Κιβωτός του Κόσμου: Επιμένει στα περί σκευωρίας ο πατέρας Αντώνιος

10 Ιουλίου 2023

Κιβωτός του Κόσμου: Επιμένει στα περί «σκευωρίας» ο πατέρας Αντώνιος, αρνούμενος την κατηγορία που του αποδίδεται περί κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια, μετά τις καταγγελίες ενός 20χρονου σήμερα πρώην φιλοξενούμενου στην «Κιβωτό του κόσμου» και ενός 15χρονου παιδιού που παραμένει σε δομή της οργάνωσης.

Κατά την απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας, τόσο στο πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε, όσο και απαντώντας στις ερωτήσεις της δικαστικής λειτουργού, έκανε λόγο για «κατασκευασμένες» καταγγελίες με βασικό στόχο την αποπομπή του από την οργάνωση που ίδρυσε.

«Οι αιτιάσεις σε βάρος μου συνιστούν ένα εξ ολοκλήρου αρχήθεν δομημένο και ως εκ τούτου, προφανώς, ψευδές ιστορικό (η δόμηση του οποίου εξυπηρετεί σκοπιμότητες των εγκαλούντων). Στην πραγματικότητα, πρόκειται περί ενός δικαστικού αγώνα, ο οποίος δεν κατατείνει στη δικαίωση των εγκαλούντων, αλλά στον τρόπον τινά εκβιασμό τρίτων, όπως το πρόσωπό μου, με απώτερο σκοπό την κατάληψη του απολύτου ελέγχου της ”Κιβωτού”. Αλλωστε, ας μη διαφεύγει η γνωστή ρήση, γκαιμπελικής προελεύσεως, ότι όσο μεγαλύτερο το ψεύδος τόσο μεγαλύτερος ο αντίκτυπός του και τόσο περισσότερη η αποδοχή του. Ανάλογες συμπεριφορές ούτε με αφορούν ούτε με αγγίζουν», τόνισε στην απολογία του ο πατήρ Αντώνιος.

Αναφερόμενος στον 20χρονο καταγγέλλοντα Π.Γ., ο ιερέας κάνει λόγο για «μεθοδευμένη δράση». «Εξακολουθεί να δρα, προσπαθώντας να με εμπλέξει σε αυτή την άθλια σκευωρία, επικαλούμενος μεταξύ άλλων και άλλα παιδιά, τα οποία δυστυχώς για αυτόν τον διαψεύδουν κατηγορηματικά. Η μεθόδευσή του και η παράνομη δράση του αποδεικνύονται μεταξύ πολλών άλλων και από το γεγονός ότι προσπαθεί πλέον να προσεγγίσει διάφορα πρόσωπα και κυρίως από το γεγονός ότι έφτασε πρόσφατα μέχρι τον Βόλο και συνόδεψε τον 15χρονο (τον οποίον, όπως ο ίδιος δήλωνε, δεν γνώριζε ιδιαίτερα και δεν είχε κάποια σχέση) μέχρι την Αθήνα, προκειμένου ο 15χρονος να δώσει μετά από λίγες ημέρες και δεύτερη κατάθεση (άραγε, με ποιανού πρωτοβουλία και για ποιον λόγο, όταν η πρώτη του κατάθεση είναι πολυσέλιδη και αναλυτική, στην οποία μάλιστα δεν αναφέρει τίποτα εναντίον μου), στην οποία ξαφνικά και προφανώς μεθοδευμένα ανασκευάζει όλα όσα είχε καταθέσει στην πρώτη του κατάθεση και επαναλαμβάνει σχεδόν αυτολεξεί τις ψευδείς καταγγελίες του Π.Γ. Χρειάζεται, λοιπόν, κάτι περισσότερο για να κατανοήσει κάποιος ότι έχω εμπλακεί σε μια απίστευτη σκευωρία, στην οποία πρωταγωνιστής είναι ο Π.Γ. και σε αυτή συμμετέχουν μόνον πρόσωπα από τον δικό του κύ- κλο/περιβάλλον;», σημειώνεται στην απολογία.

Μεταξύ των καταθέσεων που επικαλείται ο πατήρ Αντώνιος, από παιδιά που στρέφονται σε βάρος του Π.Γ., του βασικού καταγγέλλοντος, είναι και ενός 17χρονου, ο οποίος υποστηρίζει ότι, συνομιλώντας με τροφίμους στη δομή του Βόλου, τού αποκάλυψαν πως ο 20χρονος έλεγε ότι «θέλω να βάλω φυλακή τον πατέρα Αντώνιο, είμαι γενικός διευθυντής της δομής και θα κάνετε ό,τι θέλω εγώ». Κατά τον μάρτυρα, ο 20χρονος έκανε την καταγγελία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή «για να καλύψει τις δικές του παρανομίες (ληστεία στον Βόλο και παραβατικές συμπεριφορές στην Καλαμάτα)».

Υποστηρίζει, δε, πως ο Π.Γ. «ήταν ατίθασο παιδί. Εμένα προσωπικά μου έκανε bullying για το βάρος μου, μου πέταγε πέτρες, μαζί με 2-3 παιδιά που είχε οργανώσει αυτός μου μιλού- σε απαξιωτικά, έβαζε λόγια και προσπαθούσε να χαλάσει τις σχέσεις των παιδιών… Αποκλείεται επειδή ήταν αντιδραστικό παιδί να είχε παρενοχληθεί και να μην είχε παραπονεθεί από την πρώτη στιγμή… Κατηγορηματικά σάς λέω ότι όλα αυτά που λέει είναι ψέματα και δεν υπήρχε περίπτωση να πάει μόνος του στο σπιτάκι του πατρός Αντωνίου. Ακόμη και για νερό να πήγαινε κάποιος, θα πήγαινε με συνοδεία παιδαγωγού…».

«Σχέδιο του Θεού»

Μεταξύ των 15 και πλέον μαρτύρων υπεράσπισης του πατρός Αντώνιου ήταν και ο Πάνος Μουζουράκης, του οποίου ο ιδρυτής της «Κιβωτού» υπήρξε πνευματικός. Οπως αποκαλύπτει η Realnews, ο γνωστός μουσικός, μάλιστα, εμφανίζεται απόλυτα βέβαιος για την αθωότητα του ιερέα. «Δεν έχω καμία αμφιβολία για τον πατέρα Αντώνιο και σας λέω ότι, αν είχα γιο, θα τον άφηνα στα χέρια του. Επειδή εμπιστεύομαι το σχέδιο του Θεού, εύχομαι η ”Κιβωτός” να ξαναχτιστεί με τις πέτρες που της έριξαν», κατέθεσε ο Π. Μουζουράκης.

Στην ίδια κατάθεση σημειώνεται ότι ο μουσικός γνώρισε τον πατέρα Αντώνιο το 2011, όταν άρχισε να βοηθά την «Κιβωτό» ως καλλιτέχνης με συναυλίες, αλλά και παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά όποτε του το ζητούσαν. Στην πορεία, σύμφωνα με τον μάρτυρα, απέκτησε πιο στενή σχέση με τον πατέρα Αντώνιο. «Εγινε πνευματικός μου και σε κάθε επικοινωνία μαζί του ένιωθα και πιο ανάλαφρα. Θεωρώ ότι είναι ένας πνευματικός άνθρωπος και ένας άνθρωπος της αγάπης. Οταν ξεκίνησαν οι καταγγελίες για την ”Κιβωτό”, πίστεψα ότι κάποια σκοπιμότητα υπάρχει. Η ”Κιβωτός” είχε καταφέρει να κερδίσει μέχρι τότε την εμπιστοσύνη του κόσμου και δεχόταν δωρεές λόγω του έργου της. Πιστεύω ότι ο πατήρ Αντώνιος ταυτίζεται με την ”Κιβωτό” και αυτές οι καταγγελίες στόχο είχαν να πλήξουν το έργο της ”Κιβωτού” και εξυπηρετούσαν διάφορα συμφέροντα… Η εικόνα που έχω εγώ για τον πατέρα Αντώνιο είναι ότι δεν μιλά υποτιμητικά, δεν βρίζει κάποιον και όλα τα παιδιά, όταν του απευθύνονταν, έδειχναν μια αγάπη προς το πρόσωπό του. Εως τότε που έγιναν οι καταγγελίες, δεν είχα ακούσει κακιά κουβέντα εναντίον του», ανέφερε ο Π. Μουζουράκης.

«Διάχυτη παραπληροφόρηση»

Ο πατήρ Αντώνιος, μετά την απολογία του, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και καταβολή εγγύησης 10.000 ευρώ. Το ότι δεν κρίθηκε προφυλακιστέος (καθώς για την κατηγορία που αντιμετωπίζει προβλέπεται και η προσωρινή κράτηση), κατά τους συνηγόρους υπεράσπισής του, Θρασύβουλο Κονταξή, Γιάννη Κώτσο και Τάσο Τριανταφύλλου, δείχνει πως το εις βάρος του κατηγορητήριο κατέρρευσε.

Αντίθετη, ωστόσο, είναι η άποψη των δικηγόρων προς υποστήριξη της κατηγορίας, που σημειώνουν ότι εισαγγελέας και ανακριτής εντόπισαν «σοβαρές ενδείξεις ενοχής» για τον πατέρα Αντώνιο. Οπως σημειώνουν στην «R» οι Kώστας Κοσμάτος, Κλειώ Παπαπαντολέων και Χρήστος Λαμπάκης:

«Τις τελευταίες ημέρες κυριαρχεί μια διάχυτη παραπληροφόρηση ότι δήθεν κατέρρευσε το κατηγορητήριο εναντίον του κατηγορουμένου για κατάχρηση σε ασέλγεια, άλλοτε με δηλώσεις που είναι ανακριβείς και άλλοτε με επιλεκτική -κατά το δοκούν- διαρροή αποσπασματικών στοιχείων της δικογραφίας. Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας, είμαστε υποχρεωμένοι να σημειώσουμε τα εξής:

Α. Μετά την απολογία του κατηγορουμένου, δεν κρίνεται η ενοχή ή η αθωότητα, αλλά εάν θα επιβληθούν και ποιοι όροι δικονομικού καταναγκασμού σε βάρος του κατηγορουμένου για την εξασφάλιση της παρουσίας του στο δικαστήριο.

Β. Στην προκειμένη περίπτωση, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, στον κατηγορούμενο επιβλήθηκαν τρεις περιοριστικοί όροι (σχεδόν όλοι οι προβλεπόμενοι στον νόμο), με την αιτιολογία ότι από τη μέχρι τώρα διαδικασία ”προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής εναντίον του και πρέπει σε κάθε περίπτωση να παραστεί στο δικαστήριο και να υποβάλει τον εαυτό του σε εκτέλεση της τυχόν καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του”.

Γ. Συνεπώς, ο κατηγορούμενος όχι απλώς εξακολουθεί να βαρύνεται με το κακούργημα της κατάχρησης σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, αλλά υπάρχει πλέον και μία δικαιοδοτική κρίση (εισαγγελέα και ανακρίτριας) που αποφαίνεται, στο πλαίσιο του παρόντος διαδικαστικού σταδίου, περί των σοβαρών ενδείξεων για την ενοχή του.

Δ. Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι οι ειδήσεις που αναπαράγονται περί δήθεν “πρόωρης” αθώωσης του κατηγορουμένου ή περί μιας “τυπικής” διαδικασίας που ολοκληρώνεται πάντοτε με την επιβολή περιοριστικών όρων, έχουν ως αποκλειστικό άξονα τη δημιουργία ανακριβών εντυπώσεων και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Εκκινούν και εξυπηρετούν αποκλειστικά την υπερασπιστική γραμμή του κατηγορουμένου. Οσον αφορά, τέλος, τη ”δολοφονία χαρακτήρων” που επιχειρείται για τα πρόσωπα των ανήλικων θυμάτων, που φέρονται να είχαν ”απροσδιόριστο κίνητρο” και συνοδεύονται από τις αναφορές “περί συγχώρεσής τους”, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα απαντηθούν με τη δικαίωσή τους».

Τα μέτωπα

Οι καταγγελίες, πάντως, περί σεξουαλικής κακοποίησης δεν είναι το μόνο δικαστικό μέτωπο που έχει ο πατήρ Αντώνιος. Ηδη και αυτός και η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή έδωσαν εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης κακουργηματικών αξιόποινων πράξεων για το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης και συγκεκριμένα για απιστία σε βάρος της «Κιβωτού του Κόσμου», υπεξαίρεση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Και οι δύο αρνήθηκαν όσα τους αποδίδονται. Επιπλέον στις 5 Σεπτεμβρίου ο ιδρυτής της οργάνωσης θα καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε σωματική κακοποίηση και απειλές σε ανήλικους που είχε υπό την προστασία του. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, τα παιδιά που τον έχουν καταγγείλει είναι αρκετά, καθώς φτάνουν τα 15. Στις καταθέσεις τους περιγράφουν άκρως κακοποιητικές συμπεριφορές, όπως ξυλοδαρμούς, τιμωρίες, απομόνωση, καταναγκαστική εργασία ακόμη και βασανιστήρια.

ΠΗΓΗ: Realnews


[There are no radio stations in the database]