Σε χειραγωγούν συναισθηματικά το έχεις καταλάβει ?

20 Ιουλίου 2023

Υπάρχουν μερικές φράσεις που σε χειραγωγούν συναισθηματικά, που είναι άκρως χειριστικές και χρησιμοποιούνται από αυτούς που θέλουν να σε ελέγχουν. Είναι ένας ύπουλος, και μερικές φορές συγκεκαλυμμένος, τύπος συναισθηματικής κακοποίησης όπου ο θύτης έχει ως στόχο να αμφισβητήσει τις κρίσεις και την πραγματικότητά του θύματος, το οποίο μπορεί να καταλήξει να αναρωτιέται εάν είναι ψυχικά ασταθές.

Συμβαίνει συνήθως στα ζευγάρια, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να συμβεί και ανάμεσα σε φίλους ή σε συγγενείς. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο χειραγώγησης, για να ασκήσουν εξουσία έναντι των άλλων προκειμένου να χειραγωγήσουν φίλους, μέλη της οικογένειας και μερικές φορές ακόμη και συναδέλφους. Όταν υποβάλλεις μάλιστα, μια ερώτηση σε αυτούς για κάτι που έκαναν ή είπαν, μπορεί να αλλάξουν το θέμα συζήτησης, αντί να απαντήσουν στο ζήτημα. Μπορεί επίσης να σε κατηγορήσουν, λέγοντας πως αυτό δεν συνέβη ποτέ και ότι το φαντάστηκες.

Υπάρχουν λοιπόν κάποιες τοξικές φράσεις που αν τις χρησιμοποιεί κάποιος, σου κάνει σίγουρα χειραγώγηση, σου κάνει δηλαδή gaslighting ,μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης.

Το gaslighting σε περίπτωση που δεν το έχεις ζήσει ποτέ (και μακάρι), προέκυψε από την ταινία του 1944 με τίτλο Gaslight. Η υπόθεση αφορά τις προσπάθειες ενός άνδρα να αποσπάσει από τη γυναίκα του σημαντικά περιουσιακά της στοιχεία, ενώ ταυτόχρονα την κάνει να αμφισβητήσει τη λογική της, αρνούμενος γεγονότα, πράξεις και λόγια που της είπε.

Έχουμε συλλέξει μερικές φράσεις που είναι άκρως χειριστικές και εδώ τις έχουμε μήπως αναγνωρίσεις κάποιες:

«Λυπάμαι που νιώθεις έτσι»

Και ενώ μπορεί να νομίζεις ότι όλα είναι καλά με τη συγκεκριμένη φράση, στην πραγματικότητα ένας σύντροφος που σου λέει κάτι τέτοιο, αποποιείται από κάθε ευθύνη. Σε κάνει να πιστεύεις, πως ΕΣΥ είσαι το πρόβλημα και τα δικά σου συναισθήματα φταίνε που νιώθεις όπως νιώθεις, όχι εκείνος.

«Είσαι πολύ ευαίσθητη / αντιδράς υπερβολικά»

Αυτή η φράση, όταν ακούγεται τακτικά, σημαίνει πως υποτιμάει τα συναισθήματα σου, και αρνείται να μπει στη θέση σου για να σε καταλάβει.

«Πρέπει να με εμπιστευτείς»

Η εμπιστοσύνη κερδίζεται. Και όταν ένας σύντροφος απαιτεί εμπιστοσύνη, είναι επειδή μάλλον γνωρίζει ότι δεν θα προσφέρει τις κατάλληλες πράξεις και συμπεριφορές που θα την κερδίσουν.

«Σε εμπιστεύομαι, απλά τους άλλους δεν εμπιστεύομαι»

Είναι μια από τις κύριες φράσεις ελέγχου και απομόνωσης. Ο τοξικός σύντροφος επιθυμεί να έχει όσο περισσότερο έλεγχο γίνεται και γι’ αυτό προσπαθεί να σε απομονώσει. Με αυτές τις φράσεις, σε οδηγεί στο να απομονωθείς από τους άλλους, κατηγορώντας τους, και έτσι να σε ελέγχει καλύτερα.

«Είναι απλά ένα αστείο, χαλάρωσε»

Όταν έχεις ξεκαθαρίσει πως κάτι σε ενοχλεί, ακόμη και αν έχει ειπωθεί για πλάκα και εκείνος το συνεχίζει, τότε δείχνει ξεκάθαρα πως δεν σε σέβεται, αλλά ούτε και έχει ενσυναίσθηση, σχετικά με τη θέση που σε βάζει.

«Πρέπει να ωριμάσεις»

Στην πραγματικότητα πρόκειται για καθαρή υποτίμηση. Εκείνος ή εκείνη, είναι ο ώριμος και ανώτερος που τα ξέρει όλα και εσύ βρίσκεσαι κάτω από αυτόν, και γι΄αυτό θα πρέπει να ακούς και να κάνεις ότι σου λέει. Από τα σημαντικότερα, red flags.

«Εγώ έχω ήθος και αυτοί είναι οι κανόνες μου»

Στο ίδιο πλαίσιο, μια τέτοια φράση έχει ως σκοπό την υποτίμηση και την ντροπή. Η ντροπή χτυπάει ακριβώς στο συναισθήματα και ένα άτομο με χειριστικά και ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, χρησιμοποιεί τέτοιες φράσεις για να ταπεινώσει τον σύντροφο του, και να κερδίσει περισσότερο έλεγχο.

«Δεν θα σε αγαπήσει κανείς όσο εγώ / δεν θα βρεις πουθενά τη σχέση που έχουμε εμείς»

Είναι μια ακόμη από τις φράσεις που χρησιμοποιούν οι νάρκισσοι και τοξικοί σύντροφοι, οι οποίοι έχουν μεγάλη ανάγκη για θαυμασμό και αναγνώριση. Θέλουν να δημιουργήσουν την εντύπωση, πως χωρίς εκείνους η καθημερινότητα και η ζωή σου δεν θα είναι η ίδια, γι’ αυτό οτιδήποτε και αν κάνουν -πρέπει να τους κρατήσεις στη ζωή σου.

«Κοιτά που με οδήγησε η συμπεριφορά σου»

Αντί να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους, ψάχνουν να ρίξουν την ευθύνη άλλου. Κατηγορούν τους άλλους για τις πράξεις τους, και δικαιολογούν με κάθε τρόπο, την οποιαδήποτε λάθος συμπεριφορά τους.

«Ξέρω πολύ καλά τι κάνω»

Όταν αυτές οι φράσεις επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά, στην πραγματικότητα εκφράζουν έντονο ναρκισσισμό και σημαίνει πως τα άτομα αυτά, αρνούνται να δεχτούν συμβουλές ή δεν έχουν μάθει να λειτουργούν μαζί με τη σχέση τους.

1. «Έχεις τρελαθεί»

Οι gaslighters προσπαθούν να σε χειραγωγήσουν συναισθηματικά, λέγοντάς σου πως είσαι τρελός/η. Είναι η συνηθέστερη τακτική τους να προσπαθούν να σε υποτιμούν, προσπαθώντας να σε κάνουν να φαίνεσαι εντελώς παράλογος/η.

2. «Αντιδράς υπερβολικά»

Το άτομο που σου κάνει gaslighting, επιμένει να σε κατηγορεί πως οι αντιδράσεις σου είναι υπερβολικές και δραματικές.

3. «Αστειευόμουν»

Κάθε φορά που σε κακοποιούν συναισθηματικά, προσπαθούν να θολώσουν το τοπίο, λέγοντας πως αυτό που έκαναν δεν είναι παρά μόνο ένα αστείο. Έτσι προσπαθούν να σε αποπροσανατολίσουν και να σε μπερδέψουν.

4. «Εσύ με έκανες να φερθώ έτσι»

Όταν κάτι δεν εξελίσσεται όπως θέλουν, συμπεριφέρονται άσχημα κι έπειτα σε κατηγορούν πως εσύ ευθύνεσαι γι’ αυτή τους τη συμπεριφορά. Έτσι αποφεύγουν κάθε είδους κριτική, μετατοπίζοντας τις ευθύνες πάνω σου.

5. «Αν με αγαπούσες, θα με άφηνες να κάνω ό,τι θέλω»

Κάθε φορά που προσπαθείς να θέσεις τα όριά σου σε έναν gaslighter, προσπαθεί να σε κάνει να νιώσεις άσχημα λέγοντάς σου πως αν τον αγαπούσες πραγματικά, θα τον άφηνες να δρα ανεξέλεγκτα.

6. «Στο λέω αυτό μόνο επειδή σε αγαπώ»

Το άτομο που σου κάνει με άνεση gaslighting, αποδίδει την αγενή και κακοποιητική του συμπεριφορά στη μεγάλη αγάπη που τρέφει για σένα. Όλο ψέμα και λάθος.

7. «Εσύ φταις για όλα»

Ναι, δεν θα αναλάβει ποτέ τις ευθύνες για το φέρσιμό του. Αντίθετα, φορτώνει τα πάντα πάνω σου. Απαλλάσσεται έτσι από τις κατηγορίες στα μάτια σου και σε κάνει να αισθάνεσαι ενοχικά.

8. «Όλοι συμφωνούν μαζί μου στο ότι είσαι δύσκολο άτομο»

Ο στόχος ενός τέτοιο ατόμου είναι να σε κάνει να πιστέψεις ότι κανείς δεν συμφωνεί μαζί σου και ότι η συμπεριφορά σου είναι εντελώς παράλογη. Και σε μεγάλο βαθμό, το καταφέρνει.

9. «Το πραγματικό πρόβλημα είναι…»

Με αυτή τη φράση, προσπαθεί να στρέψει την προσοχή μακριά από εκείνον. Έτσι, εστιάζει στο τι έχουν κάνει λάθος οι άλλοι, και σίγουρα όχι ο ίδιος. Αυτή είναι μία από τις πιο έξυπνες στρατηγικές των gaslighters που πιάνει σχεδόν πάντα.

Αν λοιπόν βρίσκεις πως κάποιες από αυτές τις φράσεις τις ακούς στην καθημερινότητα σου, θα πρέπει να λάβεις τα μέτρα σου.. ή τουλάχιστον να είσαι υποψιασμένος ότι κάτι δεν πάει καλά στην ζωή σου

και να πράττεις αναλόγως την κρίση σου..!!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]