Καύσωνας: Διαφωνούν οι μετεωρολόγοι  για τον πρώτο καύσωνα του 2023 με 40άρια

7 Ιουλίου 2023

Ο καύσωνας που θα μας απασχολήσει την επόμενη εβδομάδα δημιούργησε διαφωνίες. Η «διαφωνία» έγκειται στο αν αυτό το θερμό κύμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως καύσωνας ή αν απλά μιλάμε για υψηλές θερμοκρασίες. Υπάρχουν βέβαια και οι πιο συγκρατημένοι που αναμένουν τα προγνωστικά στοιχεία της επόμενης εβδομάδας.

Το στοιχείο που έχει «κλειδώσει» είναι πως από τις 12 Ιουλίου και έπειτα θα δούμε τον υδράργυρο να παίρνει την ανιούσα, με την ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική τις θερμές ώρες της ημέρας, μακριά από τη θάλασσα. Άγνωστο είναι αν θα έχουμε 40άρια και πόσο αυτά θα διαρκέσουν.

Ταυτόχρονα όμως, όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, αυξάνεται και ο κίνδυνος πυρκαγιάς, με τους μετεωρολόγους να τονίζουν πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Σάκης Αρναούτογλου: Όλα δείχνουν καύσωνα

Στη πρόγνωσή του ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου ανέφερε πως θα υπάρξει σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας την ερχόμενη βδομάδα.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει από τις 11 και 12 Ιουλίου θερμή γλώσσα καταφθάνει στην Ελλάδα και δεν αποκλείεται προς τα τέλη της ερχόμενης βδομάδας να έχουμε και όλα τα χαρακτηριστικά για να μιλάμε για καύσωνα.

Σε ανάρτησή του έκανε λόγο για 40άρια, δημοσιεύοντας χάρτη με τις περιοχές.

Τσατραφύλλιας: Καύσωνας με «ένταση, έκταση και διάρκεια»

Ο μετεωρολόγος του Alpha, κ. Γιώργος Τσατραφύλλιας σε σημερινή του διάρκεια έδωσε μερικά νέα στοιχεία για τον καύσωνα που φαίνεται να έρχεται.

Το νέο ακόμα πιο θερμό κύμα έρχεται από Δευτέρα, με τον μετεωρολόγο να αναφέρει πως «ο υδράργυρος θα αρχίσει να παίρνει την ανηφόρα με αποτέλεσμα μεσοβδόμαδα να αντιμετωπίσουμε το πρώτο επεισόδιο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού το οποίο σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία φαίνεται να έχει και ένταση και έκταση και διάρκεια».

Η Ερμιόνη Κατιρτζόγλου η μετεωρολόγος της ΕΡΤ1,ήταν πιο διστακτική στην πρόγνωσή της  η οποία ανέφερε πως από την νέα εβδομάδα ο υδράργυρος θα ξεκινήσει, όπως φαίνεται, νέα ανοδική πορεία μπαίνοντας πλέον σε άνυδρη καλοκαιρινή περίοδο. Όμως θα περιμένει ακόμη μερικές ημέρες προκειμένου να «κλειδώσουν» τα δεδομένα.

Μαρουσάκης: Ανατροπή με τον καύσωνα;

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στη πρόγνωση συνιστά ψυχραιμία για το επερχόμενο κύμα ζέστης, λέγοντας από την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ανεβασμένες θερμοκρασίες, όμως είναι νωρίς να πούμε ότι είναι καύσωνας, εξηγώντας παράλληλα ποια είναι τα καιρικά αυτά στοιχεία που συνιστούν καύσωνα.

Σύμφωνα με τον έμπειρο μετεωρολόγο του ΟΡΕΝ, για να κάνουμε λόγο για καύσωνα πρέπει εκτός από τη μέγιστη θερμοκρασία μέσα στη μέρα που θα ξεπερνά τους 38-39 βαθμούς Κελσίου, θα πρέπει και η θερμοκρασία τη νύχτα να μην πέφτει κάτω από τους 29-30 βαθμούς Κελσίου και όλο αυτό να έχει μια διάρκεια 72 ή και 96 ωρών. Τότε γίνεται λόγος για καύσωνα.


[There are no radio stations in the database]