Στόχος επίθεσης από δελφίνια έγιναν τέσσερις κολυμβητές – Τους δάγκωσαν και τους έσπασαν τα πλευρά

20 Ιουλίου 2023

Στόχος επίθεσης από δελφίνια έγιναν τέσσερις κολυμβητές στην Ιαπωνία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν.

Ένας άνδρας 60 ετών βρέθηκε με σπασμένα πλευρά και δαγκώματα στα χέρια του όταν ένα δελφίνι τον εμβόλισε λίγα μέτρα από την ακτή, ενώ ένας άλλος άνδρας, 40 ετών, είχε δαγκώματα στο χέρι σε διαφορετικό περιστατικό στην παραλία. Άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από δελφίνι αργότερα μέσα στην ημέρα.

Όπως αναφέρει το BBC η επαρχία Φουκούι έχει καταγράψει έξι παρόμοιες επιθέσεις φέτος. Μάλιστα έχουν τοποθετηθεί πινακίδες που λένε στους κολυμβητές να αποφεύγουν να πλησιάζουν ή να αγγίζουν τα θηλαστικά.

Τα δελφίνια είναι γνωστό ότι κατά καιρούς συμπεριφέρονται βίαια και προς άλλα ζώα της θάλασσας. Συνήθως δεν επιτίθενται σε ανθρώπους, ωστόσο η εχθρική συμπεριφορά προς τους κολυμβητές δεν είναι πρωτοφανής.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα άγρια ρινοδέλφινα βρίσκουν το κολύμπι δίπλα στους ανθρώπους «απίστευτα αγχωτικό», γιατί διαταράσσει τις ρουτίνες της συμπεριφοράς τους.

Τα ρινοδέλφινα καλούν το ένα το άλλο με τα ονόματά τους όταν χωρίζονται, αποκαλύπτει μια έρευνα. Εκτός από τον άνθρωπο, τα δελφίνια είναι τα μόνα ζώα που είναι γνωστό ότι έχουν τέτοια συμπεριφορά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B.

Η μεγάλη διαφορά με τα ρινοδέλφινα είναι ότι αυτή η επικοινωνία γίνεται με σφυρίγματα κι όχι με λέξεις.

Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι τα ρινοδέλφινα ονομάζουν τον εαυτό τους έχοντας το κάθε ένα κάποιο «σφύριγμα-υπογραφή» που ενσωματώνει κι άλλες πληροφορίες. Είναι σαν να λέμε εμείς οι άνθρωποι: «Ακούστε με όλοι, είμαι ένας υγιής ενήλικας, με λένε Γιώργο και δεν έχω σκοπό να πειράξω κανέναν σας».

Τα καινούργια ευρήματα δείχνουν ότι τα ρινοδέλφινα λένε επίσης τα ονόματα κι άλλων δελφινιών. 

«Ένα δελφίνι χρησιμοποιεί αυτό το «σφύριγμα-υπογραφή» για να μεταδώσει την ταυτότητά του και να ανακοινώσει την παρουσία του, επιτρέποντας στα ζώα να αναγνωρίσουν το ένα το άλλο μεταξύ μεγάλων αποστάσεων, ενώ δίνει τη δυνατότητα στα ζώα να αναγνωρίζονται μεταξύ τους και να μπαίνουν το ένα στην παρέα του άλλου», εξηγεί η King. «Το σφύριγμα των δελφινιών μπορεί να ανιχνευτεί ως και 20 χιλιόμετρα μακριά ανάλογα με το βάθος του νερού και τη συχνότητα του σφυρίγματος».

«Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα αιχμάλωτα δελφίνια μαθαίνουν καινούργια σινιάλα και αναφέρονται σε αντικείμενα, πράγμα που σημαίνει ότι τα δελφίνια μπορεί να χρησιμοποιούν το «σφύριγμα-σφραγίδα» για να αναφερθούν ή να κατονομάσουν κάποιον ή κάτι, κι αυτή η κίνηση είναι έμφυτη στην ανθρώπινη γλώσσα», λέει η King.

Το 2013 δύο γυναίκες στην Ιρλανδία τραυματίστηκαν μέσα σε διάστημα 10 ημερών από το ίδιο δελφίνι.

Η μία υπέστη μάλιστα κάταγμα στα πλευρά. Ένα χρόνο αργότερα, επίσης στην Ιρλανδία, πέντε κολυμβητές χρειάστηκε να διασωθούν όταν ένα δελφίνι τους περικύκλωσε επιθετικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]