Κούρδοι έκαψαν ομοίωμα του Ερντογάν υπό το σύνθημα «σκοτώστε τον» και προκάλεσαν διπλωματικό επεισόδιο

16 Ιουνίου 2023

Ανέβηκε στα ύψη ο υδράργυρος στις σχέσεις Τουρκίας – Ελβετίας μετά από το κάψιμο ομοιώματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από Κούρδους διαδηλωτές στη Ζυρίχη υπό το σύνθημα: «σκοτώστε τον».

Την διπλωματική κρίση στις σχέσεις Τουρκίας και Ελβετίας προκάλεσε πορεία που έγινε κατά της γειτονικής χώρας, αλλά και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Ζυρίχη από Κούρδους, που τα τουρκικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν υποστηρικτές του PKK.

Οι Κούρδοι έκαναν διαδήλωση στην Ζυρίχη της Ελβετίας και κατά τη διάρκεια της πορείας τους έκαψαν μια τουρκική σημεία και ένα ομοίωμα του προέδρου της Τουρκίας, ενώ είχαν πανό που έγραφε: «σκοτώστε τον Ερντογάν».

Η στάση των Κούρδων, το κάψιμο, αλλά και το μήνυμα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελβετία.

Όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Ελβετός πρέσβης κλήθηκε εσπευσμένα στο τουρκικό ΥΠΕΞ, καθώς οι Τούρκοι σημειώνουν ότι σε όλο αυτό, δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από την ελβετική αστυνομία ώστε να σταματήσει τους διαδηλωτές.

Όπως αναφέρει το TGRT HABER: «Οπαδοί της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στην Ελβετία συγκεκριμένα στη Ζυρίχη στόχευσαν εναντίον της Τουρκίας και τον πρόεδρο του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν. Έκαψαν την τουρκική σημαία όπως και ομοίωμα του Ερντογάν. Κρατούσαν πανό που έγραφε “σκοτώστε τον Ερντογάν”.

Δεν υπήρξε αντίδραση της ελβετικής αστυνομίας. Υπήρξε σκληρή αντίδραση της Άγκυρας στην διαδήλωση των υποστηρικτών της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο πρέσβης της Ελβετίας στην Άγκυρα κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις και τονίστηκε πως είναι απαράδεκτη αυτή η διαδήλωση που σημαίνει επίθεση. Ζητήθηκαν εξηγήσεις για τους λόγους μη επέμβασης της αστυνομίας. Τονίστηκε πως δεν πρέπει να επιτρέπονται παρόμοιες διαδηλώσεις».


[There are no radio stations in the database]