Τουρκία: Προβληματισμός στην ενωμένη αντιπολίτευση για την «επόμενη» μέρα των εκλογών

29 Μαΐου 2023

Απογοήτευση και γκρίνια στο στρατόπεδο της ενωμένης αντιπολίτευσης στην Τουρκία, μετά την θριαμβευτική επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν με ποσοστό που άγγιξε το 52%.

Ο πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δηλώνει ευθέως πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του, την ίδια ώρα που η επικεφαλής του εθνικιστικού Καλού Κόμματος (IYI) Μεράλ Ακσενέρ, «ακονίζει» τα … μαχαίρια της για την επόμενη μέρα στο χώρο της αντιπολίτευσης.

Το αποτέλεσμα των εκλογών εξάλλου, δικαιώνει απόλυτα τις επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει για την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου, προτάσσοντας για αντίπαλο του Ερντογάν, έναν εκ των δημάρχων Κωνσταντινούπολης ή Άγκυρας, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς αντίστοιχα.

Τουρκικά ΜΜΕ δημοσιοποίησαν φωτογραφίες από τη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα οι αρχηγοί των κομμάτων του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, που έλαβε μέρος κεκλεισμένων των θυρών στα γραφεία του CHP. Η συνάντηση διήρκεσε 1 ώρα και 15 λεπτά και μετά το τέλος της δεν έγινε καμία δήλωση και δεν εκδόθηκε ανακοίνωση.

Με δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που ήρθε δεύτερος με μεγαλύτερο ποσοστό από ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών σε πολλές επαρχίες της χώρας, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του και πως συνεχίζει τον αγώνα για τις «δύσκολες μέρες» που έρχονται για την Τουρκία.

Ο ίδιος απέδωσε την ήττα του, στον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού από τον Ταγίπ Ερντογάν. «Όλες οι δυνατότητες που είχε αυτό το κράτος παραδόθηκαν στα χέρια ενός ανθρώπου. Και αυτές οι παράνομες ασκήσεις πίεσης που εκτελέστηκαν από αυτόν τον άνθρωπο έπρεπε να βρούνε έναν αντίλογο.

Και αυτό προσπάθησα να κάνω και ευχαριστώ όλους τους πολίτες που με στήριξαν σε αυτόν τον αγώνα. Αυτός ο αγώνας είχε πραγματικούς ήρωες και σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Σε αυτές τις εκλογές φάνηκε η βούληση του λαού να αντιμετωπίσει αυτή την αυταρχική κυβέρνηση. Το CHP μαζί με την Συμμαχία για το Έθνος έδωσε αυτόν τον αγώνα και θα συνεχίσει να τον δίνει από την πρώτη θέση αυτού του αγώνα και την αντίστασης. Στα 25 εκατομμύρια που μας ψήφισε δηλώνω ότι συνεχίζω αυτή την πορεία. Είμαστε εδώ» δήλωσε.

Με ενδιαφέρον επίσης αναμένεται η πρώτη επίσημη δήλωση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Ιμάμογλου έχει μπει στο στόχαστρο του προέδρου Ερντογάν, που επιδιώκει να πάρει τη ρεβάνς από την διπλή ήττα του 2019. Πάντως στην Κωνσταντινούπολη, υπερίσχυσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με 52% έναντι 48% του Τούρκου προέδρου.
Να σημειωθεί πως λαβωμένα βγαίνουν τα κόμματα τις αντιπολίτευσης στην Τουρκία και από τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών (14/5/2023) όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός «Λαϊκή Συμμαχία» υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, έχει εξασφαλίσει άνετη πλειοψηφία στη νέα βουλή.


[There are no radio stations in the database]