Έκτακτο: Ανασύρθηκαν τα συντρίμμια του Titan

28 Ιουνίου 2023

Επέστρεψε το Horizon Arctic στο λιμάνι του Καναδά μεταφέροντας τα κατεστραμμένα κομμάτια του υποβρυχίου Titan, 10 μέρες μετά την εξαφάνισή του και τον χαμό πέντε ανθρώπων.

REUTERS/David Hiscock

Το πλοίο μετέφερε τον Οδυσσέα, ένα τηλεχειριζόμενο όχημα που έβαλε τέλος στην αποστολή διάσωσης όταν εντόπισε συντρίμμια στον πυθμένα του ωκεανού, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το ναυάγιο του Τιτανικού.

«Η ομάδα μας ολοκλήρωσε με επιτυχία τις επιχειρήσεις εκτός ακτής, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε αποστολή και θα βρίσκεται σε διαδικασία απομάκρυνσης από το Horizon Arctic σήμερα το πρωί», δήλωσε εκπρόσωπος της Pelagic Research, της νεοϋορκέζικης εταιρείας στην οποία ανήκει το Odysseus ROV.


Λίγα λεπτά μετά τον ελλιμενισμό του πλοίου στη νότια πλευρά του λιμανιού, ομάδες ερευνητών επιβιβάστηκαν στο Horizon Arctic για να ξεκινήσουν τις εργασίες τους.

Μέχρι τα μέσα του πρωινού, ένας γερανός είχε αρχίσει την εκφόρτωση τμημάτων του υποβρυχίου στον τερματικό σταθμό της καναδικής ακτοφυλακής. Υπήρχε ένα ημικυκλικό κομμάτι που φαινόταν να είναι η μύτη του Titan και στη συνέχεια ένα κομμάτι του πλευρικού πάνελ με ένα κάλυμμα πάνω από το λογότυπο της OceanGate.


[There are no radio stations in the database]