Εκλογές στην Τουρκία: Δείτε τον Ερντογάν να τραγουδά «γιορτάζοντας» τα αποτελέσματα του α’ γύρου

15 Μαΐου 2023

Την ανατροπή έφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εχθές το βράδυ, αφού κατάφερε να επικρατήσει του αντιπάλου του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών, σε αντίθεση με όσα προέβλεπαν το προηγούμενο διάστημα οι δημοσκοπήσεις στη γειτονική μας χώρα.

Αρκετές ώρες προτού το προβάδισμά του διαμορφωθεί σε ποσοστό 49,3% έναντι του 45,0% του Κιλιτσντάρογλου (με ποσοστό ενσωμάτωσης 99,96% πλέον), ο Τούρκος πρόεδρος πανηγύριζε ήδη από το μπαλκόνι του αρχηγείου του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης στην Άγκυρα. Τραγουδώντας από χαρά, εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι θα υπηρετήσει τη χώρα για 5 ακόμη χρόνια, σημειώνοντας πάντως ότι ο β’ γύρος είναι καλοδεχούμενος, εάν επιλέξει τελικά κάτι τέτοιο ο λαός.

«Δεν ξέρουμε ακόμη αν οι εκλογές τερματίστηκαν με αυτόν τον πρώτο γύρο αλλά αν ο λαός επέλεξε να γίνει δεύτερος γύρος, θα το σεβαστούμε», δεσμεύτηκε ο Ερντογάν.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι πεποίθηση για νίκη στον β’ γύρο εξέφρασε και ο αντίπαλος του Ερντογάν, υποσχόμενος στους δικούς του υποστηρικτές πως «θα νικήσουμε οπωσδήποτε», επικαλούμενος την «ανάγκη της κοινωνίας για αλλαγή».

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρώην δημόσιος λειτουργός, 74 ετών, υποψήφιος συμμαχίας χωρίς προηγούμενο έξι παρατάξεων της αντιπολίτευσης, φερόταν να προηγείται κατά τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, έστω οριακά.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, και πιο συγκεκριμένα όταν ανακοινώθηκε πως με καταμετρημένο το 95% των ψηφοδελτίων, ο Κιλιτσντάρογλου λάμβανε μόλις το 45% των ψήφων (γύρω στις 03:30 π.μ.), η συμμαχία του αμφισβήτησε αμέσως τον αριθμό αυτό, υποστηρίζοντας πως αποκρύπτεται μέρος των ψήφων υπέρ του από τα συστήματα του ανώτερου εκλογικού συμβουλίου (YSK, η εθνική εφορευτική επιτροπή της Τουρκίας).

«Εμποδίζετε τη βούληση του λαού της Τουρκίας. Αλλά δεν θα μπορέσετε να εμποδίσετε αυτό που θα γίνει, δεν θα δεχτούμε ποτέ τετελεσμένα», προειδοποίησε ο κ. Κιλιτσντάρογλου.

Ο υποψήφιος που ήρθε τρίτος, ο Σινόν Ογάν, πρώην βουλευτής του ακροδεξιού εθνικιστικού MHP, που έλαβε το 5% των ψήφων, ετοιμάζεται να τις παζαρέψει, αλλά δεν ξεκαθάρισε με ποιον.

Χθες βράδυ, οι δυο βασικοί υποψήφιοι αποδύθηκαν σε μάχη αριθμών, απαιτώντας οι εκλογικοί αντιπρόσωποι των παρατάξεών τους να παραμείνουν στα εκλογικά τμήματα «μέχρι τέλους».


[There are no radio stations in the database]