Μελτέμια για λίγες ημέρες πριν από το δεύτερο κύμα του Καύσωνα

16 Ιουλίου 2023

Τα μελτέμια παίρνουν τη θέση του καύσωνα για λίγες ημέρες πριν από το δεύτερο κύμα ακραίας ζέστης στα τέλη της εβδομάδας.

«Καυτό» το σκηνικό σήμερα με 40άρια και αυξημένο κίνδυνο φωτιάς από τα μελτέμια – Έρχεται νέος καύσωνας

Μπορεί ο υδράργυρος να έχει χτυπήσει «κόκκινο» αυτές τις ημέρες αφού τη χώρα σάρωσε ο καύσωνας «Κλέων», ωστόσο η έντονη ζέστη θα υποχωρήσει για λίγο από τη Δευτέρα (17/07) χάρη στα μελτέμια πριν από το νέο κύμα υψηλών θερμοκρασιών, που αναμένεται να φτάσουν τοπικά τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Συγκεκριμένα, η ΕΜΥ εξέδωσε επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, το μεσημέρι του Σαββάτου (15/07), και έτσι από την Κυριακή (16/07) έως και την Τετάρτη (19/07) θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης. Παράλληλα, προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και στα βόρεια, μιας και οι ετησίες άνεμοι (μελτέμια) θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Ωστόσο, από την Πέμπτη (20/07) βαδίζουμε ολοταχώς για νέο κύμα καύσωνα, με τους ανέμους να εξασθενούν και τη θερμοκρασία να ανεβαίνει και πάλι.

Προς το παρόν δεν έχει «κλειδώσει» το νέο επεισόδιο έντονης ζέστης, όμως τα στοιχεία συγκλίνουν πως η χώρα οδεύει στο τέλος της άλλης εβδομάδας προς δεύτερο κύμα με 43άρια.

Μελτέμια πριν από το νέο κύμα καύσωνα – Προσοχή στις πυρκαγιές

Και αν η θερμοκρασία πέσει για λίγο, η σημερινή ημέρα χρειάζεται προσοχή καθώς τα μελτέμια ενισχύονται και μαζί τους αυξάνεται και ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Ήδη, χθες, Σάββατο εκδηλώθηκαν στη χώρα περίπου 40 πυρκαγιές.

Ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, έκανε λόγο το Σάββατο (15/07) για ενίσχυση των μελτεμιών, τα οποία θα φτάσουν ακόμα και τα 7 μποφόρ, επισημαίνοντας έτσι τον μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει για την πρόκληση πυρκαγιών

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε: «Το καλό της υπόθεσης είναι ότι ο υδράργυρος υποχωρεί τη νύχτα σε μη έντονα αστικοποιημένες περιοχές».

Επίσης, η ΕΜΥ προειδοποιεί πως, την Πέμπτη (20/07), η θερμοκρασία θα φτάσει – κατά τόπους – στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 και στα νησιά του Αιγαίου τους 36 με 38.

Προειδοποίηση Αρναούτογλου για νέο καύσωνα με… 46άρια

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, έχει προειδοποιήσει από την Παρασκευή (14/07) για το νέο κύμα καύσωνα που θα σαρώσει τη χώρα στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, κάνοντας λόγο ακόμα και για 46 βαθμούς Κελσίου σε πεδινές περιοχές.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την εκτίμηση του μετεωρολόγου, στις 21 με 23 Ιουλίου θα πιάσουμε πάλι τους 43 βαθμούς Κελσίου – ίσως και τοπικά τους 46 στα πεδινά και στους κάμπους. Στις 24 και στις 25 Ιουλίου θα παραμείνουν οι υψηλές θερμοκρασίες μεταξύ 38 και 40 βαθμών και στις 26-27 Ιουλίου θα έχουμε θερμοκρασίες πέριξ των 38 βαθμών Κελσίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]