Μύθος ότι τα φρούτα παχαίνουν !

26 Αυγούστου 2023

Υπάρχει ένας κοινός μύθος στο διαδίκτυο ότι πρέπει να μείνουμε μακριά από τα φρούτα γιατί παχαίνουν

Ο γαστρεντερολόγος και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Dr. Will Bulsiewicz, συζήτησε πρόσφατα μέσα από το προφίλ του στο Instagram για αυτή τη φήμη που κυκλοφορεί στο χώρο της διατροφής και είπε:

“Υπάρχει ένας κοινός μύθος στο διαδίκτυο ότι πρέπει να μείνετε μακριά από τα φρούτα όταν κάνετε μία προσπάθεια για απώλεια βάρους. Και αν σας έλεγα ότι ίσχυε το αντίθετο;”

Τα φρούτα είναι κυριολεκτικά ένα δώρο της φύσης.

10 τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες για απώλεια βάρους | clickatlife

Είναι χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε υγρά, φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά! Συνεπώς, έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία μας και οι διεθνείς διατροφικές συστάσεις προτείνουν την καθημερινή κατανάλωση 2-3 μερίδων από ποικιλία φρούτων. Είναι απαραίτητα σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο και αξίζει να σημειωθεί πως βρίσκονται στην βάση της μεσογειακής διατροφής.

Όλοι ξέρουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, ενέχει πολλούς κινδύνους στην υγεία μας, ωστόσο, δεν είναι όλα τα σάκχαρα ίδια, και ένας γιατρός είναι εδώ για να μας δώσει απαντήσεις!

“Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί τα φρούτα είναι τόσο αμφιλεγόμενα», ανέφερε ο Δρ. Bulsiewicz στην αρχή του βίντεο. «Οι άνθρωποι εκεί έξω ισχυρίζονται ότι τα φρούτα με κάποιο τρόπο προκαλούν αύξηση βάρους. Αυτό είναι εντελώς παράλογο”

Ο γιατρός εξηγεί πως τα φρούτα δεν προκαλούν το σώμα να πάρει βάρος και πως η επιστήμη υποστηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό.

“Έχουμε συντριπτικά στοιχεία για τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές όπου οι άνθρωποι αυξάνουν την κατανάλωση φρούτων και επιτρέψτε μου να σας πω τι δεν συμβαίνει: αύξηση βάρους.
Επιτρέψτε μου να σας πω τι συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις: απώλεια βάρους”, σημειώνει ο ειδικός.

Μελέτη έδειξε απώλεια βάρους σε γυναίκες που έτρωγαν πολλά φρούτα

Ένα τέτοιο παράδειγμα παρουσιάζεται σε μια μελέτη του 2020, που δημοσιεύτηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής και δείχνει μια σχέση με την απώλεια βάρους σε γυναίκες με αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Επειδή τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά σε θερμίδες, ο Δρ. Bulsiewicz έχει δίκιο στο ότι η προσθήκη τους στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αν αυτός είναι ο στόχος σας, και μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Οι φυτικές ίνες και ο ρόλος τους - StrengthLab

Οι φυτικές ίνες είναι πολύτιμες για τον οργανισμό μας γιατί:

• Βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
• Καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα κι άλλες δυσλειτουργίες του εντέρου
• Προσφέρουν το αίσθημα του κορεσμού κι έτσι χορταίνουμε εύκολα χωρίς να καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα φαγητού.
• Οι διαλυτές φυτικές ίνες, όπως είναι η β- γλυκάνη, δεσμεύουν τη χοληστερόλη κι εμποδίζουν την αύξησή της στο αίμα.
• Τα τρόφιμα με φυτικές ίνες είναι πλούσια σε βιταμίνες κι ιχνοστοιχεία.
• Προστατεύουν από την εμφάνιση διαβήτη, αφού συμβάλλουν στην αργή και προοδευτική απορρόφηση των υδατανθράκων από το αίμα.
• Έρευνες θέλουν τις τροφές με φυτικές ίνες να μας προστατεύουν κι από τα καρδιοαγγειακά νοσήματα.
• Οι φυτικές ίνες έχουν επίσης το φυτικό οξύ, που βοηθάει σημαντικά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Η κατανάλωση της φυσικής ζάχαρης στα φρούτα δεν είναι το ίδιο με την κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, επειδή οι τροφές με φυσική ζάχαρη παρέχουν επίσης τεράστια θρεπτική αξία.

Τα φρούτα, για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου, στην υγεία της καρδιάς και στη μείωση του κινδύνου καρκίνου λόγω των ιδιοτήτων τους με φυτικές ίνες.

Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν ακόμα πιο συμπυκνωμένη μορφή θρεπτικών συστατικών από τα φρέσκα φρούτα και σε κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως να παίξουν ένα σπουδαίο ρόλο.

ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ & ΜΟΥΡΑ Αρχεία - Karpos - Ξηροί Καρποί Χωραΐτης

Για παράδειγμα τα αποξηραμένα σύκα είναι μια καλή πηγή σιδήρου και ασβεστίου για τους χορτοφάγους. Ακόμα, τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια πολύ καλή επιλογή για ανθρώπους που ταξιδεύουν συχνά ή περνούν μεγάλο μέρος της μέρας τους εκτός σπιτιού γιατί μεταφέρονται εύκολα και δεν αλλοιώνονται.

Ωστόσο, ενδέχεται να περιέχουν ζάχαρη γι΄ αυτό και η διατροφική ετικέτα τους πρέπει να διαβαστεί προσεκτικά και έχουν μικρότερο όγκο από τα φρέσκα φρούτα και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην παγίδα της υπερκατανάλωσης, όσο μικρότερος όγκος ενός τροφίμου τόσο λιγότερο χορταστικό είναι.

Φυσικά, οι χυμοί εφόσον προέρχονται από φρούτα είναι ευεργετικοί και έχουν αρκετά θετικά στοιχεία, ωστόσο το φρούτο ολόκληρο πάντα προτιμάται.

Φυσικοί Χυμοί: Γιατί είναι σημαντικοί για την υγεία σου;

Οι λόγοι είναι αρκετοί και μερικοί από αυτούς είναι οι εξής:

  • Οι βιταμίνες των φρούτων είναι υδατοδιαλυτές και φωτοευαίσθητες οπότε χάνονται στον χυμό.
  • Οι περισσότεροι είναι σουρωμένοι οπότε χάνουν τις φυτικές τους ίνες.
  • Οι υγρές θερμιδες δε μας χορταίνουν τόσο αποτελεσματικά όσο οι στερεές.
  • Ένα μικρό ποτήρι χυμού χρειάζεται αρκετά φρούτα για να γίνει, έτσι αυτομάτως ο χυμός συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Εάν σας αρέσουν οι χυμοί μπορείτε να τους εντάξετε στη διατροφή σας προσαρμόζοντας κατάλληλα τις μερίδες των φρούτων.

Τα φρούτα είναι εξαιρετικά υγιεινά τρόφιμα και επιφέρουν πληθώρα ευεργετικών επιδράσεων στην υγεία μας. Ωστόσο, η ποσότητα στην οποία τα καταναλώνουμε θα πρέπει να είναι μέτρια και όχι απεριόριστη, κάτι το οποίο ισχύει και για όλες τις δίαιτες!

Για αυτό το λόγο ισχύει και ο κανόνας “παν μέτρον άριστον” και εννοείται πως ισχύει για τα πάντα!

Σε γενικές γραμμές τα φρέσκα φρούτα είναι καλύτερη επιλογή από τους χυμούς και από τα αποξηραμένα φρούτα.

«Λέω να σταματήσετε να τρέχετε μακριά από τα φρούτα και να αρχίσετε να τρέχετε προς το μέρος τους. Είναι καταπληκτικό, και υπάρχουν τόσες πολλές υπέροχες επιλογές όπως αυτό το νόστιμο ροδάκινο για να απολαύσετε»,

κατέληξε ο γαστρεντερολόγος, την ώρα που κρατούσε το ροδάκινο στο χέρι του. Συμφωνούμε!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]