Το εθνικό φαγητό των Ελλήνων – Η καλύτερη τροφή για την μείωση της αρτηριακής πίεσης

1 Σεπτεμβρίου 2023

Το εθνικό φαγητό των Ελλήνων είναι η καλύτερη τροφή για την μείωση της αρτηριακής πίεσης

Υπάρχει μια τροφή που είναι εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης και περιέχει άφθονες ποσότητες θρεπτικών συστατικών που μπορούν ελέγξουν την αρτηριακή πίεση.

Υψηλή αρτηριακή πίεση, ο σιωπηρός δολοφόνος - Οι κίνδυνοι

Κάθε φορά που θα θελήσετε να φτιάξετε, μια σούπα, ή μια σαλάτα ή κάποιο φαγητό που θα περιέχει αυτό το συστατικό, να ξέρετε ότι θα κάνετε πολύ χαρούμενη την καρδιά σας και τον οργανισμό σας.

Μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα της Αργυρώς | Συνταγή | Argiro.gr
Κρέας με φασόλια σαν να λέμε «Γαλλικό κασσουλέ» - Viannitika.gr

Κάθε μέρα το αίμα ταξιδεύει μέσα στο σώμα, δημιουργεί πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών, η γνωστή σε όλους μας αρτηριακή πίεση, η οποία αν μείνει ανεξέλεγκτη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Υπάρχει ένα σημαντικό βήμα που μπορείτε να κάνετε, να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να εντάξετε στα καθημερινά σας γεύματα την κατανάλωση φυτικών τροφών όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, υγιή λίπη και δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά και μη λιπαρά, ψάρια και άπαχα κρέατα.

τροφές που ρίχνουν την πίεση

Από τις πηγές φυτικής πρωτεΐνης υπάρχει μία που ξεπερνά τις άλλες:

 Η νο1 πρωτεΐνη για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης λοιπόν είναι τα λευκά φασόλια!

φασόλια σαλάτα με φέτα & βασιλικό

Εκτός από το ότι είναι προσιτά και οικονομικά, τα λευκά φασόλια είναι γεμάτα με αρκετά αξιόλογα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

  • Είναι γεμάτα με κάλιο, ένα μέταλλο που είναι άξιο λόγου για την ικανότητά του να βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης
Το κάλιο ωθεί τα νεφρά να αφαιρέσουν την περίσσεια νατρίου μέσω των ούρων και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης βελτιώνοντας την ισορροπία υγρών και χαλαρώνοντας τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.
  • Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, επίσης σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου συσχετίστηκε με μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης. Για να αποκομίσουν αυτό το όφελος, οι ενήλικες θα πρέπει να καταναλώνουν 320 έως 420 mg μαγνησίου κάθε μέρα. Και τα μαγειρεμένα λευκά φασόλια περιέχουν 57 mg ανά μισό φλιτζάνι.
  • Περιέχουν ασβέστιο, το οποίο συχνά διαφημίζεται για τα οφέλη του στην οικοδόμηση των οστών. Αλλά είναι επίσης ένας βασικός παράγοντας στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, μια δίαιτα χαμηλή σε ασβέστιο σχετίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση –ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ενήλικες πρέπει να στοχεύουν σε 1.000 mg ασβεστίου ημερησίως, ενώ οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται 1.300 mg.
  • Είναι μια απίστευτη πηγή φυτικών ινών, μόλις μισό φλιτζάνι περιέχει περίπου 6 γραμμάρια φυτικών ινών, τα οποία ικανοποιούν σχεδόν το ένα τέταρτο των συνιστώμενων 25 έως 38 γραμμαρίων φυτικών ινών που χρειάζεστε κάθε μέρα.
Μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Current Hypertension Reports διαπίστωσε ότι οι διαιτητικές ίνες έχουν θετική επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου -τη συλλογή τρισεκατομμυρίων μικροσκοπικών οργανισμών όπως τα βακτήρια και τα γονίδιά τους, που επηρεάζουν τη συνολική υγεία- συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης.
Τα καλά βακτήρια στο έντερο τρέφονται με φυτικές ίνες και παράγουν ενώσεις που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, κάτι που μπορεί να αποφέρει το όφελος.
Υψηλή Αρτηριακή Πίεση: 10 Τρόποι Για Να Τη Μειώσετε Φυσικά

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]