Πως ξέφυγαν οι φωτιές σε Έβρο και Πάρνηθα – Η εξήγηση της κυβέρνησης

23 Αυγούστου 2023

Πως ξέφυγαν οι φωτιές σε Έβρο και Πάρνηθα, τι εξήγηση δίνει η κυβέρνηση

Αν και τα εναέρια μέσα ήταν αυξημένα κατά έξι και ο αριθμός των εποχικών πυροσβεστών είναι μεγαλύτερος από ποτέ, δεν κατέστη δυνατόν να ελεγχθεί ούτε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη και στο δάσος της Δαδιάς, η οποία καίει εδώ και 4 ημέρες, ούτε η φωτιά στους πρόποδες της Πάρνηθας που έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές και απώλειες περιουσιών. Τι δεν πήγε καλά;

Τι πήγε στραβά και ξέφυγαν οι φωτιές σε Έβρο και Πάρνηθα: Η εξήγηση της...  | news Ειδήσεις | Yupiii.gr

Ο προβληματισμός είναι έντονος στην κυβέρνηση για την εξέλιξη των πύρινων μετώπων, τόσο στον Έβρο, όσο και στην Πάρνηθα, με τις περιοχές της Χασιάς και της Φυλής να κατακαίγονται.

Οι πυρκαγιές, προκαλούν μεγάλη ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο, που βλέπει ότι είναι αναγκαίες άμεσες αλλαγές στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την καλύτερη αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας, όπου όπως όλα δείχνουν, θα είναι φαινόμενο συνεχές και στη συνέχεια του καλοκαιριού.

Ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων στην Πολιτική Προστασία βρέθηκε η πρόταση για έναρξη της αντιπυρικής περιόδου νωρίτερα από ότι προβλέπεται τώρα, ενώ αναπτύχθηκε ο προβληματισμός για το εάν πρέπει να δαπανηθούν περισσότερα κονδύλια στην πρόληψη (διάνοιξη και άλλων αντιπυρικών ζωνών, επιπλέον μηχανήματα, προσλήψεις) ή στην καταστολή με επιπλέον εναέρια μέσα.

“Όλα αυτά θα συζητηθούν με ηρεμία όταν κλείσει αυτός ο κύκλος, αφού και την ερχόμενη εβδομάδα η πρόβλεψη του καιρού δίνει υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να προκαλέσουν νέα μέτωπα”

Αν και η μεταφορά των ασθενών του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης έγινε με επιτυχία, χωρίς να κινδυνεύσει κανείς, η φωτιά παραλίγο να φθάσει μέχρι τον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, ενώ το πευκόφυτο δάσος της Δαδιάς καίγεται για δεύτερη φορά.

Οι καταγγελίες που μιλούν για αφύλαχτα περάσματα από τα οποία περνούν παράνομοι μετανάστες, προκειμένου να φθάσουν στην Αλεξανδρούπολη, έγιναν από τοπικούς παράγοντες της περιοχής, οι οποίοι ζητούν μεγαλύτερη επιτήρηση.

Στο ερώτημα γιατί δεν ανοίχτηκαν μεγαλύτερες και περισσότερες αντιπυρικές ζώνες, η απάντηση από αρμόδια στελέχη είναι κατηγορηματική: Ζώνες υπήρχαν αλλά η ένταση της φωτιάς ήταν τέτοια που τις περνούσε. 

Στελέχη της πυροσβεστικής με μεγάλη εμπειρία στο πεδίο, λένε ακόμη ότι το γεγονός ότι δεν έχει βρέξει απο τις 15 Ιουνίου, σε συνδυασμό με τις απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλούν ένα εκρηκτικό μείγμα, έτοιμο ανα πάσα στιγμή να εκραγεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]