Εκλογές 2023: Πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού στις β’ κάλπες – Διορία μέχρι την Παρασκευή για αλλαγές

22 Μαΐου 2023

Για δεύτερη φορά θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού, στις νέες εθνικές εκλογές που, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, αναμένεται να γίνουν στις 25 Ιουνίου.

Κανονικά θα μπορούν να ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού οι Έλληνες που έκαναν εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, αποκτώντας το δικαίωμα ψήφου στην αναμέτρηση της 21ης Μαΐου.

Επίσης, στις νέες εκλογές αναμένεται ότι θα προστεθούν περίπου 7.000 νέοι ψηφοφόροι, οι οποίοι έκαναν την αίτηση για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους μετά τη λήξη της προθεσμίας και θα συμπεριληφθούν κανονικά, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, στις νέες λίστες του υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα, όσοι Έλληνες του εξωτερικού είδαν την αίτησή τους να απορρίπτεται, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ένσταση για να συμπεριληφθούν κανονικά στους εκλογικούς καταλόγους έως τις 26 Μαΐου.

Στενές προθεσμίες για όσους ψήφισαν στο εξωτερικό και θέλουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα

Ωστόσο, πολύ σύντομες είναι οι προθεσμίες για τους Έλληνες που ψήφισαν στο εξωτερικό και πλέον επιθυμούν να ψηφίσουν στην Ελλάδα, καθώς οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, η προκήρυξη για τη διεξαγωγή των νέων εκλογών, αναμένεται την προσεχή Δευτέρα 29 Μαΐου 2023.

Ειδικότερα, μέχρι την προσεχή Παρασκευή, οι Έλληνες που ψήφισαν στο εξωτερικό έχουν το δικαίωμα να κάνουν διαγραφή ή αναστολή. Η διαγραφή αφορά για παράδειγμα όσους ψήφισαν στη Λιθουανία για τον αγώνα του Ολυμπιακού, ως παροδικοί επισκέπτες και στις επόμενες εκλογές θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Η αναστολή αφορά τους ψηφοφόρους που θέλουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα μόνο στις επόμενες εκλογές, ωστόσο επιθυμούν να παραμείνουν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Επισημαίνεται η αίτηση διαγραφής ή αναστολής αφορά όλους όσοι έκαναν αίτηση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, ανεξαρτήτως του αν τελικά προσήλθαν στις κάλπες ή όχι.

Τι θα ισχύσει για όσους κάνουν τώρα αίτηση εγγραφής στους καταλόγους του εξωτερικού

Διαφορετική είναι η αντιμετώπιση για όσους Έλληνες μπουν τώρα στη διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 101 του Ν. 5003/2022 (Α΄230), εγγραφές ή μεταβολές αιτήσεων που γίνονται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 ημερών πριν την προκήρυξη των εκλογών θα καταχωρίζονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού μετά τη διενέργεια των εκλογών.

Ωστόσο, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, η εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού θα γίνει στο μέλλον.


[There are no radio stations in the database]