Ο Αλέξης Τσίπρας κλείνει τα σενάρια για το πολιτικό μέλλον του – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

21 Ιουνίου 2023

Λίγες μόνο μέρες πριν από τις κάλπες του Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας κλείνει κάθε συζήτηση για το πολιτικό του μέλλον την επομένη των εκλογών.

«Στις 26 Ιουνίου θα είμαι εδώ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, βάζοντας τέλος στα σενάρια που τον θέλουν να παραιτείται στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να συγκρατήσει ούτε το ποσοστό που πήρε στις εκλογές του Μαΐου.

Εν τω μεταξύ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μελετούν πολύ προσεκτικά τις μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αν και λίγα πράγματα υπάρχουν πια για να κάνουν.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η προσπάθεια που έκανε το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τη νέα ομάδα των στελεχών του δεν αποδίδει, τουλάχιστον όσο θα περίμεναν. Αντίθετα, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μεγαλώνει η αποσυσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ λαβωμένο εμφανίζεται και το προφίλ του προέδρου του κόμματος.

Παρ’ όλ’ αυτά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν την αντιπαράθεση τους με την ΝΔ για την κοστολόγηση των προγραμμάτων.

Με αφορμή τη συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι:

«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και αυτό αποδεικνύεται λίγες μέρες πριν τις εκλογές καθώς επιβεβαίωσε πλήρως τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτοντας τα ψεύδη και την αντικοινωνική κρυφή ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, ο “μαρτυριάρης” κ. Σκυλακάκης παραδέχτηκε ότι στο πρόγραμμα σταθερότητας που έχει καταθέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στις Βρυξέλλες, δεν περιλαμβάνονται οι προεκλογικές υποσχέσεις Μητσοτάκη. Δεδομένου, ότι η ομολογία έγινε πολλές φορές μετά από διαδοχικές ερωτήσεις της δημοσιογράφου, κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί το γλωσσικό ολίσθημα.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα:

  • Ο κ. Μητσοτάκης ψευδώς υποστηρίζει ότι όλα τα μέτρα του προγράμματός του έχουν κατατεθεί στις Βρυξέλλες, αντιθέτως καμία προεκλογική υπόσχεσή του δεν έχει κατατεθεί.
  • Ο κ. Μητσοτάκης ψευδώς διατείνεται ότι το πρόγραμμά του είναι κοστολογημένο.
  • Ο κ. Μητσοτάκης ψευδώς υπόσχεται ότι θα δώσει αυξήσεις 25% στους εργαζόμενους.
  • Η αλήθεια είναι ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη είναι κούφιες.
  • Υπόσχεται πράγματα που δεν θα υλοποιηθούν και κρύβει άλλα ακραία, όπως η διαλογή ασθενών στα νοσοκομεία, που σχεδιάζει να υλοποιήσει».

Από τα Χανιά όπου βρέθηκε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε ότι τις τελευταίες μέρες αναδείχθηκαν τρία πράγματα: «Πρώτον, ότι είναι αδίστακτοι ακόμη και σε ευαίσθητα εθνικά θέματα. Δεύτερον, ότι θέλουν να είναι καθεστώς και να εκφοβίζουν, όπως η κυρία Μπακογιάννη. Τρίτον, όταν μας λένε ότι είμαστε “εθνική εξαίρεση” και δεν πρέπει να θέτουμε ερωτήματα για την ανθρώπινη ζωή, ότι την επόμενη ημέρα θέλουν να κυβερνήσουν ανεξέλεγκτοι».

Απευθυνόμενος σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη σημείωσε ότι η ανατροπή του συσχετισμού της κάλπης του Μαΐου δεν είναι ζήτημα που αφορά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το πόσο ισχυρή θα είναι η κοινωνία, πόσο υγιής η δημοκρατία και πόσο σταθερό το πολιτικό μας σύστημα την επόμενη ημέρα.

Αναφερόμενος στη ΝΔ υποστήριξε ότι «το σχέδιό τους είναι να μειώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να μην έχουν την επόμενη ημέρα κάποιον που να μπορεί να τους κοιτάει στα μάτια και να εκφράζει τις ελπίδες και τις αγωνίες της κοινωνίας. Το σχέδιο τους είναι ο κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος».

Προσέθεσε ότι «δεν τους βγήκε το σχέδιο του βολικού δικομματισμού, αλλά έχουν σχέδιο να βάλουν 3-4 ακόμα κόμματα στη Βουλή», για να τονίσει ότι «αντικειμενικά, με την ενισχυμένη αναλογική, κάθε προοδευτική ψήφος που δεν πηγαίνει στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύει το σχέδιο της ΝΔ να είναι ανεξέλεγκτη την επόμενη ημέρα».


[There are no radio stations in the database]