Επιστήμονες βάφτισαν «Χάρισον Φορντ» νέο είδος φιδιού
17 Αυγούστου 2023
Επιστήμονες βάφτισαν «Χάρισον Φορντ» νέο είδος φιδιού, το όνομά του οποίου έχει δοθεί στο παρελθόν και σε μία αράχνη και σε ένα μυρμήγκι.
«Αυτοί οι επιστήμονες συνεχίζουν να δίνουν το όνομά μου σε πλάσματα, αλλά είναι πάντα αυτά που τρομάζουν τα παιδιά», είπε αστειευόμενος ο Φορντ. «Δεν καταλαβαίνω. Περνάω τον ελεύθερο χρόνο μου κάνοντας σταυροβελονιές, τραγουδάω νανουρίσματα στους βασιλικούς που έχω στις γλάστρες μου, για να μην φοβούνται τις νύχτες», συνέχισε με δόση χιούμορ.
Μπορεί ο «Ιντιάνα Τζόουνς» να «μισούσε» τα φίδια, αλλά επιστήμονες έδωσαν το όνομα του Χάρισον Φορντ, που ενσαρκώνει τον θρυλικό αρχαιολόγο – κυνηγό θησαυρών, σε ένα νέο είδος φιδιού, που ανακαλύφθηκε στις περουβιανές Άνδεις.
Όπως ανακοίνωσε η Γερμανική Εταιρεία Ερπετολογίας (DGHT) ερευνητές από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και το Περού ονόμασαν το φίδι Tachymenoides harrisonfordi τιμώντας τον Χάρισον Φορντ για τη δράση του για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο διάσημος σταρ του Χόλιγουντι είναι αντιπρόεδρος της ΜΚΟ Conservation International και το όνομά του έχει δοθεί στο παρελθόν και σε μία αράχνη και σε ένα μυρμήγκι.
Σε αντίθεση με τον χαρακτήρα του, τον θρυλικό Ιντιάνα Τζόουνς, ο Χάρισον Φορντ έχει επανειλημμένα πει ότι του αρέσουν τα φίδια. Ο 81χρονος ηθοποιός συνέχισε ευχαριστώντας τους ερευνητές για την τιμή που του έκαναν και υπογράμμισε τη σημασία της ανακάλυψης.
Το φίδι που «βαφτίστηκε» Χάρισον Φορντ έχει μήκος 40,6 εκατ, είναι χρώματος κίτρινου-καφέ με διάσπαρτες μαύρες κηλίδες, μαύρη κοιλιά και μια κάθετη ράβδωση πάνω από τα χρώματος χαλκού μάτια του.
«Το φίδι έχει μάτια, στα οποία μπορείς να χαθείς και περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κάνοντας ηλιοθεραπεία δίπλα σε μια λίμνη με βρώμικο νερό – πιθανότατα θα ήμασταν φίλοι στις αρχές της δεκαετίας του ’60», είπε ο Φορντ. «Είναι μια υπενθύμιση ότι υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά να μάθουμε για τον άγριο κόσμο μας. Και ότι οι άνθρωποι είναι ένα μικρό μόνον κομμάτι μιας απίστευτα τεράστιας βιόσφαιρας.
Σε αυτόν τον πλανήτη, όλες οι μοίρες είναι αλληλένδετες και αυτή τη στιγμή, ένα εκατομμύριο είδη βρίσκονται στο χείλος της λήθης. Έχουμε μια υπαρξιακή εντολή να επιδιορθώσουμε τη διαλυμένη σχέση μας με τη Φύση και να προστατεύσουμε τις περιοχές που συντηρούν τη ζωή», πρόσθεσε ο Χάρισον Φορντ.
Το φίδι ανακαλύφθηκε από την ομάδα των ερευνητών να λιάζεται σε έλος στις περουβιανές Άνδεις σε υψόμετρο 3.248 μ. τον Μάιο του 2022.