Οι εισηγμένες πολυεθνικές στο Χρηματιστήριο Αθηνών διενεργούν δικές τους δημοσκοπήσεις

16 Μαΐου 2023

Πολυεθνικές εταιρείες που βρίσκονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών διενεργούν τις δικές τους δημοσκοπήσεις με την παραδοσιακή και πιο δαπανηρή μεθοδολογία των ψηφοδελτίων, δηλαδή με αυτοπρόσωπη συμπλήρωση ερωτηματολογίου, υποστηρίζει δημοσίευμα του Euractiv.

Όπως εξηγεί, χρησιμοποιούν επίσης ειδικούς αλγόριθμους για την ανάλυση των δημοσιευμένων αποτελεσμάτων άλλων εταιρειών δημοσκοπήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις αποκλίσεις που εμφάνισαν σε προηγούμενες εκλογικές περιόδους και αποδίδοντάς τους τον αντίστοιχο συντελεστή ακρίβειας.

Σε κάποιο βαθμό, η διαδικασία μοιάζει με τη δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων (poll of polls) από εξειδικευμένες υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως το FiveThirtyEight.

Οι εκτιμήσεις διαφέρουν σημαντικά από τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί έως σήμερα, δείχνοντας ντέρμπι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, οι προβλέψεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα κάποιος από τους δύο να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το τρίτο κόμμα μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής.

Η μέτρηση δίνει τη Νέα Δημοκρατία μεταξύ 33-34% και τον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 32,5-33,5%. Το ΠΑΣΟΚ κινείται μεταξύ 8,7%-9,3%, το ΚΚΕ στο 5,7%-6,3%, η Ελληνική Λύση στο 4,5% – 5,1% και το ΜέΡΑ 25 στο 3,5% – 4,1%.

Τα λοιπά κόμματα κινούνται μεταξύ 9%-11%.

Η αξιολόγηση αυτής της μεθοδολογίας για το αποτέλεσμα των εκλογών φτάνει στον αριθμό των ψήφων. Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει 1.890.000 ψήφους, ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ με 1.860.000 ψήφους και το ΠΑΣΟΚ με 510.000 ψήφους.

πηγη Euractiv


[There are no radio stations in the database]