O Μπάρακ Ομπάμα έρχεται 22/6 στην Ελλάδα για τα γενέθλια του Μουσείου της Ακρόπολης

15 Ιουνίου 2023

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα έρχεται στην Ελλάδα προσκεκλημένος του Ιδρύματος Νιάρχος. Στις 22 Ιουνίου ο Ομπάμα θα αναπτύξει σε συζήτηση τους τρόπους ενίσχυσης της Δημοκρατίας

Δεκατέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που άνοιξε επίσημα το νέο Μουσείο Ακρόπολης. Το ημερολόγιο έγραφε 20 Ιουνίου 2009.

Φέτος, είναι η πρώτη χρονιά που την ημέρα των γενεθλίων του δεν θα βρίσκεται κοντά μας ο αείμνηστος καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής, ο οποίος το υπηρέτησε ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης από το 2000 έως το 2019 και ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Ακρόπολης από το 2009 έως το 2022, που έφυγε από τη ζωή.

Αφησε όμως παρακαταθήκη: το Μουσείο Ακρόπολης να γίνει ένα ορόσημο για τον σύγχρονο διεθνή πολιτισμό. Εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο να θέλουν να επισκεφτούν το Μουσείο Ακρόπολης.

Την επιθυμία αυτή εξέφρασε και ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, εν όψει της άφιξής του στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες!

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος έρχεται στην Ελλάδα προσκεκλημένος του φετινού SNF Nostos Conference του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ο Μπαράκ Ομπάμα επιστρέφει για δεύτερη φορά στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, από όπου μίλησε το 2016 κατά τη διάρκεια της τελευταίας διεθνούς επίσκεψής του στο πλαίσιο της διακυβέρνησής του. Στις 22 Ιουνίου το απόγευμα ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος θα συζητήσει τους τρόπους ενίσχυσης της Δημοκρατίας και τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών μαζί με τον πρόεδρο του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλο.

Τα φετινά γενέθλια βρίσκουν το Μουσείο Ακρόπολης σε ένα εξαιρετικά δυναμικό παρόν και μέλλον! Σε λίγες ημέρες «ανοίγουν» επίσημα στο κοινό οι ανανεωμένοι εκθεσιακοί χώροι, ανάμεσά τους και η αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης!

Από τους πρώτους επισκέπτες της νέας χρονιάς του Μουσείου Ακρόπολης ενδέχεται να είναι και ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφτεί ξανά το Μουσείο. Εξάλλου, από την προηγούμενη ξενάγηση από τον Δημήτρη Παντερμαλή το 2016, το Μουσείο Ακρόπολης έχει εμπλουτίσει τα εκθέματά του: τα δέκα θραύσματα από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα από τις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το «Θραύσμα Fagan» που φυλασσόταν στο Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο και τα τρία θραύσματα από το Βατικανό έχουν βρει τη θέση τους εκεί όπου ανήκουν, στο διάκοσμο του Παρθενώνα.

Η ακριβής ημερομηνία της ξενάγησης του Μπαράκ Ομπάμα από τον γενικό διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, τον καθηγητή Νικόλαο Χρ. Σταμπολίδη, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

ΑΝΟΙΚΤΟ ΕΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

Η αναμορφωμένη αίθουσα των αρχαϊκών γλυπτών

Την ημέρα των γενεθλίων του Μουσείου οι εκθεσιακοί χώροι του θα είναι ανοιχτοί από τις 9 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα με κανονικό εισιτήριο. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί και το εστιατόριο του δεύτερου ορόφου με θέα στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Με την ευκαιρία των γενεθλίων του Μουσείου Ακρόπολης την Τρίτη 20 Ιουνίου και τιμώντας τη μνήμη του αείμνηστου προέδρου του που η ζωή του ήταν συνυφασμένη με αυτό, αλλά και ως ανασκαφέας του αρχαιολογικού χώρου του Δίου, η Ορχήστρα Νέων Δίου προσφέρει στους επισκέπτες του δωρεάν ένα μουσικό αφιέρωμα στη μελοποιημένη ελληνική ποίηση, στον προαύλιο χώρο, στις 9 μ.μ. Την ορχήστρα διευθύνει ο μαέστρος Νίκος Πατρής. Συμμετέχουν ο Βασίλης Λέκκας, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Ζωή Παπαδοπούλου και ο Μπάμπης Βελισσάριος. Τη βραδιά παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας. Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως αναμένεται να δούμε την αναμόρφωση της έκθεσης στην αίθουσα των αρχαϊκών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μας, θα προστεθούν νέα στοιχεία και ενδεχομένως ένα γλυπτό το οποίο θα μας αποκαλυφθεί προσεχώς. Το ανατολικό και νότιο τμήμα του πρώτου ορόφου είναι αφιερωμένο στην Ακρόπολη της αρχαϊκής εποχής (700-480 π.Χ.). Μια Ακρόπολη διαφορετική από αυτή των κλασικών χρόνων που γνωρίζουμε σήμερα, αλλά εξίσου μεγαλοπρεπή, με εντυπωσιακούς ναούς και πολυάριθμα αφιερώματα.

Στόχος της έκθεσης είναι να παραπέμπει στους εξωτερικούς χώρους του ιερού της Ακρόπολης, όπου ήταν στημένα τα γλυπτά στην αρχαιότητα.

πηγή eleftherostypos.gr


[There are no radio stations in the database]