Φωτιά στο Μάτι: Η εθνική μας τραγωδία 23 Ιουλίου 2018 (videos)

23 Ιουλίου 2023

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία με την μεγάλη φωτιά στο Μάτι και τους 102 νεκρούς μας.

Οταν έσβησαν οι φλόγες της καταστροφής και φάνηκε η τραγωδία σε όλη της το μεγαλείο με τους νεκρούς και την απόλυτη καταστροφή με καμμένα σπίτια και αυτοκίνητα, σταδιακά έβγαιναν στη δημοσιότητα ντοκουμέντα από το απίστευτο χάος, την έλλειψη συντονισμού, καθυστέρηση χρήσης εναέριων μέσων και ευθύνες-μπαλάκι ανάμεσα σε Πυροσβεστική, Αστυνομία και Πολιτική Προστασία.

Σήμερα εμβρόντητοι οι κάτοικοι από το Μάτι, αλλά και η ελληνική κοινωνία διάβασε και άκουσε τα ντοκουμέντα από την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι, αλλά και τις τρικλοποδιές που φαίνεται να έβαζαν μεταξύ τους επιχειρησιακοί παράγοντες σε άλλες πυρκαγιές όπως στη Μάνη και τα Κύθηρα το 2017.

The next day of the wildfire in Mati, Nea Makri, about 30 km east of Athens, East Attica, July 24, 2018. / Η επόμενη μέρα της πυρκαγιάς στο Μάτι της Νέας Μάκρης, Ανατολική Αττική, 24 Ιουλίου 2018.

Τα εναέρια μέσα που δεν πήγαν στη φωτιά
«Αν η φωτιά περάσει τη χαράδρα δεν μπορούμε να την κρατήσουμε με τίποτα» ακούγεται σε ένα από τα ντοκουμέντα που προέβαλε ο Αλέξης Παπαχελάς το στον ΣΚΑΪ το 2019.Την ίδια ώρα, αεροπλάνα της Πυροσβεστικής που θα έπρεπε να βρεθούν στο σημείο δεν πετάνε ποτέ. Το ένα έχει βλάβη, το άλλο δεν μπορεί να απογειωθεί λόγω των ισχυρών ανέμων. Παράλληλα, παρουσιάζεται νέα εστία στα διυλιστήρια στην Κόρινθο. Ο διοικητής αποφασίζει το δεύτερο εναέριο να κάνει μόνο μια ρίψη στις πύρινες εστίες της Ανατολικής Αττικής και μετά να κατευθυνθεί προς Κόρινθο.

«Έχει καεί πολύς κόσμος να ξέρεις»
Το πρόβλημα συντονισμού της πυροσβεστικής με τις συναρμόδιες υπηρεσίες είναι προφανές.

Στέλεχος της πυροσβεστικής που είχε νωρίτερα πετάξει πάνω από τη φωτιά ενημερώνει τον τότε επιχειρησιακό υπαρχηγό της πυροσβεστικής και σημερινό αρχηγό της πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο για την ένταση της φωτιάς και την εκτίμησή του για την ύπαρξη νεκρών. «Έχει καεί πολύς κόσμος να ξέρεις. Έχει καεί κόσμος». «Ό,τι δυνάμεις έχουμε, εκεί. Στείλε Χρήστο… Κοίτα τα εναέρια» απαντά ο κ. Ματθαιόπουλος, ο οποίος δύο χρόνια μετά ακούγεται σε ηχητικό να ζητάει από τον πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο να θάψει τα στοιχεία που αποδεικνύουν τις ευθύνες για την καταστροφή στο Μάτι.

Αβοήθητοι οι κάτοικοι στο Μάτι
Από τις μαρτυρίες και τα ηχητικά ντοκουμέντα που παρουσίασε σε παλαιότερη εκπομπή ο Αλέξης Παπαχελάς προκύπτει πως οι κάτοικοι προσπαθούσαν μάταια να αποτανθούν στους ειδικούς για βοήθεια. «Δεν μπορώ να φύγω… Καίγεται όλος ο κήπος γύρω – γύρω (…) το συντομότερο, παρακαλώ» αναφέρει μια γυναίκα. «Δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε» απαντούν από το πυροσβεστική. «Μα και εγώ κινδυνεύω κύριε, κινδυνεύω σας λέω!» απαντά εκείνη.

«Καλησπέρα έχει πάρει φωτιά το σπίτι του κ. Ψινάκη του δήμαρχου Μαραθώνα» λέει την ίδια ώρα ο αστυνομικός του δημάρχου, με αποτέλεσμα να σταλεί βοήθεια εκεί.

«Είπα ήρθε το τέλος μας»

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]