Υπουργικό συμβούλιο: Οι μεταρρυθμίσεις και τα ορόσημα

29 Ιουνίου 2023

Από νωρίς το πρωί πήγαν στα γραφεία τους οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και «σήκωσαν τα μανίκια» για να πιάσουν δουλειά μετά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέδωσε στα μέλη της κυβέρνησης τους γνωστούς «μπλε φακέλους» με τις προτεραιότητες ανά τομέα αλλά και τα χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρηθούν. «Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος και μία καλύτερη ζωή σε μία ισχυρή Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας τις τέσσερις γενικές κατευθύνσεις του έργου και των στόχων της νέας τετραετίας κατά τη σημερινή εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, δηλώνοντας ότι όλα θα αναλυθούν εκτενώς στις προγραμματικές δηλώσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά στη μετεξέλιξη του σχήματος του επιτελικού κράτους και το δεύτερο θα αποτυπώνει κεντρικές οικονομικές δεσμεύσεις, όπως η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου. «Μέλημα της κυβέρνησης είναι η δρομολόγηση της οικονομικής ανακούφισης των πολιτών και της αντιμετώπισης του επίμονου προβλήματος της ακρίβειας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι θα αναληφθεί νομοθετική υποχρέωση τα προεκλογικά προγράμματα όλων των κομμάτων να κοστολογούνται από έναν ανεξάρτητο φορέα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία από σήμερα με πρώτη, το απόγευμα, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Τι περιλαμβάνουν οι μπλε φάκελοι

Οι μπλε φάκελοι περιλαμβάνουν 120 μεταρρυθμίσεις79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις με ορίζοντα τετραετίας.

Συγκεκριμένα το υλικό που περιλαμβάνεται στους μπλε φακέλους είναι:

Α. Πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023 – 2027 Οι δεσμεύσεις

Η ενότητα περιλαμβάνει, τους κεντρικούς κυβερνητικούς στόχους και δράσεις της νέας κυβερνητικής περιόδου σε συνάρτηση με τον στρατηγικό πολιτικό σχεδιασμό και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την περίοδο 2023-2027.

Β. Προγραμματισμός / Προτεραιότητες 2023

Η ενότητα περιλαμβάνει τα ορόσημα με προθεσμία ολοκλήρωσης εντός του έτους για όλες τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και τις αντίστοιχες προθεσμίες για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού προγραμματισμού (Νόμοι και Προεδρικά Διατάγματα & Κρίσιμη Δευτερογενής Νομοθεσία). Όσον αφορά τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, περιλαμβάνονται τα ορόσημα εκταμίευσης και τα ενδιάμεσα βήματα σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και οι δεσμεύσεις του προγράμματος Μεταπρογραμματικής Εποπτείας.

Οι δράσεις και τα έργα που περιλαμβάνονται στα εθνικά, οριζόντια και τομεακά σχέδια δράσης 2023 ταξινομούνται ανά τομέα πολιτικής. Τέλος, η υποενότητα «τρέχοντα ζητήματα» περιλαμβάνει τις εκκρεμότητες και προτεραιότητες με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Αύγουστο 2023.

Γ. Χρονοδιάγραμμα Βασικών Υποχρεώσεων και Εργασιών

Χρηστικό ημερολόγιο που περιλαμβάνει τις προθεσμίες ολοκλήρωσης βασικών υποχρεώσεων και εργασιών ανά μήνα.

Δ. Παράρτημα: Κυβερνητικό Έργο Ιούλιος 2019 – Μάιος 2023

Το συγκεντρωτικό υλικό του κυβερνητικού έργου της περιόδου Ιουλίου 2019 – Μαΐου 2023 παραδίδεται ως ψηφιακό αρχείο και περιλαμβάνει αφ’ ενός τα κείμενα αναφοράς για το σύνολο της κυβέρνησης και αφ’ ετέρου το στοχευμένο υλικό κάθε υπουργείου.


[There are no radio stations in the database]