Η συχνή εμφάνιση καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες και οι θανατηφόρες επιθέσεις

13 Ιουλίου 2023

Ανησυχία προκαλεί η συχνή εμφάνιση καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες το φετινό καλοκαίρι.

Στο Ηράκλειο το μεσημέρι του Σαββάτου 25 Ιουνίου, έκανε την εμφάνισή του ένα μικρό καρχαριάκι κολυμπούσε στα ρηχά

σε γνωστή παραλία της Κρήτης που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό λουόμενων. Άνθρωποι που θέλησαν να απολαύσουν το μπάνιο τους, βρέθηκαν να κολυμπούν δίπλα σε έναν μικρό καρχαρία που κυνηγούσε έναν κέφαλο.

Τον Ιούνιο, ένας καρχαρίας, κατά πάσα πιθανότητα της οικογένειας των μακρυπτέρυγων Μάκο, εντοπίστηκε να κολυμπά περίπου δύο μίλια έξω από το λιμάνι της Ζακύνθου, μεταξύ Κυλλήνης και Κεφαλλονιάς από τον επαγγελματία ψαρά, ο οποίος διοργανώνει ψαρέματα τόνου και ξιφία, Γιάννη Γελαδά.

Ο έμπειρος καπετάνιος είδε το μεγάλο ψάρι από μακριά και πλησίασε με το σκάφος του για να δει γιατί ακριβώς πρόκειται. Με έκπληξη διαπίστωσε ότι πρόκειται για καρχαρία, μάλλον Μάκο της οικογένειας των μακρυπτέρυγων.

Ενώ στη Σέριφο, έκπληκτοι λουόμενοι, που επέβαιναν σε φουσκωτό δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ένας καρχαρίας τριών μέτρων προσεγγίζει το σκάφος τους.

Οι καρχαρίες αποτελούν τρόμο για τους κολυμβητές και όσους κάνουν αθλήματα στη θάλασσα παγκοσμίως. Τον τελευταίο καιρό τα μεγάλα αυτά θαλάσσια ζώα έχουν αρχίσει να κάνουν συχνές εμφανίσεις σε ελληνικά νερά με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί  ανησυχία.

Αρχικά δεν πρέπει να ανησυχούμε, καθώς στη Μεσόγειο και τα ελληνικά νερά πάντα υπήρχαν διάφορα είδη καρχαριών. Υπάρχουν35 είδη καρχαριών και οι εμφανίσεις τους είναι μέσα σε φυσιολογικό πλαίσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους καρχαρίες που εμφανίζονται στα ελληνικά ύδατα είναι μικρού μεγέθους,   ενώ ελάχιστοι είναι επικίνδυνοι και μπορούν να επιτεθούν σε ανθρώπους.

Το πιο επικίνδυνο από τα αυτά είναι ο μεγάλος λευκός ο οποίος είναι αρκετά σπάνιο είδος».

Όσον αφορά τις εμφανίσεις των μεγαλόσωμων θαλάσσιων ζώων στα ρηχά, είναι σπάνιο να δούμε έναν καρχαρία να μας πλησιάζει ενώ κολυμπάμε. Τα είδη αυτά που εμφανίζονται πιο συχνά στα βίντεο που κυκλοφορούν δεν έχουν κατηγορηθεί ποτέ για θανατηφόρα επίθεση σε άνθρωπο.

Παρόλα αυτά χρειάζεται  ψυχραιμία στην περίπτωση που βρεθούμε στη δυσχερή θέση να συναντηθούμε με καρχαρία, απομακρυνόμαστε αργά από το σημείο χωρίς απότομες κινήσεις.

Ο ιχθυολόγος Γιάννης Γιώβος μιλώντας στην τηλεόραση ανέφερε: «Τα μικρότερα είναι πιο επιθετικά. Σε περίπτωση που δούμε πρέπει να απομακρυνθούμε».

Οι καταγραφές επιθέσεων στην Ελλάδα που οδήγησαν σε θάνατο είναι ελάχιστες και  όλες είναι μέχρι το 1981.

Από τις καταγεγραμμένες, αλλά όχι επιβεβαιωμένες επιθέσεις καρχαριών στην Ελλάδα ξεχωρίζουν οι παρακάτω:

  • Το 1847 πλοίο του 36ου Τάγματος του Γουόρστερσαϊρ που έφτασε στην Κέρκυρα έχασε 19χρονο Βρετανό στρατιώτη, ο οποίος φέρεται
  • να δέχτηκε επίθεση από καρχαρία καθώς κολυμπούσε στο βόρειο τμήμα του νησιού.
  • Το 1903 στην Κρήτη καταγγέλθηκαν δύο θάνατοι από επιθέσεις καρχαριών σε σφουγγαράδες.
  • Στις 22 Σεπτεμβρίου του 1948 καταγράφεται θανατηφόρα επίθεση σε ψαρά από «γιγαντιαίο σκυλόψαρο», όπως περιγράφεται.
  • Στις 17 Αυγούστου του 1951 στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας 16χρονη δέχεται επίθεση από καρχαρία και χάνει τη ζωή της. Γλιτώνει τραυματισμένος ο 17χρονος φίλος της.
  • Το 1956 στην Κέρκυρα μια 15χρονη δέχεται θανατηφόρα επίθεση από άγνωστο είδος καρχαρία.
  •  Το 1956 ένας 17χρονος δέχθηκε επίθεση από καρχαρία μάλλον λευκό  και έχασε την ζωή του ενώ κολυμπούσε 100 μέτρα από την παραλία σε ακτή της Κερατέας Αττικής.
  • Στην Κάτω Αχαΐα, στις 4 Ιουνίου 1962, σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή, αλιεύθηκε ένας από τους δύο καρχαρίες που είχαν θεαθεί. Η περίμετρος του στόματός του ήταν 2 μέτρα
  • Την 1η Ιουνίου του 1963 η Αυστριακή συγγραφέας και φιλόλογος Χέλγκα Πογκλ κατασπαράχθηκε ενώ κολυμπούσε, σε απόσταση μόλις 3 μέτρων από την ακτή στον Παγασητικό κόλπο. Αυτόπτης μάρτυρας ήταν η φίλη της Βίλκεν, η οποία περιέγραψε έναν μεγάλο λευκό καρχαρία.
  • 14 Αυγούστου 1977, που το πλοίο «Φάλτσερ» εκτέλεσε το πρώτο δρομολόγιο στην πορθμειακή γραμμή Βόλος – Συρία και μετέπειτα που το λιμάνι του Βόλου καθιερώθηκε ως κομβικό στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, αρκετοί καρχαρίες ακολουθώντας τα φορτηγά πλοία, για να τρώνε τα σκουπίδια που πετούσαν, εμφανίστηκαν στον Παγασητικό.
  • 1981 μια ακόμη επίθεση καρχαρία, ευτυχώς όχι θανατηφόρα πάλι στην περιοχή του Παγασητικού σε τουρίστα από την Αυστρία. Διασώθηκε με βαριά τραύματα

Αν είμαστε στην παραλία και εντοπίσουμε κητοειδές, ειδοποιούμε αμέσως το Λιμενικό.

Από ότι βλέπετε οι καταγεγραμμένες επιθέσεις είναι λίγες, παρόλα αυτά να προσέχετε γιατί ποτέ δεν ξέρεις..!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]