνη που περιέχει το μέλι επηρεάζει το πνευμονογαστρικό νεύρο, που ελέγχει την καρδιά, τους πνεύμονες και τον πεπτικό σωλήνα. Επίσης εισάγει όποιον το καταναλώσει σε περίεργες καταστάσεις συνείδησης και –φημολογείται- ότι βελτιώνει τις σεξουαλικές επιδόσεις.

Παρενέργειες: ζαλάδα, ναυτία, διάρροια, απώλεια συνείδησης και ασυστολία, δηλαδή σταμάτημα του χτύπου της καρδιάς.

Συλλέγοντας μέλι στο Νεπάλ: Οι ατρόμητοι ακροβάτες μελισσοκόμοι του Θιβέτ  [εικόνες] - iefimerida.gr

Για πολλά χρόνια το εμπόριο του τρελού μελιού είχε ως σημείο αναφοράς έναν και μόνο έμπορο στο Κατμαντού, ο οποίος με τη σειρά του είχε αγοραστή στη Νότια Κορέα, όπου το ψυχοτρόπο μέλι θεωρείται ότι βελτιώνει τη σεξουαλική απόδοση. «Για πολύ καιρό ορίζαμε την τιμή εμείς, μέχρι που κάποιος στην Κορέα έφαγε πάρα πολύ και πέθανε» λέει ο Jangi.

Ο θάνατος αυτός δεν επιβεβαιώθηκε πότε, αλλά το περιστατικό -έστω ως φήμη- ήταν αρκετό για να τσακίσει την κορεατική αγορά ρίχνοντας κατακόρυφα την τιμή του μελιού. Ποια είναι η ασφαλής δοσολογία; «Δύο έως τρία κουταλάκια του γλυκού. Μετά από περίπου μία ώρα αισθάνεσαι μια επείγουσα ανάγκη για ούρηση, αφόδευση και εμετό. Ύστερα, νιώθεις ότι το φως εναλλάσσεται με το σκοτάδι. Βλέπεις και ξαφνικά παύεις να βλέπεις. Το μυαλό είναι μπερδεμένο σαν κυψέλη με μέλισσες και φαίνεται αδύνατο να κινηθείς. Οι παρενέργειες -κάτι σαν παράλυση- διαρκούν περίπου μια μέρα» λέει ο Jangi.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]