Πλαστά διπλώματα σε πιλότους: Αποκαλυπτικοί διάλογοι του κυκλώματος – «Πετάνε σε όλο τον κόσμο»

16 Μαΐου 2023

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το κύκλωμα που έδινε πλαστά διπλώματα σε πιλότους.

Το κύκλωμα δρούσε στις εξετάσεις για τα διπλώματα των πιλότων ώστε να λέει τις απαντήσεις στους εξεταζόμενους την ώρα που ήταν στην αίθουσα.

Μανίκια με κάμερες, ακουστικά στα αυτιά, τα πάντα αξιοποιούσαν προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους, με την «ταρίφα» να είναι από 8 έως 25 χιλιάδες ευρώ το άτομο.

Σύμφωνα με το kathimerini.gr, εγκέφαλοι είναι 3 άτομα, ένας πρώην πιλότος της Ολυμπιακής 70 ετών, ένας ιδιώτης 43 ετών καθώς και 69χρονος διαχειριστής σχολής πιλότων στη Θεσσαλονίκη. Δρούσαν από τον Ιανουάριο του 2023 και μέχρι στιγμής είχαν πάρει 39.000 ευρώ.

«Πετάνε σε όλο τον κόσμο»

Οι διάλογοι που αποκαλύπτονται δείχνουν πως δεκάδες πιλότοι πήραν άδεια χωρίς την κατάλληλη κατάρτιση.

Σε έναν από αυτός μιλά ο 70χρονος και ο 43χρονος.

43χρονος: Τους έχεις κάνει μάγκες όλους.

70χρονος: Εννοείται, εννοείται.

43χρονος: Οι μισοί σου μαθητές πετάνε να πούμε σε όλο τον κόσμο. Γ….. μας τώρα. Θα κονομήσουν. Θα πάρουν χαρτί που θα κονομήσουν λεφτά.

Σε άλλη συνομιλία, ο 70χρονος αποκαλύπτει το πως λειτουργούν. 

«Τότε ρε μ….. να πούμε τι κάνουμε τώρα; Αυτός εδώ πέρα δεν μπορεί να περάσει τα μαθήματα. Δίνει 1, δίνει 2, δίνει 3; Δε μπορεί τα μαθήματα. Πρέπει να βρούμε την άκρη. Η άκρη κοστίζει. Θα τον στείλουμε σε ένα διεφθαρμένο κέντρο εξεταστικό του, του εξωτερικού, να χώσει κάποια χοντρά λεφτά να περάσει τα μαθήματα. Η Ryan παίρνει 400 χειριστές το χρόνο. Για να μπεις στη Ryan, πρέπει να πας να κάνεις στην Ιορδανία ένα course ταξίδι 6.000 ευρώ. Θα τα δώσεις. Δεν μπορείς να μη τα δώσεις».

Η παρέμβαση στον… Πρωθυπουργό

Σε άλλη συνομιλία πάλι ο 70χρονος μιλά για υπόθεση του 2013, που φαίνεται να είχε κάνει την ίδια δουλειά.

70χρονος: Με παίρνει τηλέφωνο ο Ξ…… λοιπόν το 2013 και μου λέει σε θέλω. Του λέω τι θέλεις; Μου λέει έλα από δω σε θέλω.

«Πελάτης»: Ναι.

70χρονος: Μου λέει άκου να δεις κάτι, εγώ όταν τελειώσαμε με την Ολυμπιακή το 2009, είχαμε κάνει μου λέει υποχρεωτικά κάποια σχολεία για να προσαρμοστούμε στην, στη GAA, που είναι δηλαδή η Ευρωπαϊκή ΥΠΑ ας πούμε. Εγώ μου λέει δεν πήγα καθόλου να γράψω. Έφτιαξα μου λέει ένα πλαστό χαρτί, το ‘δωσα μου λέει να πούμε στον, σε ένα μ….. να πούμε που ήταν στην ΥΠΑ.

«Πελάτης»: Ναι. Του το σφράγισε. Ναι.

70χρονος: Το πτυχίο ήταν καταχωρημένο στο φάκελο σε χαρτί αλλά δεν υπήρχε σε κομπιούτερ. Οπότε μου λέει με τσιμπήσανε και μου πήρανε το πτυχίο.

«Πελάτης»: Αμάν.

70χρονος: Έχουμε φτάσει μου λέει μέχρι τον Καραμανλή, ήταν τότε ο Κώστας Καραμανλής να πούμε. Και μου στείλανε λέει ότι άμα θες το πτυχίο σου πάλι, πρέπει να δώσεις τα 13 μαθήματα του ATPL του πτυχίου και να το πάρεις πίσω το πτυχίο σου. Ε τον πλακώνω να πούμε σε 6 μέρες τον πέρασα και τα 13 μαθήματα.

Οι υπηρεσίες του κυκλώματος πάντως φαίνεται πως ήταν… εξαιρετικές, αφού σε άλλο διάλογο εμφανίζεται 34χρονος που υπηρετούσε ή σχετίζεται με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να ευχαριστεί τον 70χρονο. 

34χρονος: Το’ χα ψιλό διαβασμένο 2 μήνες και ποτέ στα τεστ ποτέ δεν έπαιρνα πάνω από 75.

70χρονος: Δεν πα να το είχες. Τι; (γέλια)

34χρονος: Το γονατίσατε. Τι να πω; Εντάξει. Δεν έχω λόγια.

70χρονος: Αξίζουμε τα λεφτά που παίρνουμε; (γέλια) Αυτό θέλω να (…).

34χρονος: Δεν χρειάζεται, τώρα, αν και δεν με συμφέρει, θα πω ότι και λίγα είναι.

70χρονος: Μετά από σένα που να την πάω τη ταρίφα (γέλια).

Στις συνομιλίες εμφανίζεται και ο 69χρονος ιδιοκτήτης σχολής πιλότων στη Θεσσαλονίκη. Μιλώντας με τον 70χρονο αρχηγό ζητά να μεσολαβήσει σε συνεργάτη που βρίσκεται στο Αμμάν της Ιορδανίας, ώστε να αναλάβει υποψήφιο του από το Ιράκ και να πετύχει στις θεωρητικές εξετάσεις.

69χρονος: Έχω κάποιον δικό μου που θέλει να δώσει εξετάσεις στην A…… C……. . Επειδή είναι Ιρακινός αυτός θα τον στείλω στο Αμμάν, αλλά μην μας τον διπλαρώσουν. Πως μπορώ να τον στείλω (…) μόνο για να δώσει εξετάσεις;

Συνεργάτης: Να μας βάλει εμάς τις προκαταβολές. Και μετά θα πάει εκεί και θα τον πληρώσει ότι θα του πει αυτός, τα υπόλοιπα. Θα στείλουμε μία προκαταβολή σε αυτόν, θα κρατήσουμε εμείς τι θέλουμε.

Ο 70χρονος φέρεται να είχε υποψιαστεί πως θα τον «τσακώσουν» και σε συνομιλία αναφέρει πως είχε πληροφορία πως δήθεν υποψήφιος θα κατέγραφε όσα πουν και θα ειδοποιούσε την αστυνομία. Γι αυτό το λόγο αρνήθηκε 5 υποψηφίους από το Ιράκ.


[There are no radio stations in the database]