Παρέμβαση από την Δ. Χαλκιώτη στην εκδήλωση του ΚΚΕ για το περιβάλλον: «Φτάσαμε 60 χρόνια τώρα να ζούμε με τον καρκίνο του ΧΥΤΑ Φυλής στη γειτονιά μας»

8 Ιουνίου 2023

Παρέμβαση στην εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» με θέμα: «Πόσο πράσινη είναι η πράσινη ανάπτυξη; Αγώνας για την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος» και ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, έγινε από την Δημοφίλη Χαλκιώτη, από τη Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στον ΧΥΤΑ Φυλής, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου και του Γραφείου του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Διαχρονικά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και Περιφερειακές Αρχές, περισσεύουν τα κροκοδείλια δάκρυα και τα μεγάλα λόγια για την προστασία του Περιβάλλοντος και τη διαχείριση αποβλήτων τάχα προς όφελος όλων, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν την καταστροφή του, να θολώσουν τον πραγματικό ένοχο, δηλαδή τα κέρδη των λίγων, στον βωμό των οποίων θυσιάζονται οι ανάγκες του λαού και η προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα, αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, διαχρονικά, είναι η υλοποίηση μιας πολιτικής εμπορευματοποίησης της διαχείρισης των αποβλήτων με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που την πληρώνει ο λαός με χαράτσια, με καρκίνο και άλλες επιπτώσεις στην υγεία, με καταστροφή του περιβάλλοντος.

Αυτό γίνεται ακόμα πιο φανερό στις δικές μας γειτονιές, της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, που οι κάτοικοι δίνουμε έναν μεγάλο και μαζικό αγώνα ενάντια στο διαχρονικό έγκλημα, το αίσχος του ΧΥΤΑ Φυλής, που εδώ και δεκαετίες μολύνει την περιοχή και αποτελεί διαρκή και σοβαρή απειλή για την υγεία και την ίδια μας τη ζωή! για άλλη μια φορά οι ολέθριες επιπτώσεις του ΧΥΤΑ Φυλής στη ζωή των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων της περιοχής αποδείχθηκαν από έκθεση που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΕΔΣΝΑ και επιβεβαιώνει ότι η χωματερή της Φυλής, αλλά και η παλαιά χωματερή των Άνω Λιοσίων ως προς τα υπόγεια νερά, εξακολουθούν να ρυπαίνουν την ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου με εξαιρετικά επικίνδυνους ρύπους, χημικούς και μικροβιολογικούς, κατά πολύ υψηλότερους από τα επιτρεπόμενα όρια. Ακόμη, έμπρακτη παραδοχή του εγκλήματος αποτελεί και η επιμονή να κρατούν ”διπλοκλειδωμένη” την επιδημιολογική έρευνα για τις επιπτώσεις της ΟΕΔΑ στην υγεία των λαϊκών στρωμάτων της ευρύτερης περιοχής, ειδικότερα του Θριάσιου.

Ο λαός έχει πείρα. Θυμάται όλα τα τερτίπια των διάφορων κυβερνήσεων – περιφερειακών και δημοτικών αρχών που όλο θα έκλειναν τον ΧΥΤΑ Φυλής και όλο τον επέκτειναν, θυμάται ότι με τις λεγόμενες μεταβατικές φάσεις φτάσαμε 60 χρόνια τώρα να ζούμε με τον καρκίνο του ΧΥΤΑ Φυλής στη γειτονιά μας.

Δεν ξεχνάμε ότι, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής οι παρατάξεις του Πατούλη (ΝΔ) και της Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), μαζί με τον Τζήμερο, επικύρωσαν με την ψήφο τους την απόφαση που είχε πάρει η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ (επί διοίκησης ΣΥΡΙΖΑ) για να δημιουργηθεί νέα τεράστια χωματερή στη Φυλή (κοντά στον οικισμό Γεννηματά 2) περίπου 300 στρεμμάτων όπου θα θαφτούν τουλάχιστον 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σκουπίδια.

Είναι καθαρό ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ συμπίπτουν στις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ”πράσινη συμφωνία” και την ”κυκλική οικονομία”. Οι κοκορομαχίες τους δεν μπορούν να κρύψουν τη συμφωνία τους στην ”πράσινη” ανάπτυξη της ΕΕ, στην αρχή ”ο ρυπαίνων πληρώνει” (και συνεχίζει να ρυπαίνει…).

Δεν μπορούν να κρύψουν την ουσιαστική συμφωνία τους στην πολιτική εμπορευματοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων, των σχεδιασμών που καθορίζονται με βάση τις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Γι’ αυτό και με το ΠΕΣΔΑ στην Αττική το 2016 (επί ΣΥΡΙΖΑ) άνοιξε ο δρόμος προς την επικίνδυνη για το περιβάλλον και την υγεία καύση στις τσιμεντοβιομηχανίες και γενικότερα, και με το υπό έγκριση νέο ΠΕΣΔΑ (επί ΝΔ) υιοθετείται η καύση των υπολειμμάτων από τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων.

Η πείρα δείχνει ότι είναι μονόδρομος ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της εμπορευματοποίησης της διαχείρισης αποβλήτων, στις κατευθύνσεις της ΕΕ, που τις υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και θα τις υλοποιήσει η αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη των κομμάτων της ”συμπολιτευόμενης” συστημικής αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Η διαχείριση των απορριμμάτων απαιτείται να έχει στο επίκεντρό της τον σεβασμό στην υγεία, στο εισόδημα του λαού και στο περιβάλλον, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες. Γι’ αυτό ο λαός δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε εκβιασμούς και ψεύτικα διλήμματα, εναποθέτοντας τις ελπίδες του σε υποτιθέμενους “σωτήρες” που θα συνεχίσουν στην ίδια αντιλαϊκή ρότα, και θα τον οδηγήσουν από το κακό στο χειρότερο και σε νέες απογοητεύσεις.

Σε αυτήν την κατεύθυνση μοναδική ρεαλιστική και φιλολαϊκή πρόταση είναι αυτή του ΚΚΕ. Γιατί η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού είναι ασυμβίβαστη με την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, τα κέρδη των οποίων μπαίνουν εμπόδιο στο να αξιοποιηθούν το επιστημονικό δυναμικό, η επιστημονική γνώση και η ανάπτυξη της τεχνολογίας ώστε να υπάρξει διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα την υγεία του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος.

Γι’ αυτό τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, οι εκλεγμένοι της ”Λαϊκής Συσπείρωσης” στην Περιφέρεια και στους δήμους της Αττικής, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις. Όλο το προηγούμενο διάστημα βρεθήκαμε απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές, συνολικά και για το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε! Να μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα του λαού της περιοχής για να τεθούν εμπόδια στους σχεδιασμούς που προωθούνται για λογαριασμό του κεφαλαίου στις περιοχές μας.

Μαζί με τα δεκάδες σωματεία και φορείς της περιοχής που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στο ΧΥΤΑ Φυλής, σε συντονισμό με φορείς από άλλες περιοχές, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να αποτρέψουμε το συνεχιζόμενο έγκλημα. Άλλωστε το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του σε κυβερνήσεις και αστικά κόμματα, φοβούνται ”όπως ο διάολος το λιβάνι” τη λαϊκή οργάνωση και κινητοποίηση, τη φωνή μας που ενώνεται με σωματεία, φορείς και συντονιστικές επιτροπές σε όλη την Αττική, διεκδικώντας να σταματήσει η υποβάθμιση της υγείας και της ίδιας μας της ζωής από τις μπίζνες πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο λαός, που αγωνίζεται για την υγεία και τη ζωή του, έχει την επιλογή να γράψει το δικό του σενάριο, με δυνατό ΚΚΕ. Γιατί στο δίλημμα ”ή οι ζωές μας ή τα κέρδη τους” επιλέγουμε τις ζωές μας και συνεχίζουμε να παλεύουμε μαχητικά για αυτές! Γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής με ΚΚΕ δυνατό!».


[There are no radio stations in the database]