Εκλογές 2023: Πώς ερμηνεύονται οι δηλώσεις Τσίπρα μετά την ήττα – Το θέμα ηγεσίας και η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

26 Ιουνίου 2023

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε χτες (25.06.2023) έτοιμος να αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ συντεταγμένα και ψύχραιμα να αναλύσει γιατί υπέστη αυτή την βαριά ήττα στις εκλογές. Έτσι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και στην συνέχεια η Κεντρική Επιτροπή που θα ασχοληθεί με τις αιτίες της ήττας.

Εκεί θα καθοριστεί και ο χρόνος του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που όλα δείχνουν ότι θα είναι μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Δηλαδή όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να διεξαχθεί μέσα στον Νοέμβριο. Ερμηνεύοντας πάντως τα στελέχη της Κουμουνδούρου την δήλωση του, έλεγαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε το πως θα κινηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ “έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος”.

Η φράση του αυτή ερμηνεύθηκε από κάποιους ως το τέλος του κόμματος έτσι όπως το ξέρουν σήμερα ακόμα και τα μέλη του. Ανανέωση σε όλα. Στις αντιλήψεις, στα πρόσωπα, στις πρακτικές. Εξωστρέφεια και όχι εσωστρέφεια.

Δεν ήταν πάντως λίγοι και εκείνοι που έψαχναν να βρουν εάν ο Αλέξη Τσίπρας με αυτή του την φράση εννοούσε ίσως την δημιουργία και ενός νέου κόμματος.

Η δεύτερη φράση με ιδιαίτερη σημασία είναι αυτή που είπε απευθυνόμενος προς τους συντρόφους του επισημαίνοντας ότι θα πρέπει “να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά”.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν ότι σε αυτή του την αναφορά υπήρχαν και στοιχεία αυτοκριτικής καθώς άφηνε να εννοηθεί ότι οι οποίες μέσα στο κόμμα αποφάσεις ήταν προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα στις διάφορες τάσεις.

Η τρίτη ενδιαφέρουσα παρατήρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε νωπή εντολή από τα μέλη του κόμματος του για να κάνει όλες τις αλλαγές που θέλει.

Όπως ανέφερε, “είναι αυτονόητο, πως σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος”.

Μόνο που αυτή την φορά τα πράγματα δεν θα είναι ακριβώς όπως το περασμένο Μάιο όπου εξελέγη πανηγυρικά από τα 170.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχει κανένα αντίπαλο.

Πληροφορίες από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να προταθεί από την πλευρά της “Ομπρέλας” ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ή η Έφη Αχτσιόγλου εφόσον το επιθυμεί.

Οι “53” οι οποίοι ανήκουν στην “Ομπρέλα” επισημαίνουν ότι γι’ αυτούς το ζητούμενο δεν είναι οι αλλαγές στα πρόσωπα αλλά στο αφήγημα που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην νέα του φάση.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται με τον τρόπο του να δείξει ποιον προκρίνει για μελλοντικό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζοντας το σύστημα της διαρχίας στον ΣΥΡΙΖΑ κάτι που είχε γίνει και στον παρελθόν μεταξύ του ίδιου και του Αλέκου Αλαβάνου.

Δηλαδή να ανανεώσει την ηγεσία του κόμματος του με ένα νέο πρόσωπο το οποίο θα αναλάβει να φτιάξει το κόμμα από την αρχή -κάποιοι δείχνουν τον Διονύση Τεμπονέρα– και ο ίδιος να παραμείνει πρόεδρος ρίχνοντας το βάρος του στο κοινοβούλιο.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι όλη αυτή η διαδικασία θα είναι ανέφελη και χωρίς τριγμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηρισμό άλλωστε ότι χτες το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκάλεσε διαδικτυακά συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας προκειμένου να ενημέρωση τους συντρόφους του και τα αποτελέσματα του exit pool. Σε αυτή την συνεδρίαση ζήτησε απ’ όλους να αντιμετωπίσουν το αποτέλεσμα με ψυχραιμία, χωρίς σχόλια και αιχμές μέχρι να γίνει σε εσωκομματικό επίπεδο η πρώτη συζήτηση για τους λόγους της ήττας.

Πάντως έτσι και αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του μία ακόμη δύσκολη μάχη. Αυτή των αυτοδιοικητικών εκλογών όπου παραδοσιακά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν τα πηγαίνει καλά. Γι’ αυτό άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε ως ορόσημο για την ανανέωση του κόμματος τις ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Μάιο του 2024.

Σε ότι αφορά τέλος το ΠΑΣΟΚ και την επιδίωξη του να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση στην Κουμουνδούρου λένε ότι προφανώς το ταβάνι του Κινήματος αλλαγής είναι το 11%.


[There are no radio stations in the database]