Καύσωνας «Κλέων» και «Κέρβερος»: Τα χειρότερα είναι μπροστά μας
15 Ιουλίου 2023
Ο καύσωνας με την ονομασία «Κλέων», που πλήττει την Ελλάδα, και ο «Κέρβερος» που σαρώνει όλη τη νότια Ευρώπη, «χτίζονται» εδώ και μήνες. Και τα χειρότερα είναι μπροστά μας, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Οι θερμοκρασίες είναι σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου από τα μέσα Απριλίου σε πολλές περιοχές του Νότου. Σε νησιά της Μεσογείου, όπως στη Σικελία και τη Σαρδηνία, ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει στους 48 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες και θα μπορούσε ακόμη και να σπάσει το ρεκόρ των 48,8 βαθμών που καταγράφηκε στη Γηραιά Ηπειρο τον Αύγουστο του 2021.
. Ο δορυφόρος ανίχνευσης θερμότητας Copernicus της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας εντόπισε ότι οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της γης έχουν ήδη ξεπεράσει τους 45 C σε μεγάλες περιοχές της Ιταλίας.
Κατά μήκος των ανατολικών πλαγιών της Αίτνας, η ηλιοκαμένη γη ξεπέρασε τους 50 βαθμούς Κελσίου στις 9 και 10 Ιουλίου. Και αυτό ήταν αργά το πρωί..
Στη Λάρισα, ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-3 κατέγραψε νωρίς την Παρασκευή (14/7) θερμοκρασία εδάφους 55°C.
Στις αγροτικές περιοχές αυτή η κατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών επειδή η βλάστηση στεγνώνει πιο γρήγορα. Και στις αστικές περιοχές, οι επιφάνειες από τσιμέντο, τούβλα και άσφαλτο διατηρούν τη θερμότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα ο αέρας να μην κρυώνει τόσο πολύ όσο στην ύπαιθρο.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ονομάζεται «θερμική νησίδα», το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο να πεθάνουν ευάλωτα άτομα.
Γιατί η ζέστη είναι τόσο έντονη
Οι καύσωνες είναι φυσικά γεγονότα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο θερμός αέρας έχει σπρωχτεί προς τα βόρεια από τη Σαχάρα στην Αφρική.
Η υπερβολική ζέστη σκότωσε περισσότερους από 61.000 ανθρώπους στην Ευρώπη πέρυσι.
Η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι μια από τις πιο καυτές στην ιστορία – αν όχι η θερμότερη όλων. Τα προκαταρκτικά δεδομένα από δορυφόρους υποδηλώνουν ότι νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Γη είχε τις τρεις πιο ζεστές μέρες στα χρονικά.
Φέτος η χρονιά είναι «καυτή», αλλά το 2024 θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερο.
Ο Ιούνιος ήταν ο πιο ζεστός στην ιστορία. Ο Ιούλιος θα τον ξεπεράσει.
Ο Ιούνιος που πέρασε ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί, σπάζοντας το παλιό παγκόσμιο ρεκόρ κατά σχεδόν ένα τέταρτο του βαθμού (0,13 βαθμοί Κελσίου).
Η πρώτη φορά που ένας καλοκαιρινός μήνας ήταν περισσότερο από έναν βαθμό Κελσίου θερμότερος από το κανονικό.
Τόσο η ξηρά όσο και ο ωκεανός ήταν πιο ζεστά από ποτέ για μήνα Ιούνιο.
Το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν ο τρίτος θερμότερος Ιανουάριος έως Ιούνιος που έχει καταγραφεί, πίσω από το 2016 και το 2020, σύμφωνα με την NOAA.
Η υπηρεσία λέει ότι υπάρχει πιθανότητα 20% το 2023 να είναι η πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία, με την 2024 να είναι ακόμη πιο πιθανό για κάτι τέτοιο.
Ο Ρόμπερτ Ρόουντ του Berkeley Earth και η ομάδα του υπολογίζουν ότι υπάρχει 80% πιθανότητα το 2023 να καταλήξει ως η πιο καυτή χρονιά που έχει καταγραφεί.
Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιθανό το φετινό έτος να γίνει ακόμη πιο ζεστό στην πορεία. Ο Ιούλιος είναι συνήθως ο πιο ζεστός μήνας του έτους και το ρεκόρ για τον Ιούλιο και τον θερμότερο μήνα οποιασδήποτε χρονιάς είναι 16,71 βαθμοί (παγκόσμιος μέσος όρος) που σημειώθηκε τόσο τον Ιούλιο του 2019 όσο και τον Ιούλιο του 2021.
Εντεκα από τις πρώτες δώδεκα ημέρες του Ιουλίου ήταν θερμότερες από ποτέ, σύμφωνα με μια ανεπίσημη και προκαταρκτική ανάλυση του Climate Reanalyzer του Πανεπιστημίου του Maine. Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δήλωσαν ότι ο κόσμος μόλις πέρασε την πιο καυτή εβδομάδα που έχει καταγραφεί.