Χιόνισε στο Γιοχάνεσμπουργκ – Συμβαίνει μία φορά κάθε 10 με 20 χρόνια

12 Ιουλίου 2023

Οι κάτοικοι του Γιοχάνεσμπουργκ έμειναν έκπληκτοι από την πρώτη χιονόπτωση σε πάνω από μια δεκαετία που σημειώθηκε τη Δευτέρα, ενώ όσα παιδιά είναι κάτω των 11 ετών είδαν για πρώτη φορά στη ζωή τους χιόνι. Σε κάποιες περιοχές της Νότιας Αφρικής χιονίζει τακτικά τον χειμώνα (Ιούνιος-Αύγουστος), αλλά στο Γιοχάνεσμπουργκ είχε να χιονίσει από τον Αύγουστο του 2012.

Η καθηγήτρια, Τζένιφερ Φίτσετ, δήλωσε στην εφημερίδα Times της Νότιας Αφρικής ότι το χιόνι ήταν απίθανο να διαρκέσει και προκλήθηκε από την αύξηση της υγρασίας, τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον κρύο άνεμο.

«Συμβαίνει μία φορά κάθε 10 χρόνια περίπου. Δεν είμαστε μια περιοχή που έχει πολλές χιονοπτώσεις και αυτό είναι εν μέρει επειδή τον χειμώνα έχουμε ξηρές συνθήκες. Έχουμε ένα ισχυρό υψηλό βαρομετρικό και γι ‘ αυτό δεν έχουμε καθόλου ή πολύ λίγη βροχή τους χειμερινούς μήνες. Και έτσι δεν έχουν πολύ υγρασία στον αέρα.

Τελευταία χιόνισε το 2012 και πριν από αυτό το 2007», είπε η επιστήμονας. Στη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Αφρικής, «το στρώνει» μία φορά κάθε 10 με 20 χρόνια. Οι συνθήκες δεν ήταν πρωτοφανείς και δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Νότιας Αφρικής εξέδωσε προειδοποιήσεις λόγω του ψυχρού μετώπου που έπληξε την επαρχία Γκαουτένγκ, η οποία περιέχει το Γιοχάνεσμπουργκ και την πρωτεύουσα, την Πρετόρια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]