Κλιματική αλλαγή: Πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα ανησυχούν τους επιστήμονες

9 Ιουλίου 2023

Τα γεγονότα δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή έχει εισέλθει σε αχαρτογράφητη περιοχή.

Η Γη μοιάζει με καζάνι που βράζει αυτή την εβδομάδα και οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα διαδοχικά ρεκόρ που σημειώθηκαν ,με τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη τις τελευταίες ημέρες να είναι η υψηλότερη όλων των εποχών, αποτελούν ένα σαφές σημάδι του πώς οι ρύποι που εκλύονται από τους ανθρώπους θερμαίνουν το περιβάλλον.

Αλλά και η ζέστη είναι ένας τρόπος με τον οποίο ο πλανήτης μας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι που πεθαίνουν, οι πιο έντονοι βορειοανατολικοί υπερτροπικοί κυκλώνες και ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές που έχει πνίξει μεγάλο μέρος της Βόρειας Αμερικής αυτό το καλοκαίρι είναι μεταξύ των πολλών άλλων σημαδιών της κλιματικής αλλαγής.

Κάποιες άλλες πρόσφατες «πρωτιές» και γεγονότα δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή έχει εισέλθει σε αχαρτογράφητη περιοχή.

Θέρμανση ωκεανών

Το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη καλύπτεται από ωκεανούς, οι οποίοι έχουν απορροφήσει το 90% της πρόσφατης θέρμανσης που προκαλείται από αέρια που θερμαίνουν τον πλανήτη, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο.

Τον Απρίλιο, η παγκόσμια θερμοκρασία των ωκεανών εκτινάχθηκε στους 21,1 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που αποδόθηκε στον συνδυασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και του πρώιμου σχηματισμού του φαινομένου Ελ Νίνιο.

Τα πρόσφατα δεδομένα τεκμηρίωσαν τις «εξαιρετικά θερμές» θερμοκρασίες των ωκεανών στον Βόρειο Ατλαντικό με «ακραία» θαλάσσια κύματα καύσωνα κοντά στην Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βαλτική Θάλασσα.

Σύννεφα καπνού

Νέφη καπνού προερχόμενα από τον βόρειο Καναδά έφεραν επικίνδυνα επίπεδα ποιότητας αέρα στην ανατολική Βόρεια Αμερική.

Τα υψηλά επίπεδα καπνού από τις δασικές πυρκαγιές δεν είναι πρωτόγνωρα στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή θα κάνει τις πυρκαγιές αυτές και τον καπνό τους πιο συνηθσιμένες και πιο έντονες, με την ανατολική ακτή να βιώνει παρόμοιες καταστάσεις όλο και συχνότερα.

Πρόωρο Ελ Νίνιο

Το τρέχον Ελ Νίνιο – μια περίοδος θέρμανσης των νερών του Ειρηνικού Ωκεανού – σχηματίστηκε ένα ή δύο μήνες νωρίτερα από το συνηθισμένο, αντικαθιστώντας το Λα Νίνια που, με την ψύξη των υδάτων του Ειρηνικού, χρησίμευε ως «αποσβεστήρας» στις παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Αυτό σημαίνει ότι θα έχει περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο για να ενισχυθεί.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προβλέπει ότι υπάρχει πιθανότητα 98% τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια να είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ,

ξεπερνώντας το 2016 όταν υπήρχε πάλι ένα εξαιρετικά ισχυρό Ελ Νίνιο.

Θαλάσσιος πάγος που συρρικνώνεται

Οι επιστήμονες παρακολουθούν τον θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής να συρρικνώνεται σε αρνητικά επίπεδα ρεκόρ.

Τα 11,7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα που καλύπτονταν από πάγο στις 27 Ιουνίου είναι σχεδόν 2,6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα λιγότερα

από το μέσο όρο για τη συγκεκριμένη ημερομηνία της περιόδου 1981-2010.

Με άλλα λόγια, μια περιοχή σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το Τέξας εξαφανίστηκε από το στρώμα πάγου.


[There are no radio stations in the database]