Φοιτητική στέγη: Αυξητικές τάσεις και μικρή διαθεσιμότητα – Οι τιμές μίσθωσης σε 20 πόλεις

5 Ιουλίου 2023

Φοιτητική στέγη: Η συσσωρευτική αύξηση των ενοικίων από το 2018 έως και σήμερα, κυμάνθηκε από 37,2% έως και 42,1% αν αφορά κατοικία κατάλληλη για οικογένεια, με αφορμή έρευνα για το κόστος μίσθωσης φοιτητικής κατοικίας σε 13 περιοχές της Αθήνας, 7 περιοχές της Θεσσαλονίκης και 20 πόλεις της περιφέρειας.

Οπως αναφέρει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, οι υψηλότερες αυξήσεις, καταγράφονται κυρίως σε μικρότερα ακίνητα κατάλληλα για φοιτητές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης φοιτητικής κατοικίας αυξήθηκαν κατά 53% στην Αθήνα και στη Πάτρα όπου καταγράφεται η 2η μεγαλύτερη αύξηση κατά 49,23% το χρονικό διάστημα 2017-2022. Τη φετινή χρονιά, όσον αφορά την Πάτρα, η συσσωρευτική μεσοσταθμική αύξηση από το 2017 έως και σήμερα θα ξεπεράσει το 52%-53% και στην Αθήνα να αγγίξει το 60%-62%.

Το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού και αν πρόκειται για οικογενειακή κατοικία το σύνολο ενός «καλού» μισθού. Μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας αναγκάζεται να κάνει περικοπές ακόμη και σε βασικές ανάγκες του. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 76,9% των ενοικιαστών, εφόσον πληρώσουν τα έξοδα του σπιτιού, κάνει περικοπές στα βασικά αγαθά ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα

Δείτε αναλυτικά την έρευνα

πηγη real.gr


[There are no radio stations in the database]