Νέες καταγγελίες για το ΕΚΑΒ: 76χρονος πέθανε σε καρότσα αγροτικού στην Εύβοια

6 Ιουλίου 2023

Νέες καταγγελίες για το ΕΚΑΒ και για θανάτους ασθενών στην Εύβοια και τη Λέσβο, λόγω έλλειψης ασθενοφόρων, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά τον θάνατο του 52χρονου στο Περιστέρι.

Σε καρότσα αγροτικού στο δρόμο προς το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου καταγγέλλεται πως άφησε την τελευταία του πνοή ένας 76χρονος κάτοικος Μετοχίου, στην Εύβοια.

Σύμφωνα με την καταγγελία ο άνδρας ένιωσε αδιαθεσία το απόγευμα της Τετάρτης και η οικογένειά του απευθύνθηκε στο Κέντρο Υγείας, όμως δεν υπήρχε οδηγός για το ασθενοφόρο που πρόσφατα δώρισε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα e-gnomi, στη συνέχεια απευθύνθηκαν στο ΕΚΑΒ Ιστιαίας, όμως πάντα σύμφωνα με την καταγγελία, ενημερώθηκαν ότι, το ασθενοφόρο θα έφτανε στο Μετόχι μετά από μία ώρα.

Έτσι, οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν να βάλουν τον ασθενή σε καρότσα αγροτικού και να τον μεταφέρον οι ίδιοι στο Κέντρο Υγείας. Ο άνδρας ξεψύχησε στον δρόμο.

«Είναι το δεύτερο περιστατικό με συντοπίτη μας να μεταφέρεται με καρότσα αγροτικού και να καταλήγει πριν του δοθεί ιατρική βοήθεια. Μόλις τον περασμένο Απρίλιο χάθηκε ένας 64χρονος. Παρόλ’ αυτά, είχαν το θράσος κάποιοι να στήσουν πανηγύρι για την παραλαβή του νέου ασθενοφόρου. Εδώ και χρόνια ακούμε για λειτουργία ΕΚΑΒ Μαντουδίου, αλλά δεν βλέπουμε να γίνεται πράξη», δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας Μπάμπης Τσιβίκας.

O εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Στάθης Λιαγκάκης, μιλώντας στο palmosev.gr ανέφερε: «Κατά τις 6 το απόγευμα ακούσαμε φωνές στη γειτονιά μου στο Μετόχι. Ένας γείτονας έπαθε ανακοπή και όλοι τρέξαμε να βοηθήσουμε. Πήραμε το ΚΥ Μαντουδίου αλλά δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου. Πήραμε στο ΕΚΑΒ και υπήρχε ασθενοφόρο στη Χαλκίδα που χρειάζονταν μια ώρα μέχρι να φτάσει. Μας συμβούλευσαν να τον μεταφέρουμε με δικό μας μέσο. Αυτό και προσπαθήσαμε. Βάλαμε ένα στρώμα σε καρότσα αγροτικού, αλλά δεν προλάβαμε. Ο άνθρωπος “έφυγε” στο δρόμο. Για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση. Συνάνθρωποί μας φεύγουν, είτε γιατί δεν υπάρχει ασθενοφόρο, είτε γιατί δεν υπάρχει οδηγός», είπε μεταξύ άλλων.

Γυναίκα κατέληξε σε παραλία της Λέσβου περιμένοντας το ασθενοφόρο 

Στη Λέσβο, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Βάσης Υγείας Λέσβου του ΚΚΕ, μία γυναίκα πέθανε περιμένοντας το ασθενοφόρο στην παραλία Γαβαθά.

Η γυναίκα, όπως μεταδίδει το lesvosnews.gr, έχασε τις αισθήσεις της ενώ βρισκόταν στην παραλία, κλήθηκε το ασθενοφόρο, αλλά μέχρι να φτάσει από την Καλλονή ήταν ήδη αργά.

Παράλληλα, η Κομματική Οργάνωση Βάσης Υγείας Λέσβου του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι άλλα δύο επείγοντα περιστατικά στην περιοχή του ΚΥ Αντίσσας χρειάζονταν διακομιδή, αλλά το Κέντρο Υγείας ήταν ακάλυπτο καθώς «δεν επαρκούν οι οδηγοί για να καλυφθούν οι βάρδιες».

Η ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Υγείας Λέσβου του ΚΚΕ:

«Από καιρό επισημαίνουμε την ανάγκη κάλυψης όλων των βαρδιών με μόνιμους, εκπαιδευμένους διασώστες όχι μόνο στα υπάρχοντα σημεία- σταθμούς του ΕΚΑΒ και τα ΚΥ αλλά και δημιουργία ή και επαναλειτουργία των Κέντρων εφημέρευσης με νοσηλευτές, γιατρούς, διασώστες σε απομακρυσμένα σημεία όπως Ερεσό, Μόλυβο, Μανταμάδο (μέχρι τη λειτουργία του ΚΥ).

Καταγγέλλουμε την πολιτική της κυβέρνησης που είναι συνέχεια της πολιτικής που ακολούθησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν τα ζητήματα υγείας του λαού μας σαν κόστος όφελος. Είναι επικίνδυνοι οι χειρισμοί της κυβέρνησης, που προσπαθεί με μπαλώματα από στρατό και πυροσβεστική να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για επείγουσα διακομιδή των ασθενών. Απαιτούμε άμεση κάλυψη όλων των αναγκών με μόνιμους, εκπαιδευμένους διασώστες, νοσηλευτές, και γιατρούς. Δεν θα ανεχτούμε άλλο θάνατο. Εμείς επιλέγουμε τη ζωή και για αυτή θα παλέψουμε μέσα από τα σωματεία μας, τις επιτροπές αγώνα. Το ΚΚΕ ήταν και θα είναι μπροστά σε αυτό τον αγώνα».


[There are no radio stations in the database]