Σήμερα οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

6 Ιουλίου 2023

Σήμερα οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Μία πρώτη “γεύση” για το τι θα ακολουθήσει εντός του Κοινοβουλίου κατά τη νέα τετραετία διακυβέρνησης της ΝΔ, με τη νέα σύνθεση της οκτακομματικής Βουλή, αναμένεται να πάρουν σήμερα οι πολίτες, κατά την έναρξη και τη συνέχεια της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Σύσσωμη η κυβέρνηση και οι βουλευτές όλων των κομμάτων θα περάσουν το απόγευμα το κατώφλι της Ολομέλειας της Βουλή, προκειμένου να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στην τριήμερη διαδικασία η οποία θα ανοίξει στις 5 το απόγευμα με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου με τελευταίο ομιλητή και πάλι τον πρωθυπουργό και με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

Τα βλέμματα όλων αδιαμφισβήτητα στρέφονται στις αναμενόμενες και προαναγγελθείσες εν πολλοίς εξαγγελίες της κυβέρνησης, δια στόματος του πρωθυπουργού οι οποίες περικλείονται στα τετράπτυχο καλύτεροι μισθοί – καλύτερη υγεία – καλύτερο κράτος και περαιτέρω ενίσχυση του γεωστρατηγικού αποτυπώματος της χώρας. Ένα μέρος των εξαγγελιών θα αφορά μέτρα άμεσης εφαρμογής, προκειμένου να ελαφρυνθούν πολίτες και νοικοκυριά, με δεδομένο να θεωρείται η επέκταση του market pass ως το τέλος του έτους, έκτακτη οικονονική βοήθεια στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και η κατάργηση του “πέναλτι” του 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους.

Πέραν αυτών των μέτρων κυβερνητικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει και κάποια περαιτέρω μέτρα τα οποία κρατούνται ως “επτασφράγιστο μυστικό” και χαρακτηρίζονται ως “έκπληξη”.

Σε κάθε περίπτωση, η οικονομία και η ανάπτυξη θα έχουν κεντρική θέση στην κυβερνητική ατζέντα, η οποία συμβαδίζει με τις δηλώσεις Μητσοτάκη στο Bloomberg για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του πρώτου μνημονίου, δύο χρόνια πριν το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Οι νέες «συνθήκες» στην αντιπολίτευση – Χωρίς Τσίπρα, αλλά με Ανδρουλάκη η μάχη των αρχηγών

Το ενδιαφέρον για την τριήμερη συζήτηση ωστόσο εντείνεται από τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στη Βουλή μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και μία εξαιρετικά αποδυναμωμένη από άποψη ποσοστών και αριθμών αξιωματική αντιπολίτευση.

Είναι η πρώτη φορά επίσης που οι πολιτικοί αρχηγοί των οκτώ πλέον κομμάτων της Βουλής θα αντιπαρατεθούν μετεκλογικά και εντός του Κοινοβουλίου, ενώ για πρώτη φορά επίσης μετά από χρόνια το «μπρα ντε φερ» κορυφής δεν θα διεξαχθεί μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκης και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα συμμετέχει στην τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, ως απλός βουλευτής. Στα πρωτόγνωρα της νέας Βουλής συγκαταλέγαται και η παρθενική παρουσία και συμμετοχή σε κοινοβουλευτική διαδικασία του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή και θα μιλήσει ως αρχηγός κόμματος στο Κοινοβούλιο.

Ο κύριος αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα αντιπαρατεθεί μαζί του, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος θα αναλάβει να σηκώσει το βάρος των θέσεων και της αντιπολιτευτικής τακτικής της Κουμουνδούρου επιχειρώντας να καλυφθεί το κενό που άφησε η αποχώρηση Τσίπρα και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανάδειξης του νέου προέδρου του κόμματος.

Υπό αυτά τα δεδομένα ενδιαφέρον θα έχουν και οι τοποθετήσεις των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που φέρονται ως “δελφίνοι” για την ηγεσία του κόμματος στην κούρσα διαδοχής.

Το ίδιο ενδιαφέρον έκλει και η τοποθέτηση των αρχηγών των νεοεισερχόμενων κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, οι οποίοι, εκτός από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, τόσο ο πρόεδρος των Σπαρτιατών όσο και ο πρόεδρος της Νίκης, δεν έχουν καμία κοινοβουλευτική εμπειρία και σίγουρα τα βλέμματα στρέφονται και στη στάση που θα κρατήσουν κατά τη διαδικασία αλλά και τις απόψεις που θα ξεδιπλώσουν κατά τις τοποθετήσεις τους οι ίδιοι αλλά και οι βουλευτές τους θα συμμετάσχουν στη συζήτηση.​


[There are no radio stations in the database]