Λεωνίδιο Αρκαδίας | Ο δροσερός καλοκαιρινός προορισμός

5 Αυγούστου 2023

Αγαπητοί αναγνώστες, σήμερα ταξιδεύουμε στο Λεωνίδιο Αρκαδίας!

Οι καλοκαιρινές μας διακοπές έχουν ήδη αρχίσει, όμως αργούν να τελειώσουν μιας και πολλοί από εσάς που προτιμάτε λίγη περισσότερη δροσιά στο καλοκαίρι σας, επιλέγετε τα τέλη Αυγούστου και τις αρχές Σεπτέμβρη για τις άδειές σας.

Για εσάς δουλεύω λοιπόν εγώ, για να σας προτείνω έναν άκρως δροσερό καλοκαιρινό προορισμό που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Το Λεωνίδιο Αρκαδίας!

Το Λεωνίδιο είναι ένας παραδοσιακός οικισμός χτισμένος κάτω από το όρος  Πάρνωνας και τις όχθες του Μυρτώου πελάγους. Απέχει μόλις 3.30 ώρες από την Αθήνα και φημίζεται και τη τσακώνικη διάλεκτο που διατηρείται ακόμη και σήμερα. Φυσικά, δεν θα μπορούσα να παραλείψω το διάσημο γλυκό του κουταλιού μελιτζανάκι, όπου για χάρη του στην περιοχή διοργανώνεται κάθε χρόνο προς τα τέλη Αυγούστου η γιορτή μελιτζάνας, της γνωστής σε όλους τσακώνικης μελιτζάνας.

Επίσης μία φορά το χρόνο διοργανώνεται και το διάσημο φεστιβάλ αναρρίχησης που και έχει καθιερωθεί από το 2013 και το επισκέπτονται αθλητές από όλο τον κόσμο. Οι κόκκινοι και γκρι βράχοι εξαιρετικής ποιότητας και σπάνιας ομορφιάς είναι εκείνοι που προσφέρονται για αναρρίχηση, με πάνω από 1000 διαδρομές και διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας, μια πληροφορία για τους λάτρεις των extreme σπορ.

Γεμάτος ενθουσιασμό και διάθεση για εξερεύνηση και αφότου ετοίμασα τον εξοπλισμό και τις βαλίτσες μου, ξεκίνησα να οδηγώ προς το  Λεωνίδιο με σκοπό να απολαύσω ένα δροσερό καλοκαιρινό διήμερο.

Έχοντας όπως πάντα ένα πλάνο στο μυαλό μου και αφότου έκανα το καθιερωμένο ρεπεράζ στην περιοχή, αφιέρωσα την πρώτη ημέρα στα αξιοθέατα της περιοχής και τη δεύτερη στη χαλάρωση στην παραλία πριν πάρω τον δρόμο της επιστροφής για Αθήνα.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΉ

Η διαδρομή που επέλεξα να κάνω ήταν μέσω του νομού Λακωνίας. Φτάνοντας προς το νομό Αρκαδίας συνάντησα το χωριό Κοσμάς με την δροσερή αύρα, τα τεράστια πλατάνια και την υπέροχη κεντρική πλατεία. Όλο το χωριό μοσχομύριζε ρίγανη και τσάι του βουνού από τους πάγκους των μικροπωλητών και φρεσκοψημένα γαλακτομπούρεκα και καρυδόπιτες που αποτελούν τοπικές σπεσιαλιτέ. Έχει μοναδική θέα στην πλαγιά και χουχουλιάρικες ταβέρνες για φαγητό που γεμίζουν χειμώνα καλοκαίρι, μιας και τη θέλεις τη ζακετούλα σου ακόμα και τον Αύγουστο μήνα.

Συνεχίζοντας την ανάβαση προς το βουνό, επόμενο μαγευτικό τοπίο ήταν η Ιερά Μονή της Παναγίας Έλωνας, που είναι κυριολεκτικά χτισμένη σε μια πλαγιά του Πάρνωνα, πάνω στα βράχια. Εκατοντάδες προσκυνητές και εκδρομείς την επισκέπτονται κάθε χρόνο μερικές μέρες πριν τον δεκαπενταύγουστο, αλλά και ανήμερα όπου γίνεται κοσμοσυρροή για προσκύνημα. Πολλοί από τους προσκυνητές έχουν τάμα και περπατούν με τα πόδια από την περιοχή τους για αρκετά χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας μας.

Στην κατάβαση του βουνού και μετά από μια διαδρομή που σου κόβει την ανάσα από την ομορφιά της, με τα τεράστια έλατα, το βουνό, τις αετοφωλιές και το καθαρό οξυγόνο, έφτασα στο πανέμορφο Λεωνίδιο.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Το χωριό από ψηλά φαίνεται πανέμορφο. Ο μεγαλειώδης κόκκινος βράχος που στέκει αγέρωχος επάνω από τον οικισμό, χαρακτηριστικό σημείο της περιοχής, η πυκνή βλάστηση των δέντρων που το περιβάλλει και το γαλάζιο της θάλασσας, μου δημιούργησαν μοναδικά συναισθήματα. Στην είσοδο του χωριού με καλωσόρισε μια πινακίδα γραμμένη στην τσακώνικη διάλεκτο αλλά και ένα πανέμορφο σημείο για φωτογράφιση.

ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ

Λίγο πριν το χωριό συνάντησα έναν παλιό πύργο αφιερωμένο στους πεσόντες ήρωες της μάχης του Λεωνιδίου και ένα μνημείο που ανάγραφε τα ονόματά τους. Δεν έλειπε φυσικά η Ελληνική σημαία που κυμάτιζε περήφανη και η μικρή αυτή πλατεία που χάριζε στους περαστικούς μια μοναδική πανοραμική θέα του χωριού.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Φτάνοντας στο κέντρο του χωριού παρατήρησα την υπέροχη αρχιτεκτονική των σπιτιών και των παλιών αρχοντικών, τα πετρόχτιστα δρομάκια και πως τα περισσότερα κτήρια αλλά και μαγαζιά έχουν διατηρήσει το πέτρινο στοιχείο της περιοχής.

Ακόμη ένα όμορφο στοιχείο του είναι η πλακόστρωτη και ευρύχωρη πλατεία, όπου εδρεύει ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Στον περίβολο της πλατείας βρίσκεται η προτομή του Μακαριστού Μητροπολίτη Κυνουρίας Διονυσίου, όπου έπαιξε μεγάλο ρόλο στην επανάσταση και προσέφερε στην πατρίδα αλλά και την εκκλησία.

Περπατώντας ανάμεσα στα πλακόστρωτα σοκάκια παρατηρούσα τα παράθυρα των νοικοκυριών και έρχονταν στη μνήμη μου εικόνες από το δικό μου χωριό. Οι μυρωδιές από τις γλάστρες των βασιλικών και ο ήχος των τζιτζικιών δημιουργούσαν μια ωραία καλοκαιρινή ατμόσφαιρα. Φυσικά ως καλοφαγά δεν μου πέρασαν απαρατήρητες οι μυρωδιές από τις κατσαρόλες των γλυκύτατων γιαγιάδων, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του χαρακτήρα ενός ελληνικού χωριού.

ΦΆΜΠΡΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ

Δείτε περισσότερα οδοιπορικά για Έδεσσα, Ελαφόνησο, Άνδρο, Λιμένι, Πόρο, Μονεμβασιά, Αερόπολη

Συνεχίζοντας την βόλτα μου έφτασα στη γέφυρα του Λεωνιδίου, με τον ποταμό Δαφνώνα να διαχωρίζει το χωριό από τη βόρεια και νότια πλευρά.  Την προσοχή μου τράβηξε το χαρακτηριστικό γαλάζιο ρολόι του χωριού και ο μηχανοκίνητος οδοστρωτήρας που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του πρώτου ασφαλτόδρομου Πλάκας-Λεωνιδίου.

Στο σημείο βρίσκεται και το κέντρο προβολής αγροτικής ιστορίας, η Φάμπρικα πολιτισμού. Αποτελεί μουσειακό χώρο και μπορείτε να τον επισκεφτείτε σύμφωνα με συγκεκριμένο ωράριο, για να μάθετε πληροφορίες για την αγροτική ζωή στην Τσακωνία ή Λεωνίδιο Αρκαδίας.

ΠΎΡΓΟΣ ΤΣΙΚΑΛΙΏΤΗ

Δεν θα μπορούσα να παραλείψω την επίσκεψη σε ένα διατηρητέο πυργόσπιτο της εποχής του 1800. Είναι ο πύργος Τσικαλιώτη με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της εποχής και φυσικά την χρησιμότητά του ως οχυρό. Καθώς δεν κατάφερα να τον προλάβω ανοιχτό για να δω το εσωτερικό του, τον φωτογράφησα εξωτερικά. Μου άρεσε πολύ η απόχρωση του πέτρινου τοίχου, η ξύλινη πόρτα, ενώ το μάτι μου έπεσε στο σημείο που υπάρχει κρεμασμένο ένα παραδοσιακό αντικείμενο που χρησιμοποιούταν κυρίως στην Πελοπόννησο αλλά και σχεδόν σε όλη την Ελλάδα για το μαγείρεμα. Αυτό ονομάζεται «σιδεροστιά» κατά την τοπική διάλεκτο και τοποθετούνταν στο τζάκι επάνω από τη θράκα της φωτιάς, για να στηρίξουν την κατσαρόλα και να μαγειρέψουν το φαγητό. Αμέσως μετά συνέχισα τη φωτοβόλτα μου στα υπόλοιπα μέρη του Λεωνιδίου.

ΤΡΕΙΣ ΑΝΕΜΌΜΥΛΟΙ

Ένα σημείο που φαίνεται ψηλά και μου κίνησε την περιέργεια ήταν οι τρείς ανεμόμυλοι που ήταν χρισμένοι διαδοχικά επάνω στο βουνό. Η διαδρομή είναι δύσβατη και γίνεται μόνο με τα πόδια. Θα χρειαστείτε 40 λεπτά πεζοπορίας σε ανηφορικό δρόμο. Εγώ δεν το τόλμησα να ανέβω με τον βαρύ εξοπλισμό που είχα, όμως κατάφερα να τους φωτογραφίσω από μακριά. Φαντάζομαι την πανοραμική θέα του χωριού που θα έχει από εκεί ψηλά.

ΠΛΆΚΑ

Όπως ανέφερα στην αρχή, το Λεωνίδιο συνδυάζει βουνό και θάλασσα, γι αυτό δεν θα μπορούσα να παραλείψω τον πολυσύχναστο παραθαλάσσιο οικισμό, που βρίσκεται λίγα λεπτά από το κέντρο. Η Πλάκα, αποτελεί σήμα κατατεθέν αφότου έχει μια φανταστική παραλία με γυαλιστερά βότσαλα και καταγάλανα νερά. Γύρω της βρίσκεται ένα μικρό λιμανάκι με ψαρόβαρκες και παραδοσιακές ψαροταβέρνες που μυρίζουν τηγανιτά καλαμαράκια και νοστιμιές της θάλασσας.

Δείτε το site του Χρήστου Λαρισαίου

Φυσικά μετά την βουτιά μου στα κρυστάλλινα αυτά νερά, ένα ουζάκι και φρεσκοτηγανισμένα ψαράκια μου έδωσαν δύναμη για να πάρω τον δρόμο της επιστροφής με την υπόσχεση στον εαυτό μου να ξαναέρθω σε αυτό το πανέμορφο μέρος. 

Κάπου εδώ ένα ακόμα φωτογραφικό οδοιπορικό έφτασε στο τέλος του. Ευχαριστώ που ταξιδέψατε για ακόμα μια φορά μαζί μου νοερά σε ένα μοναδικό προορισμό. Τα ταξίδια είναι η τροφή της ψυχής μας και πάντα χρειάζονται για να μας αναζωογονούν και να μας ξεκουράζουν. Όσο μπορείτε να ταξιδεύετε, να είστε δημιουργικοί και υγιείς. Σας εύχομαι να περάσετε ένα υπέροχο καλοκαίρι στους πανέμορφους θησαυρούς της Ελλάδας μας.

Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το Σεπτέμβρη και ξεκινάμε τη φθινοπωρινή σεζόν με νέα συνέντευξη φωτογράφου. Έως τότε, μείνετε συντονισμένοι στον Νο.1 διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης, τον planetwebradio.gr φυσικά.


[There are no radio stations in the database]