Νέα funds αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από την ΕΑΤΕ

27 Ιουνίου 2023

Νέα επενδυτικά funds αναμένεται να δούμε μέσα στις επόμενες μέρες από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, επιβεβαιώνοντας το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει από υπάρχουσες αλλά και καινούριες ομάδες διαχειριστών.

ΗΕΑΤΕ το sovereign fund-of-funds της χώρας μας με τη σταθερή και συνεπής πορεία της από τη δημιουργία της ως ΤΑΝΕΟ το 2000 έχει βοηθήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια  στην ενίσχυση του επενδυτικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα, ιδίως όσον αφορά στη χρηματοδότηση καινοτόμων εγχειρημάτων. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο μέσω της συμμετοχής της σε νέα venture capital funds που δημιουργούνται, όσο και μέσω στοχευμένων δράσεων και συνεργασιών που ενισχύουν την εξωστρέφεια.

Μέσω συμμετοχών σε funds έχουν αξιοποιηθεί  την τελευταία διετία περίπου 350 εκατ. ευρώ,  το ποσό αυτό θεωρείται δικαίως το μεγαλύτερο των τελευταίων ετών αφού ξεπερνά σε σύνολο το ποσό αντίστοιχων  προγραμμάτων  (ΤΑΝΕΟ, Jeremie, Equifund), αποδεικνύοντας την ωρίμανση και τη δυναμική εξέλιξη του οικοσυστήματος των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα.

Τα κεφάλαια που έχει υπό τη διαχείριση της η ΕΑΤΕ προέρχονται τόσο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (1,5 δισ. ευρώ), ενώ άλλα 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τα τελευταία να αφορούν τα προγράμματα «InnovateNow» και «Q-equity». Επιπλέον, η ΕΑΤΕ συμμετέχει επενδυτικά με επιπλέον 93 εκατ. ευρώ, για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου στο επενδυτικό ταμείο Φαιστός, το οποίο επικεντρώνεται στον τομέα των δικτύων 5G.

Από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν συσταθεί 16 νέα επενδυτικά ταμεία, με πρόσφατα τα παραδείγματα του BigPi II, αλλά και του EuSIF στο οποίο επένδυσε και η Mubadala. Τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια για τα ταμεία αυτά ξεπερνούν τα 948 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη υλοποιήσει 64 επενδύσεις.

Νέα funds αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να δούμε αρκετά νέα funds, αφού υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ομάδες διαχειριστών που έχουν ήδη «τρέξει» κάποιο fund αλλά και από νέες ομάδες. Μάλιστα κύκλοι της ΕΑΤΕ λένε πως υπάρχουν funds που είναι στην τελική ευθεία και αναμένεται να ανακοινωθεί η σύστασή τους μέσα στην επόμενη κιόλας εβδομάδα.

Το ένα εξ αυτών  αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα InnovateNow. Είναι το δεύτερο fund που αναμένεται να δημιουργηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος.  Το  InnovateNow στοχεύει στη σύσταση επενδυτικών ταμείων που θα καλύψουν όλη την αλυσίδα χρηματοδότησης των ελληνικών νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων (startups) με εξωστρεφή χαρακτηριστικά και προοπτικές σημαντικής κλιμάκωσης (scalability).

Η δεύτερη επένδυση αναμένεται να προέλθει από τις στρατηγικές συνεργασίες – συμφωνίες που έχει η ΕΑΤΕ με κρατικά funds από τη Μέση Ανατολή, όπως η Mubadala, η οποία  βρίσκεται συνεχώς σε ανοιχτή επαφή με τα ελληνικά funds.

Ανώτερα στελέχη της έδωσαν ισχυρό παρόν στην κλειστή εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΑΤΕ πριν μερικές εβδομάδες  με στόχο τη δικτύωση και ενδυνάμωση του ελληνικού οικοσυστήματος επιχειρηματικών κεφαλαίων. Μάλιστα στη συγκεκριμένη εκδήλωση για πρώτη φορά όλο το ελληνικό VC οικοσύστημα βρέθηκε στον ίδιο χώρο, αφού παρευρέθηκαν πάνω από 120 άτομα, κυρίως μέλη των διαχειριστικών ομάδων (fund managers).

Στόχος της ΕΑΤΕ, που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, στη συγκεκριμένη εκδήλωση, ήταν να δείξει τη συνέχεια, και τη συνέπεια και την ανάπτυξη που έχει το ελληνικό οικοσύστημα επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής, η ΕΑΤΕ βράβευσε  τιμητικά, τον Πρόεδρο της Ένωσης VC (HVCA) και Partner του EOS Capital Partners κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο και τον Partner του BigPi και Αντιπρόεδρο του ΕΣΕΤΕΚ, κ. Αρίστο Δοξιάδη, για την αδιάκοπη και ανεκτίμηση συμβολή τους στην οικοδόμηση της αγοράς Venture Capital.

Το επόμενο ραντεβού του ελληνικού οικοσυστήματος με σημαντικούς ξένους επενδυτές αλλά και διαχειριστές έχει ήδη προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα, στο ετήσιο Τech Τour το οποίο διοργανώνει η ΕΑΤΕ στα πλαίσια των δράσεών της για τη στήριξη, ανάδειξη αλλά και εξωστρέφεια της ελληνικής αγοράς επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital).


[There are no radio stations in the database]