Επιστήμονες βρήκαν δάκρυα αίματος σε επιστολές του Κόμη Δράκουλα

16 Αυγούστου 2023

Επιστήμονες βρήκαν δάκρυα αίματος σε επιστολές του Κόμη Δράκουλα (Βλαντ του Παλουκωτή) μετά από αναλύσεις που έκαναν

Ο θρύλος που ακολουθεί τον Κόμη Δράκουλα ανά τους αιώνες είναι ότι έπινε το αίμα παρθένων κοριτσιών για να παραμείνει νέος. 

Ο αδίστακτος πρίγκιπας της Ρουμανίας – η επίσημη ονομασία του ήταν ο Βλαντ Γ’, Βοεβόδας της Βλαχίας – έζησε στα νότια της χώρας στα μέσα του 1400. Οι ιστορικοί υπολογίζουν ότι σκότωσε περισσότερους από 80.000 ανθρώπους, τους περισσότερους με παλούκι, γι’ αυτό και απέκτησε το παρατσούκλι Βλαντ ο Παλουκωτής (Vlad The Impaler).

Το πραγματικό κάστρο του Κόμη Δράκουλα και οι θηριωδίες που έγιναν θρύλοι -  CalendArt

Ο Δράκουλας (Dracula) υπήρξε μυθιστορηματικός ήρωας, αλλά και ιστορικό πρόσωπο.

Ως ιστορικό πρόσωπο ο Δράκουλας υπήρξε με το όνομα Βλαντ Ντράκουλα ή Τσέπες ή Βλαντ ο Παλουκωτής και καταγόταν από ευγενή γενιά.

Το όνομά του στα πρώιμα ρουμανικά σημαίνει ο γιος του διαβόλου («Ντρακουλέα»).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδει o Independent, η υγεία του ήταν τόσο επιβαρυμένη που φαίνεται να έκκρινε δάκρυα από αίμα και έτσι ενέπνευσε τον λογοτεχνικό μύθο του βαμπίρ.

Ο αδίστακτος πρίγκιπας της Ρουμανίας – η επίσημη ονομασία του ήταν ο Βλαντ Γ’, Βοεβόδας της Βλαχίας – έζησε στα νότια της χώρας στα μέσα του 1400. Οι ιστορικοί υπολογίζουν ότι σκότωσε περισσότερους από 80.000 ανθρώπους, τους περισσότερους με παλούκι, γι’ αυτό και απέκτησε το παρατσούκλι Βλαντ ο Παλουκωτής (Vlad The Impaler).

Εκτός από αυτό το παρατσούκλι, ήταν γνωστός και ως Vlad Drăculea – δηλαδή «ο γιος του δράκου» – κάτι που πολλοί πιστεύουν ότι ενέπνευσε τον δημοφιλή χαρακτήρα από το μυθιστόρημα του Κόμη Δράκουλα. Ο Βλαντ, γνωστός και ως Βλαντ Δράκουλας, ήταν τρεις φορές ηγεμόνας της Βλαχίας (μεταξύ του 1448 και του θανάτου του γύρω στο 1477 )

Περισσότερα από 500 χρόνια μετά το θάνατό του, οι επιστήμονες πήραν «βιομόρια» από επιστολές που έγραψε ο διαβόητος πολέμαρχος.

Πώς ήταν ο Δράκουλας; Γενετικό υλικό που λήφθηκε από μια επιστολή που έγραψε ο Βλαντ Δράκουλα ο «Παλουκωτής», θα αποκαλύψει την «υγεία, τον τρόπο ζωής και τη διατροφή» αυτού του ιστορικού προσώπου.

Στην τελευταία μελέτη, τα δημοσιεύματα της οποίας μεταδίδει ο Independent, ερευνητές από διάφορα πανεπιστήμια ανέλυσαν για πρώτη φορά επιστολές που έγραψε ο ίδιος ο Κόμης Δράκουλας για να μάθουν περισσότερα για την υγεία του αλλά και το περιβάλλον που ζούσε πριν από 5 και πλέον αιώνες.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα μόρια και οι πρωτεΐνες που εντόπισαν σε αυτή την επιστολή παρέχει μοναδικά στοιχεία για την κατανόηση της ζωής και της εποχής που ζούσε ο αδίστακτος πρίγκιπας και στρατιωτικός ηγέτης της περιοχής της Ρουμανίας. 

Ο Γκλεμπ και η Σβετλάνα Ζιλμπερστάιν ελπίζουν ότι το γενετικό υλικό που έχει μείνει στα γράμματα, όπως ο ιδρώτας, τα δακτυλικά αποτυπώματα και το σάλιο του, θα δώσουν νέες πληροφορίες για τη ζωή του άνδρα.

Η επιστολή φέρει ημερομηνία 4 Αυγούστου 1475 και γράφτηκε στους πολίτες του Σιμπίου από έναν άνδρα που περιγράφεται στο κείμενο ως «πρίγκιπας των υπεραλπικών περιοχών». Ενημερώνει τους κατοίκους της πόλης ότι σύντομα θα ζούσε στο χωριό τους. Στο κάτω μέρος υπέγραφε με το τρομακτικό όνομά του: Βλαντ Δράκουλας.

Οι επιστήμονες βρήκαν στις σελίδες του γράμματος ίχνη από πρωτεΐνες μορφίνης και παθολογίας των νεφρών, είπε, αποδεικνύοντας ότι το έγραψε ενώ έπαιρνε φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του πόνου στα νεφρά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]