Κυπαρίσσι Λακωνίας | Καλοκαιρινές διακοπές βγαλμένες από παραμύθι

15 Ιουλίου 2023

Αγαπητοί αναγνώστες, σήμερα ταξιδεύουμε στο Κυπαρίσσι Λακωνίας.

Η φετινή καλοκαιρινή σεζόν βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με όλο και περισσότερο κόσμο να μην έχει αποφασίσει ακόμη ποιό προορισμό θα επιλέξει για τις διακοπές του. Γι αυτό λοιπόν και εγώ μέσω των φωτογραφικών μου οδοιπορικών, εδώ στον planetwebradio.gr, σας δίνω λύσεις για ξεχωριστές και οικονομικές διακοπές στους θησαυρούς της Ελλάδας μας.

Σήμερα επέλεξα να σας ταξιδέψω σε ένα αξιολάτρευτο χωριό με πλούσιο φυσικό κάλλος, αλλά και μια παραλία που μοιάζει σαν να έχει βγει από παραμύθι. Ο παραδεισένιος αυτός τόπος, που ενέπνευσε την Πριγκίπισσα Νταϊάνα για ένα διήμερο στις πανέμορφες παραλίες του, ονομάζεται Κυπαρίσσι και βρίσκεται στο Νομό Λακωνίας.

Το πανέμορφο αυτό  χωριό, έχει θέα το Μυρτώο πέλαγος και απέχει περίπου μια ώρα από την Μονεμβασιά και περίπου 4 ώρες από την Αθήνα.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ξεκίνησα νωρίς το πρωί για να ετοιμάσω τον εξοπλισμό μου, μάζεψα τα ρούχα που θα χρειαστώ και μπήκα στο αμάξι μου ανυπομονώντας να φτάσω στο Κυπαρίσσι. Από πολύ καλούς φίλους είχα πληροφορηθεί για το πόσο όμορφο είναι και δεν θα μπορούσα να μην το επισκεφτώ.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδίου μου, κυρίως μια ώρα περίπου πριν το χωριό, συνάντησα ένα δρόμο με αρκετές στροφές αλλά και ομορφιές, διότι καθώς οδηγούσα, από την αριστερή πλευρά είχα το βουνό να εκτίνεται σχεδόν από πάνω μου δημιουργώντας ένα φυσικό ταβάνι και  παράλληλα από την δεξιά πλευρά, μια απέραντη θέα στο Μυρτώο πέλαγος. Στο βάθος φαίνονταν, οι όμορφες ακροθαλασσιές και ο αχνός ορίζοντας που δημιουργούσε ένα μοναδικό φαινόμενο, το λεγόμενο «Φάτα Μοργκάνα».

Με προσοχή και ασφαλή οδήγηση, πλησίασα στην είσοδο του χωριού όπου είναι το Άνω Κυπαρίσσι. Αξίζει να τονίσω πως η διαδρομή προσφέρεται και για τους λάτρεις της μηχανής και είναι απολαυστική.

ΑΝΩ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ

Το κυπαρίσσι χωρίζεται σε άνω και κάτω, συνεπώς πρώτα συνάντησα την επάνω πλευρά του χωριού. Με μία πρώτη εντύπωση παρατήρησα πως πρόκειται για ένα ορεινό παραδοσιακό χωριό με πλούσια βλάστηση και κλασσική αρχιτεκτονική, με έντονο το πέτρινο στοιχείο.

Να σας πληροφορήσω πως η πλευρά των παραλιών και το τουριστικό μέρος,  βρίσκονται στο κάτω Κυπαρίσσι και απέχουν περίπου 7 λεπτά οδικώς από την πλατεία και 25 λεπτά με τα πόδια με αρκετή ανηφόρα. Η πάνω πλευρά δεν διαφέρει πολύ από το γνήσιο παραδοσιακό ελληνικό χωριό, καθώς τα κύρια μέρη του είναι τα στενά σοκάκια, η πλατεία, η εκκλησία, το σχολείο και φυσικά το δάσος που το περιβάλει.

ΚΑΤΩ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ

Το κάτω Κυπαρίσσι είναι κυριολεκτικά ένας επίγειος παράδεισος.

Αφότου πάρκαρα και περπάτησα προς το κατάλυμα που με φιλοξένησε, πέρασα από τα όμορφα σοκάκια του και φωτογράφησα τις πινελιές του Ελληνικού μας στοιχείου, τα καλαίσθητα σπίτια με την πλούσια διακόσμηση από τα μυρωδάτα καλλωπιστικά φυτά και τα παράθυρα που βροντοφωνάζουν καλοκαίρι. Μακάρι να μπορούσα να σας μεταφέρω και τις μυρωδιές από τα νοικοκυριά αλλά και των ανθισμένων βασιλικών και λουλουδιών.

 Όσο για τη διαμονή, είναι άνετη και αρκετά οικονομική. Θα βρείτε ξενώνες αλλά και ξενοδοχεία που θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες σας. Εγώ επέλεξα έναν παραδοσιακό ξενώνα που ήταν πεντακάθαρος και είχα την καλύτερη υποδοχή καθώς στο δωμάτιο με περίμεναν παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού σε βάζο και ένα ατομικό μπουκαλάκι με τοπικό ούζο. Η φιλοξενία της οικοδέσποινας ήταν μοναδική και ένιωσα άνετα και οικεία. Οι περισσότεροι ξενώνες έχουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών του χωρίου, όμως υπάρχουν και αρκετά σύγχρονα ξενοδοχεία.

Δείτε περισσότερα οδοιπορικά για Έδεσσα, Ελαφόνησο, Άνδρο, Λιμένι, Πόρο, Μονεμβασιά, Αερόπολη

Στο ίδιο σημείο βρίσκονται οι ταβέρνες της περιοχής και αρκετές καφετέριες που έχουν θεά το απέραντο γαλάζιο. Επίσης τριγύρω είναι το πιο διάσημο σημείο του Κυπαρισσίου, το Λιμανάκι του Αγίου Νικολάου που αποτελεί ένα από τα ομορφότερα σημεία του χωριού.

Τα ψηλά και καταπράσινα κυπαρίσσια που εκτίνονται πάνω από τα σπίτια της ακροθαλασσιάς, σε συνδυασμό με την καταγάλανη θάλασσα που σκεπάζει την προβλήτα, συνθέτουν ένα παραμυθένιο και άκρως καλοκαιρινό σκηνικό. Κάπου εδώ να σας ενημερώσω ότι το σημείο είναι κατάλληλο για κολύμπι κυρίως τις ημέρες που δεν φυσάει, διότι υπάρχει απότομο βάθος στο βυθό και όταν έχει μποφόρ εκτίνονται μεγάλα κύματα, εάν πάλι σας αρέσει η περιπέτεια και θελήσετε να κολυμπήσετε με αυτές τις συνθήκες, να είστε πολύ προσεκτικοί.  

Ωστόσο η περιοχή έχει αρκετή ησυχία και προσφέρεται για χαλάρωση και ξεκούραστες διακοπές μακριά από την έντονη διασκέδαση και την νυχτερινή ζωή. Φυσικά, θα βρείτε μαγαζιά να διασκεδάσετε και καλοκαιρινά μπαράκια να πιείτε τα κοκτέιλ σας, απλώς θα είναι ποιο ήπια σε ένταση και μουσική.

Η αλήθεια είναι ότι στη βόλτα μου, η φωτογραφική μου μηχανή πήρε φωτιά από τα κλικ, καθώς κάθε σπιθαμή ήταν για εμένα ένα φωτογραφικό θέμα. Περπάτησα σε όλα τα σοκάκια και βρήκα αυτή τη βαρκούλα με τις πολύ σοφές λαϊκές ρήσεις γραμμένες πάνω της και συνέχισα για το μονοπάτι του Αϊ Γιώργη που βρίσκεται ακριβώς επάνω από το Λιμανάκι του Αγίου Νικολάου. Είναι ένα παραθαλάσσιο μονοπάτι πλαισιωμένο από την πυκνή βλάστηση και τους ήχους των τζιτζικιών, που σε περιμένει να απολαύσεις την θέα καθήμενος στα παγκάκια που υπάρχουν για τους περαστικούς.

Δυστυχώς λόγω της έντονης ζέστης δεν κατάφερα να φτάσω έως το τέλος της διαδρομής. Πιο πάνω είναι και η Ακρόπολη Κυφάντων, ένα γνωστό αρχαιολογικό Αξιοθέατο. Εάν θελήσετε να το εξερευνήσετε θα πρέπει να έχετε υπομονή και όρεξη για …περπάτημα.  Ιδανικά να πάτε πρωινές ώρες που έχει ακόμα δροσιά, καλό είναι να αποφύγετε απογευματινές ώρες διότι το φώς χάνετε νωρίς λόγω της πυκνής βλάστησης των πανύψηλων κυπαρισσιών.

Αφότου τελείωσα την εξερεύνηση, μια βουτιά στον κόλπο του Αγίου Νικολάου ήταν απαραίτητη. Φυσικά την συνόδευσα με ένα μεσημεριανό γεύμα με θαλασσινά και ουζάκι σε μία από τις εξαιρετικές ταβέρνες της περιοχής.

Η κάτω πλευρά του Κυπαρισσίου γίνεται ακόμη πιο ελκυστική το βραδάκι, καθώς οι ήχοι του αέρα και της θάλασσας σε συνδυασμό με το χαμηλό φωτισμό, δημιουργούν μια ζεστή, χαλαρωτική και καλοκαιρινή ατμόσφαιρα που επισφραγίζεται με ένα δροσερό κοκτέιλ. Πραγματικά ήταν μια από τις ομορφότερες αισθήσεις καλοκαιρινών διακοπών. Η νύχτα έφτασε και επέστρεψα στον ξενώνα για ξεκούραση, όμως με έντονη διάθεση για εξερεύνηση στα υπόλοιπα μέρη του χωριού.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΜΜΟΣ

Την επομένη ημέρα ξύπνησα με διάθεση για πρωινή βόλτα και φωτογράφηση στην παραλία μεγάλη άμμος, που βρίσκεται σχεδόν 6 λεπτά με τα πόδια από το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου. Η παραλία είναι αρκετά μεγάλης έκτασης με βότσαλα και άμμο μα πάνω από όλα πεντακάθαρα νερά. Εκεί βρίσκεται μια παιδική χαρά για τους μικρούς μας φίλους και ένα γήπεδο που μπορείτε να παίξετε βόλεϊ.

Σε αυτό το σημείο θα αναφέρω πως το Κυπαρίσσι προσφέρεται  για ζευγάρια καθώς έχει ρομαντική διάθεση και χαλαρωτική ατμόσφαιρα, όπως επίσης και για οικογένειες με παιδάκια που θα ευχαριστηθούν βουτιές στα καταπράσινα καθαρά νερά, παιχνίδι με τα κουβαδάκια τους αλλά και βόλτες με ποδήλατο καθώς στα περισσότερα σοκάκια δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και οι περισσότεροι κινούνται με τα πόδια λόγω κοντινών αποστάσεων. Ωστόσο οι παραλίες δεν είναι οργανωμένες και έχετε την πλήρη ελευθερία να τοποθετήσετε τις ομπρέλες σας και τα ψυγειάκια σας όπου εσείς θέλετε.

Δείτε το site του Χρήστου Λαρισαίου

Συνεχίζοντας, αφότου κατέφτασα στην παραλία και πλήρως εξοπλισμένος από αντηλιακό, καπέλο και ομπρέλα, στην αμμουδιά με περίμενε μια πολύ όμορφη έκπληξη. Ήταν η πολύ καλή μου φίλη Κυριακή Δρίβα, εξαιρετική δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παρουσιάστρια, η οποία κατάγεται από το πανέμορφο Κυπαρίσσι. Όπως καταλαβαίνετε μαζί με την παρέα και την συζήτηση δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε μια άκρως καλοκαιρινή φωτογράφηση στα κύματα.

Αυτή η έκπληξη μου υπενθυμίζει πως οι φίλοι είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή μας μετά την οικογένεια και πως καμία απόσταση δεν μπορεί να το αλλάξει. Έχω παρατηρήσει  πως οι ομορφότερες στιγμές μας είναι αυτές που περιέχουν τους φίλους μας και τον άνθρωπό μας, και αυτό γιατί ο άνθρωπος είναι γεμάτος όταν δεν είναι μόνος του. Μακάρι σε όλα μου τα οδοιπορικά να μπορούσα να έχω μαζί μου όλους τους φίλους μου.

Μην ξεχνιόμαστε όμως… επόμενη παραλία και ίσως η ομορφότερη κατά τη δική μου άποψη, είναι η παραλία της Αγίας Κυριακής.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Η παραλία της Αγίας Κυριακής βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα μετά την μεγάλη άμμο. Πρόκειται για έναν κόλπο με βότσαλα και καταπράσινα νερά. Απέναντι υπάρχει ένα λιμανάκι με ψαρόβαρκες και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Ενδιάμεσα όμως από την παραλία και το λιμανάκι βρίσκεται ένας μικρός κολπίσκος, ο οποίος είναι κυριολεκτικά σαν τη γαλάζια λίμνη και γύρω γύρω έχει βράχια λαξεμένα από την αλμύρα της θάλασσας, όπου μπορείτε να καθίσετε αλλά και να απολαύσετε τις βουτιές σας απ τα βράχια. Επίσης, στην παραλία της Αγίας Κυριακής έχει μοναδικό βυθό αν σας αρέσει να κάνετε καταδύσεις ή  να χαζεύετε τα διάφορα είδη ψαριών με τη μάσκα σας.

Ειλικρινά το Κυπαρίσσι είναι ένα μέρος που τα έχει όλα και μάλιστα σε πληθώρα. Μαγικές παραλίες, πεντακάθαρα νερά, εξαιρετικό φαγητό και καλές τιμές. Με περίπου 300 ευρώ το άτομο μπορείς να περάσεις ένα πλήρες τριήμερο και να ζήσεις όμορφες καλοκαιρινές στιγμές. Εγώ αποχαιρέτησα τη φίλη μου Κυριακή η οποία θα συνέχιζε τις διακοπές της και επέστρεψα στην Αθήνα με τις ποιο όμορφες καλοκαιρινές ιστορίες αλλά και μοναδικές φωτογραφίες. Ήρθε η ώρα που ένα ακόμα φωτογραφικό οδοιπορικό έφτασε στο τέλος του. Ευχαριστώ που ταξιδέψατε για ακόμα μια φορά μαζί μου νοερά, σε ένα μαγικό προορισμό, που αν τον επισκεφτείτε θα ζήσετε ένα καλοκαίρι που θα θυμάστε για πάντα. Τα ταξίδια είναι η τροφή της ψυχής μας και

πάντα χρειάζονται να μας αναζωογονούν και να μας ξεκουράζουν. Όσο μπορείτε να ταξιδεύετε, να είστε δημιουργικοί και υγιείς.

Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το μεθεπόμενο Σάββατο με νέα συνέντευξη φωτογράφου. Έως τότε μείνετε συντονισμένοι στον Νο.1 διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης, τον planetwebradio.gr. φυσικά.


[There are no radio stations in the database]