Όλα όσα έγιναν στο debate – Οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών και τα μηνύματά τους

11 Μαΐου 2023

Τρεις ώρες κράτησε το debate των πολιτικών αρχηγών, στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, στη μεγάλη πολιτική τηλεμαχία ενόψει των εκλογών 2023 στις 21 Μαΐου, με τους Κυρ. Μητσοτάκη, Αλ.Τσίπρα, Ν. Ανδρουλάκη, Δ. Κουτσούμπα, Κ. Βελόπουλο και Γ.  Βαρουφάκη να απαντούν σε έξι θεματικές ενότητες.

Κάθε ερώτηση είχε διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση 1,5 λεπτό, με follow up ερώτηση 15 δευτερολέπτων και απάντηση 45 δευτερόλεπτα από κάθε πολιτικό αρχηγό.

Οι έξι δημοσιογράφοι απηύθυναν τις ερωτήσεις τους στους έξι πολιτικούς αρχηγούς, πάνω στις θεματικές ενότητες: 1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση, 2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα, 3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια, 4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος, 5) Περιβάλλον και Ενέργεια, 6) Νέα Γενιά.

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 
Πνευματικά δικαιώματα: INTIME NEWS

Τις ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς έκαναν οι παρακάτω δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας: Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και Ράνια Τζίμα (MEGA).

Δείτε όλο το debate των πολιτικών αρχηγών:

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών 

Μητσοτάκης:  «Η τελική αξιολόγηση για το ποιος έφαγε γκολ και ποιος έβαλε θα κριθεί σε 10 μέρες»

Δηλώσεις πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το debate και κατά την έξοδό του από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

«Νομίζω ότι 8 χρόνια ήταν πολλά για να γίνει debate, πιστεύω ότι ήτανε χρήσιμο, πιστεύω ότι οι πολίτες που το παρακολούθησαν θα έβγαλαν κάποια συμπεράσματα. Νομίζω ότι προφανώς τέτοιες συζητήσεις πρέπει να γίνονται περισσότερες και ενδεχομένως και με μεγαλύτερη συχνότητα. Από εκεί και πέρα, προσωπικά επιχείρησα να μιλήσω περισσότερο για το μέλλον, για το σχέδιό μου για την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας, για μια πιο παραγωγική, πιο κοινωνική, πιο δίκαιη, πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, πιο ισχυρή Ελλάδα, αλλά τελικά εναπόκειται στην κρίση των πολιτών και των τηλεθεατών να μας αξιολογήσουν όλους. Και βέβαια η τελική αξιολόγηση ποιος έβαλε γκολ, ποιος έφαγε γκολ, αυτό θα κριθεί σε δέκα ημέρες από τώρα. Έχετε πολλές εκπομπές αυτή τη στιγμή για να κάνετε τη δουλειά σας και να αξιολογήσετε τις επιδόσεις», ανέφερε. 

«Σταθερά, τολμηρά, μπροστά για την Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καταληκτική του τοποθέτηση στο debate σημείωσε τα εξής: 

«Σε 10 ημέρες έχουμε εθνικές εκλογές. Οι πολίτες θα κληθούν να πάρουν απόφαση αν θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά ή θα κυλήσουμε πίσω σε ένα παρελθόν που πιστεύω θέλουμε να ξεχάσουμε. Μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να πω, ναι, ήμουν συνεπής στις προεκλογικές δεσμεύσεις και κράτησα τη χώρα ασφαλή εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων. Το έργο μας θα το αξιολογήσουν οι πολίτες. Ψηφίζουν με γνώμονα το μέλλον. Για μια Ελλάδα παραγωγική , μια Ελλάδα που θα συνεχίσει στην τροχιά της δυναμικής ανάκαμψης με ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με την ανεργία κάτω από 10%, μια Ελλάδα που θα μπορέσει να ανεβάσει το μέσο μισθό στα 1500 ευρώ και τον κατώτατο στα 950 ευρώ, κάτι που δεν θα γίνει αλλιώς παρά μόνο αν συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει. 

Ξέρω ότι στην κοινωνική Ελλάδα που οραματίζομαι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά, έχουμε σχέδιο για να κάνουμε καλύτερη την κατάσταση στη δημόσια υγεία. Ξέρω πως η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια στην πράσινη ανάπτυξη, κάτι απαραίτητο για λόγους ενεργειακής απεξάρτησης. Μπορούμε να γίνουμε πρωταθλητές , να παράγουμε περισσότερη ενέργεια από ήλιο και άνεμο. 

Μια Ελλάδα που θα παραμένει ισχυρή, πρωταγωνίστρια στην περιοχή, που θα συμμετέχει ισότιμα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, θα συνδιαμορφώνει την Ευρώπη που όλοι οραματιζόμαστε. Αυτή την Ελλάδα μπορούμε να την κάνουμε πράξη, είναι στο χέρι μας αν θα προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά για την Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε». 

Τσίπρας: «Ελπίζω να έχει καταλάβει το σφάλμα του ο κύριος Μητσοτάκης»

Οι πολίτες κατάλαβαν πως τα debate είναι όφελος για τη Δημοκρατία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έξοδό του από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και συνέχισε λέγοντας «ελπίζω να έχει καταλάβει το σφάλμα του ο κύριος Μητσοτάκης».

«Είναι στο χέρι μας η μεγάλη αλλαγή» 

Στη «δυνατότητα» που έχουν οι πολίτες να φέρουν με την ψήφο τους τη «μεγάλη αλλαγή», αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τελική του τοποθέτηση στο debate απευθυνόμενος σε όλους ανεξάρτητα με το αν είναι «αριστεροί, δεξιοί ή κεντρώοι».

«Τα τέσσερα τελευταία χρόνια η αδικία έγινε καθεστώς, το εισόδημα εξαντλείται την τρίτη εβδομάδα του μήνα, τα δημόσια νοσοκομεία έμειναν εγκαταλελειμμένα, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία χωρίς δασκάλους και καθηγητές, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες πνίγονται στα χρέη, χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι σκέφτονται αν θα μπορούν και την επόμενη μέρα να παράγουν, οι νέοι και οι νέες βλέπουν τα όνειρα τους να συνθλίβονται και 700.000 νοικοκυριά αγωνιούν αν την επόμενη μέρα θα χάσουν τις περιουσίες τους στους πλειστηριασμούς», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα, της αισχροκέρδειας, της οικογενειοκρατίας, της διαφθοράς, της αδικίας».

Όπως σημείωσε, «είναι στο χέρι μας η μεγάλη αλλαγή», ενώ επισήμανε πως είναι εκλογές «με απλή αναλογική και με απλή λογική», καθώς τον πρώτο λόγο για την κυβέρνηση θα την έχει το πρώτο κόμμα. Προσέθεσε, δε, ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το «πρώτο, σημαντικό και μεγάλο βήμα» για την «αλλαγή» και τη δημιουργία μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας που «θα αλλάξει τα πράγματα και τις ζωές μας», θα «νοιάζεται για την καθημερινότητα του πολίτη», θα προχωρήσει στην αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, στήριξη του κοινωνικού κράτους, των νέων, των γυναικών, των ανθρώπων της εργασίας, των ανθρώπων με αναπηρία, των ανθρώπων της τέχνης και της δημιουργίας».

«Ξέρουμε και μπορούμε. Κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες που βρέθηκε ποτέ κυβέρνηση», συνέχισε, ενώ παραδέχθηκε πως έκαναν λάθη, άλλα «κυβέρνησαν με εντιμότητα». Ανέφερε, τέλος, πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια αλλά και να πετύχει σε στόχους, όπως η ρύθμιση του χρέους ή η έξοδος στις αγορές, αλλά δεν κυβέρνησε με βάση το δικό του πρόγραμμα.

«Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το δικό μας πρόγραμμα και όχι τους εξαναγκασμούς της τρόικα. Ξέρουμε και μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή, το χρωστάμε στην ιστορία και στον ελληνικό λαό να ξανακάνουμε την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Με περισσότερη δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη για όλους. Δικαιοσύνη παντού», κατέληξε. 

Ανδρουλάκης: «Έγινε μια γόνιμη και πολιτισμένη συζήτηση στο debate»

Οι δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, μετά την ολοκλήρωση του debate των πολιτικών αρχηγών.

«Μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης στην τελική τοποθέτησή του στη τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών έθεσε το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. « Στις 21 Μαΐου κρίνεται εάν αλλάξει ριζικά η χώρα ή θα παραμείνει σε μια από τα ίδια», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητες οι αλλαγές στην οικονομία και τη θεσμική παρακμή που έχει προκύψει.

Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης «κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα υπάρξει. Αλλά τι κυβέρνηση θα είναι αυτή για τη χώρα;» και έθεσε το βασικό πλαίσιο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το οποίο συνόψισε σε τρεις λέξεις: 

-Εμπιστοσύνη η οποία, σημείωσε, για να αποκατασταθεί απαιτείται αξιοκρατία παντού και διαφάνεια με όλες τις αποφάσεις στη Διαύγεια.

-Αξιοπρέπεια η οποία σημαίνει, εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ισχυρό Κοινωνικό Κράτος με τον πολίτη να μπορεί να πηγαίνει στο ΕΣΥ ξέροντας ότι θα βρει ανταπόκριση στο πρόβλημά του και Ισχυρή Δημόσια Παιδεία για όλους.

-Ανάπτυξη και προοπτική με σταθερή πορεία της οικονομίας με παραγωγή και εξωστρέφεια κι «όχι μια χώρα απέραντο real estate».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζήτησε ισχυρή εκλογική δύναμη για να γίνει πραγματικότητα η αλλαγή με αξιοπρέπεια λέγοντας: «Μπορούμε, εάν ο λαός μας δώσει ισχυρή εντολή, να κάνουμε την αλλαγή».

Κουτσούμπας: «Αυτοί είναι και αυτοί είμαστε»

Οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, μετά την ολοκλήρωση του debate των πολιτικών αρχηγών.

«Δυνατό ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές»

«Το σύνθημα “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας” αποτυπώνει όχι μόνο την αιτία για το έγκλημα που έγινε στα Τέμπη, που ζήσαμε και συγκλονίστηκε όλη η ελληνική κοινωνία, αποτυπώνει και όλη την πορεία αυτής της ανάπτυξης που έχει ζήσει ο λαός μας όλα αυτά τα χρόνια. Αποκαλύπτει τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα ενός συστήματος της βαρβαρότητας που μας έχει φτάσει ως εδώ. Και βεβαίως αυτόν τον δρόμο τον έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και τα κόμματα φυσικά που κυβέρνησαν υπηρετώντας αυτόν τον δρόμο. Όλοι εδώ οι παριστάμενοι, παρότι είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πιο ζωντανή συζήτηση όπως άλλωστε είχε προτείνει το ΚΚΕ απο την αρχή στη διακομματική, είτε ως πρωθυπουργοί, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας, είτε ως υπουργοί κυβερνήσεων, όπως ο κ. Βαρουφάκης, έστω για ένα εξάμηνο, πολύ κρίσιμο όμως για την πορεία της χώρας και για τα αποτελέσματα στη συνέχεια τα αρνητικά που ζήσαμε, αλλά και άλλοι ως στελέχη κομμάτων, ο κ. Ανδρουλάκης ως Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βελόπουλος ως στέλεχος του ΛΑ.Ο.Σ στη συγκυβέρνηση, με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν όλοι εδώ οι παριστάμενοι ευθύνη για όλη αυτή τη κατάσταση.

Είναι λοιπόν μέρος του προβλήματος θα έλεγα γι΄αυτό θα πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν και μέρος της λύσης αυτού του προβλήματος. Γιατί έτσι κι αλλιώς μια κυβέρνηση θα βγει το επόμενο διάστημα. Εμείς εκτιμάμε ότι θα μπορούσε να βγει, στη βάση των προγραμμάτων που έχουν διατυπώσει τα κυβερνητικά κόμματα που θέλουν να συγκυβερνήσουν, και την 22α Μαΐου, την άλλη μέρα από τις εκλογές.

Φαίνεται άλλες επιταγές τους οδηγούν σε μια ταλαιπωρία για την οικονομία, για τη χώρα, για την κοινωνία, για το λαό μας σε επόμενες εκλογές. Παρόλα αυτά όμως αυτή η κυβέρνηση θα είναι από χέρι αντιλαϊκή. ‘Αρα πρέπει ο ελληνικός λαός να πάρει τα μέτρα του, η νεολαία να πάρει τα μέτρα της, και τα μέτρα που πρέπει να πάρει γιατί «πριν πεινάσουμε πρέπει να μαγειρεύουμε» είναι να ενισχύσουν το ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές γιατί μόνο έτσι θα είναι δυνατός ο λαός απέναντι στα δύσκολα και τα αντιλαϊκά που έρχονται. Δυνατός λαός με δυνατό ΚΚΕ» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά το τέλος του debate των πολιτικών αρχηγών.

Βελόπουλος: «Δεν είμαι πολιτικός όπως οι άλλοι, είμαι επιχειρηματίας, προετοιμάζομαι για κάθε ενδεχόμενο»

«Σήμερα εμείς ως ‘Ελληνική Λύση’ μιλήσαμε με ψυχή και καρδιά, είπαμε ολόκληρη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Θα θέλαμε να ήταν τελείως διαφορετικά. Δυστυχώς οι πολιτικοί αρχηγοί δεν είπαν όλη την αλήθεια υπό την έννοια ότι άλλα είπαν στη διακομματική και συμφώνησαν και άλλα είπαν εδώ», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος μετά το τέλος του debate.

«Δεσμευόμαστε να ξανακάνουμε τους Έλληνες περήφανους»

«Είχα σήμερα την δυνατότητα να συναντήσω τέσσερις δημοσιογράφους μετά από τέσσερα χρόνια ως πρόεδρος κόμματος. Δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε το δικό μας μήνυμα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, κατά την τοποθέτησή του στο τέλος του debate. 

«Δεν μπορέσαμε να πούμε αυτό που πιστεύουμε, πως η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει αρκεί στο τιμόνι της χώρας να υπάρξει ένας άνθρωπος που αγαπάει το έθνος, την πατρίδα, όλα αυτά που μας ενώνουν. Να κάνουμε πραγματικά περήφανους τους Έλληνες.

Έχουμε το σχέδιο αρκεί να ματώσουν οι κομματικοί τους. Όλοι αυτοί που βολεύτηκαν και ξεβόλεψαν τα ελληνόπουλα, να υπάρξει αξιοκρατία στη χώρα. Εύχομαι στο Θεό κάποια στιγμή οι Έλληνες να ενώσουν δυο συνθήματα. Πατρίδα, Ορθοδοξία, Οικογένεια και Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία. Να ενώσουμε δυνάμεις. Έρχονται δύσκολες μέρες. Για μας στην Ελληνική Λύση, είναι δέσμευση να ξανακάνουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες περήφανους». 

Βαρουφάκης: «Ήταν ένα πολύ κακό debate» 

Βγαίνοντας από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ύστερα από την ολοκλήρωση του debate, ο γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, κ. Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι ήταν ένα «πολύ κακό debate».

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και βεβαίως του ΣΥΡΙΖΑ – ότι μας έχουν βγάλει από το μνημόνιο αυτοί οι τρεις μαζί – είναι το ποιος το έκανε καλύτερα. Γιατί τώρα η Ελλάδα είναι μια ανεξάρτητη χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία κινείται στους δικούς της ρυθμούς, με βαθμούς ελευθερίας. Αν αυτό το αφήγημα, που είναι ένα τεράστιο τοξικό ψέμα που πλανάται πάνω από τη χώρα, καταφέρει να επικρατήσει και πάλι, θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμα βαθύτερη χρεοκοπία».

Τα τρία κόμματα «μαγειρεύουν» νέα δημοσιονομική πειθαρχία

Στην τελική του, ελεύθερη, τοποθέτηση, ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκίνησε από μία καταγγελία: όπως υποστήριξε, επί τρεις μήνες, το ΜέΡΑ25 καταθέτει πρόταση στη Βουλή, με την οποία ζητά να ψηφισθεί η πρόβλεψη να ψηφίζουν στον τόπο εργασίας τους οι εποχικοί νέοι εργαζόμενοι, όπως, άλλωστε, συμβαίνει, με τους δικαστικούς αντιπροσώπους, τους αστυνομικούς και τους στρατιώτες. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φοβάται τη γενιά των Τεμπών […] τρέμει, ιδρώνει με τη σκέψη ότι θα ψηφίσουν οι νέοι, ιδίως αυτοί που εργάζονται στα ”κάτεργα” της Μυκόνου, της Ρόδου, της Σαντορίνης».

Μιλώντας για τον κατ’ αυτόν, διακύβευμα των εκλογών, έκανε την αντιδιαστολή μεταξύ των τριών μνημονιακών κομμάτων για το ποιο έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια από τη μια, και του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, από την άλλη. Σύμφωνα με το αφήγημα του οποίου, η χώρα βρίσκεται στο «πιο βαρύ και αδίστακτο» τέταρτο Μνημόνιο, που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας το 2018 και το οποίο θα λήξει το 2060. 

Καταθέτοντας, επίσης, στοιχεία για τη μείωση του εθνικού εισοδήματος (κατά 20% σε σχέση με το 2007) και του χρέους (50% μεγαλύτερο), κατηγόρησε τα τρία κόμματα ότι θα «μαγειρέψουν» δημοσιονομική πειθαρχία για άλλη μια φορά, μιας άλλης μορφής λιτότητα, όπως είπε. 

Κλείνοντας, ανέφερε πως υπάρχει μόνιμη λεηλασία της χώρας από το 2017 και εντεύθεν, με τρεις βασικούς πυλώνες, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τον «Ηρακλή» και το Υπερταμείο. «Κανένα από τα τρία κόμματα δεν θα τους καταργήσει», σημείωσε και αντιπρότεινε ότι «η κατάργησή τους είναι όρος για να επιστρέψουν οι νέοι που είναι στο εξωτερικό, αλλά και να παραμείνουν στη χώρα όσοι είναι ακόμη εδώ».

Δείτε ολόκληρο το debate των πολιτικών αρχηγών: 

1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκταση του market pass»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Οικονομία-Ανάπτυξη-Απασχόληση» και σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη (ΣΚΑΪ) για την τιμή του φυσικού αερίου, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια ανέφερε: «Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο. Πέφτει πια και στη χώρα μας, όμως στα τρόφιμα παραμένουν οι τιμές υψηλές. Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, αυτό υπηρετεί το καλάθι του νοικοκυριού. Έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται με το market pass και το σημαντικότερο μόνιμες αυξήσεις. Βασική δέσμευση η αύξηση των μισθών τη δεύτερη τετραετία. Ο πληθωρισμός θα πέσει, αλλά αυτές οι αυξήσεις των μισθών θα είναι μόνιμες».

Σε επόμενη ερώτηση για τις τιμές των τροφίμων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες γιατί και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα μειώνεται. Το market pass είναι δοκιμασμένο εργαλείο, θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκτασή του και για το β ‘ εξαμηνο του έτους. Όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή».

Αλέξης Τσίπρας: «Υπάρχει ανάγκη να αυξήσουμε μισθούς στους δημοσίους υπαλλήλους»

«Το πρόγραμμα μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Η κοστολόγηση που έκανε η ΝΔ στην αρχή ήταν 25 δισ., μετά 45, μετά 80, μέχρι τις εκλογές θα το φτάσει 180 δισ. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση για το πρόγραμμα μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε ερώτημα που τέθηκε για το κόστος του προγράμματος, από τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ (Alpha), στο πλαίσιο της ενότητας «Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης που προϋπολογίζεις -όπως την ανάγκη να αυξήσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν να πάρουν αύξηση 14 χρόνια ή να δώσουμε την 13η σύνταξη που θεσπίσαμε και κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης- υπάρχουν και έσοδα. Τόνισε ότι υπάρχουν έσοδα «από τη φορολόγηση των υπερκερδών, γιατί αυτή την ώρα που το μέσο νοικοκυριό δεν μπορεί να βγάλει την τρίτη εβδομάδα του μήνα και 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κέρδη ρεκόρ κερδοφορίας 20ετίας πάνω από 1 δισ η καθεμία».

Τόνισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει όφελος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία όμως θα κοστίσει σε κάποιους, σε αυτούς που θα σταματήσουν να βλέπουν αυτά τα υπερκέρδη, θα κοστίσει στα funds, σε όσους βγάζουν δισ. την περίοδο της κρίσης.

Είπε ότι «είναι ντροπή αυτοί που έχουν 10 δισ σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς να μας λένε πού θα βρείτε να δώσετε αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους και συντάξεις στους συνταξιούχους. Είναι ντροπή αυτοί που έχουν δώσει πάνω από 10 δισ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σε επιδοτήσεις για να κρατάνε ψηλά τις τιμές οι ενεργειακές εταιρείες, να μας λένε πού θα βρούμε τα λεφτά για να δώσουμε στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό μισθό 2.000 ευρώ. Αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτές τις μεγάλες τομές, σε χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη».

Νίκος Ανδρουλάκης: «Πρέπει να πάμε σε νέα εποχή»

«Στόχος μας είναι να υπάρχει σταθερότητα, αλλά με προοπτική, όχι με παρακμή και συνεχώς νέες δημοσιονομικές περιπέτειες. Το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο. Το βέτο που βάζω δεν είναι προσωπικό. Μιλάμε για πρόσωπα που έχουν κριθεί οι πολιτικές τους. Πρέπει να πάμε σε νέα εποχή.  Έχουμε έναν πρόγραμμα που δίνει βάση σε συγκεκριμένα κομμάτια της οικονομίας. Ιδιωτικό χρέος, όπως το 2010 να υπάρχει προστασία πρώτης κατοικίας. 120 δόσεις για όλους, όχι η κοροϊδία της ΝΔ. Λέμε συγκεκριμένα πράγματα για τις συντάξεις. Αποκατάσταση των αδικιών. Πρέπει να καταργηθεί η προσωπική διαφορά από 1/1/2024. Ο αγώνας της παράταξής μας είναι για να βελτιωθεί η ζωή του λαού. Ναι στη σταθερότητα, όχι στη στασιμότητα και την παρακμή οικονομικά και θεσμικά.  Υπάρχει τεράστιο θέμα με φορολογικές αδικίες, αυτό θα είναι ένα κομμάτι των προγραμματικών μας συγκλίσεων. Δεν μπορεί οι πλούσιοι να καπηλεύονται τους κόπους και τις θυσίες των πιο αδύναμων. Έχουμε φορολογικό πρόγραμμα που δίνει βάση στην αντιμετώπιση των γενικών ανισοτήτων, όχι να χαϊδέψει τους ισχυρούς», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. 

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Μόνο το ΚΚΕ έχει μοντέλο ανάπτυξης που είναι ρεαλιστικά εφαρμόσιμο από τη σκοπιά εξυπηρέτησης του ελληνικού λαού»

«Μόνο το ΚΚΕ έχει μοντέλο ανάπτυξης που είναι ρεαλιστικά και μοναδικά εφαρμόσιμο από τη σκοπιά εξυπηρέτησης του ελληνικού λαού. Όλα τα άλλα κόμματα μιλούν για όλα αυτά που προϋποθέτουν τουλάχιστον, αντιλαϊκά παραιτούμενα που θα γονατίσουν ξανά τον ελληνικό λαό, που είναι γονατισμένος εδώ και μία 10ετία. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις για μία σειρά ζητήματα της φορολογικής μεταρρύθμισης κλπ. που δεν τα ψήφισαν τα αγνόησαν (τα κόμματα) ενώ είναι φιλολαϊκά προγράμματα. Ανεφάρμοστα είναι για όσους εξυπηρετούν τα μεγάλα κεφάλαια. Ανεφάρμοστο δεν είναι να φορολογείται το 95% από τον εργαζόμενο λαό και το 5% να προέρχεται από το μεγάλο κεφάλαιο, από τους λίγους. Μιλάμε για χρέη που πρέπει να πληρώσει ο ελληνικός λαός», ανέφερε ο  γ.γ. του ΚΚΕ. 

Κυριάκος Βελόπουλος: «Κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει plan b»

«Κάθε σοβαρή χώρα που θέλει να ανταπεξέλθει πρέπει να έχει plan b. Το λέω σαν επιχειρηματίας, αν δεν έχω σημαίνει ότι δεν είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω την καταιγίδα.  Ακούω μια πλειοδοσία από όλους και δεν λένε πού θα βρουν τα λεφτά. Εμείς λέμε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Δεν μπορείς να έχεις 75% υπηρεσίες στην Ελλάδα. Επίσης, αλλαγή φορολογικού μοντέλου. 15% οριζόντιος φόρος. Όπως κάνουν οι Αμερικανοί. Κάποια στιγμή πρέπει να τα δούμε από την πλευρά του επιχειρηματία. Η ιστορία με τα κόκκινα δάνεια έχει ονοματεπώνυμο. Η λύση η δεύτερη δεν έχει να κάνει με παράλληλο νόμισμα, πρέπει να έχεις εναλλακτική πρόταση αν συμβεί το μοιραίο στην ευρωζώνη. Αν δείτε πώς βολεύονται και διορίζονται οι ανεξάρτητες αρχές αναξιοκρατικά, θα καταλάβετε ότι το 1 δισ. βρίσκεται αμέσως. Τόσο μας κοστίζουν οι ανεξάρτητες αρχές καιν οι μετακλητοί. Αν το επενδύσεις, το 1 θα γίνει 7 δισεκατομμύρια» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. 

Γιάνης Βαρουφάκης: «Λάθος η είσοδος στο ευρώ αλλά μεγάλο το κόστος εξόδου από αυτό»

Ο γραμματέας και Επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, κ. Γιάνης Βαρουφάκης, τόνισε: «Υπάρχει κάποιος μεταξύ μας, εδώ, που θεωρεί ότι οι άνθρωποι πρέπει να εξυπηρετούν το νόμισμα και όχι το νόμισμα τους ανθρώπους; Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ αλλά ταυτόχρονα να γνωρίζουμε το μεγάλο κόστος της εξόδου από αυτό».

Μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε ότι «το σύστημα Δήμητρα δεν αφορά νόμισμα, αφορά σύστημα πληρωμών», ενώ συμπλήρωσε: «ένιωσα ένα ντεζαβού, σα να είμαι στο 2009, με μία οικονομία της οποίας τα θεμέλια είναι υπό κατάρρευση. (…) Η χώρα μας βρίσκεται σε ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομίας, χωρίς άμυνες σε αυτό που έρχεται».

2. Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έπρεπε να διαχειριστώ μία εξαιρετικά επιθετική Τουρκία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Εξωτερική Πολιτική – ‘Αμυνα» και σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα για τις αμυντικές δαπάνες ανέφερε: «Με μία σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα, καλά μελετημένα ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς απόκλιση από δημοσιονομικούς κανόνες. Γι’ αυτό πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 και θα πετύχουμε και φέτος. Χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες, η ισορροπία στο Κογκρέσο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει γύρει υπέρ μας. Χαίρομαι που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν. Τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμίας επαναδιαπραγμάτευσης».

Είπε ακόμα ότι «η στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης». «Καταφέραμε να κρατήσουμε τη χώρα ασφαλή, θωρακίσαμε τα σύνορά μας» είπε και ανέφερε ότι «Έπρεπε να διαχειριστώ μία εξαιρετικά επιθετική Τουρκία. Ενισχύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις μας και αυτό θα συνεχιστεί».

Σε ερώτηση για τις τουρκικές εκλογές και τον νικητή τους είπε: «Θα σεβαστούμε την κρίση του τουρκικού λαού και είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με όποιον επιλέξει. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός έτσι όπως εκφράστηκε από το δόγμα της “γαλάζιας πατρίδας” είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων. Είμαι πάντα έτοιμος να συζητήσω για τη μία διαφορά έχουμε, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η πολιτική της ισχυρής αποτροπής, των ισχυρών συμμαχιών πρέπει να συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση» κατέληξε.

Αλέξης Τσίπρας: «Η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι αυτονόητο όμως το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες»

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Μετά από πολλά χρόνια δυσκολιών είμασταν η πρώτη κυβέρνηση που προχώρησε στην αναβάθμιση των F-16 τα οποία σήμερα πετάνε και ενίσχυσε την άμυνα της χώρας. Ψηφίσαμε στη Βουλή τα περισσότερα προγράμματα που έφερε ο Κ. Μητσοτάκης, τις φρεγάτες μπελχάρα, ψηφίσαμε το 18 Ραφάλ. Δεν υπερψηφίσαμε και δεν θα το κάνουμε ποτέ, όταν εκτιμάμε ότι υπάρχουν θέματα υπερκοστολόγησης. Δεν θα υπερψηφίσουμε την αεροπορική βάση στην Καλαμάτα, δεν δίνουμε λευκή επιταγή, δεν δίνουμε λευκή επιταγή για προγράμματα τα οποία δεν έχουν την εισήγηση των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας και γι αυτό δεν θα υπερψηφίσουμε τα επιπλέον, αλλά γιατί ανακοινώθηκαν από την πολιτική ηγεσία και όχι από τη στρατιωτική ηγεσία.

Με ρωτάτε τώρα σε σχέση με το τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής, προφανώς θα τιμήσουμε τη σύμβαση που έχει υπογράψει η χώρα μας. Θα διεκδικήσουμε όμως, διότι είναι αδιανόητο να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία σε ένα πρόγραμμα σχεδόν 14, 15 δισεκατομμυρίων, θα διεκδικήσουμε τη δυνατότητα στη βάση αυτών των συμβάσεων να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Δεν μπορεί η Τουρκία να έχει το 60% των προγραμμάτων της στην εθνική της βιομηχανία και εμείς να μη βάζουμε ούτε μια βίδα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Σε ερώτηση για το εάν θα αλλάξει κάτι στη δική του πολιτική, στη φύλαξη των συνόρων, απάντησε:

«Η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι το οποίο είναι αυτονόητο. Και πρέπει να σας πω ότι όταν εμείς ήμασταν κυβέρνηση υπήρχε φράχτης. Δεν τον γκρεμίσαμε, ούτε θα πάμε αντίθετα με τις εισηγήσεις των ανθρώπων που γνωρίζουν και εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία τι πρέπει να κάνει για να υπάρχει έλεγχος στα σύνορα. Όμως δεν θα κοροϊδέψουμε τους πολίτες. Το μεταναστευτικό προσφυγικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες που υπάρχουν. Ας υπάρχουν, καλώς υπάρχουν, αλλά θα λυθεί με μια διεκδίκηση διαφορετική σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που θα δίνει τη δυνατότητα η Ευρώπη να παίρνει το βάρους που αναλογεί στις χώρες πρώτης υποδοχής. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο όπως ο Τραμπ στο Μεξικό. Δεν λύνεται έτσι το προσφυγικό, μεταναστευτικό πρόβλημα».

Νίκος Ανδρουλάκης: «Ποτέ δεν έχω δεχθεί επίσημη πρόταση συνάντησης με τον κ. Μητσοτάκη»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε αρχικά ότι «ποτέ δεν έχω δεχθεί επίσημη πρόταση συνάντησης με τον κ. Μητσοτάκη» και συνέχισε λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει εκλογές την άλλη Κυριακή και η Ελλάδα πρέπει να έχει απέναντί της ενιαία στρατηγική. Και στον Έβρο πρέπει να συνεισφέρει η Ευρώπη για τον φράχτη».

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Όλοι οι εξοπλισμοί που έχουν γίνει, οδηγούν σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες»

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι «το να πηγαίνουν τόνοι εξοπλιστικών συστημάτων, δεν υπηρετούν ανάγκες της προστασίας της πατρίδας μας. Όλοι οι εξοπλισμοί που έχουν γίνει, οδηγούν σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες. Όταν το ΚΚΕ βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας που θα είναι ο λαός στην εξουσία, δεν θα είναι όλα στάσιμα και στον περίγυρο, ούτε στα Βαλκάνια, την Τουρκία, την ΕΕ».

Κυριάκος Βελόπουλος: «Δεν ζούμε το ’80, τότε υπήρχαν δύο μπλοκ»

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε: «Σε έναν εσένα πολυπολικό κόσμο δεν ορίζεις εσύ απλά τη μοίρα σου. Αποφασίζεις με ποιους θα πας. Δεν ζούμε το 1970 – 80 τότε υπήρχαν δύο block το δυτικό και το σοβιετικό. Το ” Ανήκομεν εις την Δύσιν” ήταν μία ρήση που στον πολιτισμένο χώρο , όριζε την δική μας εκεί παρουσία. Σήμερα λοιπόν πολυπολικός κόσμος Κίνα, Ινδία, Ρωσία. Ναι και Ρωσία, ορίζουν διαφορετικά το εθνικό συμφέρον. Δεν μπορείς να πηγαίνεις μονόπατα», είπε αρχικά.

«Και θα σας το αποδείξω», πρόσθεσε. «Χάσαμε το όνομα Μακεδονία με τη Δύση. Χάσαμε και τη βόρειο Ήπειρο ενώ οι διεθνείς συνθήκες μας έλεγαν άλλα. Χάσαμε την Κύπρο, κατοχή. Χάνουμε το Αιγαίο, μπορεί να χάσουμε και τη Θράκη.

Για εμάς στην “ελληνική λύση” το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον θα είμαι, ακόμη και με τους Κινέζους και με τους Ρώσους, αν κερδίζω. Αν δεν κερδίζω, δεν είμαι με κανέναν. Και βέβαια η επίκληση του Διεθνούς δικαίου είναι το άλλοθι του αποτυχημένου, δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο ουδέποτε υπήρξε.

Δεν μπορείς να λες ότι είναι Ευρωπαϊκό πρόβλημα τα ελληνοτουρκικά, ξεχνώντας ότι τα δισεκατομμύρια που έχουν επενδύσει Ευρωπαίοι οι φίλοι μας εταίροι στην Τουρκία είναι τροχοπέδη σε αυτό. Μόνοι ήμασταν, μόνοι είμαστε και μόνοι θα είμαστε», είπε.

Γιάνης Βαρουφάκης: «Η υπεράσπιση των συνόρων είναι υποχρέωση όλων μας»

Στην τοποθέτησή του, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε: «Η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι καθήκον όλων μας. Ταυτόχρονα έχει τεράστια σημασία, πρώτον να κρατήσουμε τα ερείσματα που πρέπει να έχουμε διεθνώς και δεύτερον να ξεκαθαρίσουμε στους συμμάχους μας, αυτό που κυρίως ο Σημίτης δεν είχε ξεκαθαρίσει το 1996 στα Ίμια, ότι δεν θα χρειαστούμε την άδειά τους για να χρησιμοποιήσουμε τα πανάκριβα οπλικά συστήματα τα οποία μας πούλησαν».

Ο κ. Βαρουφάκης, αναφέρθηκε ακόμη στην κατάργηση της υποχρεωτική στράτευσης.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη υπογράμμισε το εξής: «Να ξεχάσουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και να δρομολογήσουμε την θέση του ΜέΡΑ25, που σημαίνει διεθνής περιφερειακή συνδιάσκεψη με ένα θέμα στην ατζέντα: την χάραξη των θαλάσσιων ζωνών».

Στην περίπτωση ενδεχόμενου επεισοδίου με Τούρκους κομάντος σε ελληνική βραχονησίδα, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ποιες θα ήταν οι κινήσεις του αν ήταν πρωθυπουργός: «Δύο πράγματα πρέπει να κάνεις: Πάρα πολλά τηλεφωνήματα σε όλες τις δυνάμεις ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα να ακούσεις πολύ προσεκτικά αυτό που θα σου πει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και Αεροπορίας για το τι μπορεί να γίνει εκείνη τη στιγμή, ώστε να αποσοβήσει τον συγκεκριμένο κίνδυνο πάνω σε εκείνη την βραχονησίδα».

3. Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ, ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου για την υπόθεση των υποκλοπών»

Σε σχετική ερώτηση, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Όχι, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου όταν πληροφορήθηκα την υπόθεση των υποκλοπών. Οι άμεσοι προϊστάμενοι έφυγαν από τις θέσεις τους και ανέλαβα δύο βασικές δεσμεύσεις, ότι πρέπει να υπάρξει διαλεύκανση- και χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη- και να διορθώσω μια σειρά από αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα που επέτρεψε στην ΕΥΠ να παρακολουθήσει ανθρώπους χωρίς τα αυξημένα φίλτρα που η ιδιότητά τους έπρεπε να απαιτήσει. Έχουμε εκσυγχρονίσει την ΕΥΠ σε πολλά διαφορετικά επίπεδα με νόμο που ψηφίστηκε. Από εκεί και πέρα θέλω να ελπίζω ότι η ΕΥΠ θα μπορεί να παρέχει σταθερά στον εκάστοτε πρωθυπουργό να παρέχει τις πληροφορίες που χρειάζεται να να προστατεύσει τη χώρα. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας και δεν θα έπρεπε ποτέ να αποτελεί στόχο παρακολούθησης. Το κράτος δικαίου αξιολογείται συνολικά. Σύμφωνα με τον Economist η δημοκρατία έχει κάνει βήματα παρά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Πράγματι έγιναν λάθη, αλλά το αν αποδίδεται σήμερα δικαιοσύνη αποδείξαμε και στη Μύκονο ότι δεν δεχόμαστε άβατα παραβατικότητας», τόνισε. 

Αλέξης Τσίπρας: «Κάθομαι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης»

«Αισθάνομαι λίγο αμήχανα. Κάθομαι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης» είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας. «Υπάρχει εθνικός λόγος που παρακολουθείτο ως Ανδρουλάκης;  Ενορχηστρωτής ήταν ο κ. πρωθυπουργός όπως λέει η ΕΚ. Η απλή λογική λέει ότι μπορούμε και πρέπει να πούμε τα προγράμματά μας για να κάνουμε συγκλίσεις για την επόμενη μέρα. Το πρώτο με το 3ο κόμμα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση. Υπάρχει προοπτική ανάσας με αύξηση των μισθών, μείωση των τιμών κλπ και λέω ότι υπάρχουν αυτές οι συγκλίσεις αλλά θα τις δούμε μετά τις εκλογές. Είναι απολύτως φυσιολογικό, πηγαίνοντας στην εκλογική διαδικασία, να υπάρχει ανταγωνισμός ακόμα και σε κόμματα που έχουν συγκλίσεις. Άκουσα τον κ. Κουστούμπα που είπε ότι δεν είναι όλοι ίδοι, το καταγράφω. Το θέμα είναι ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει συσχετισμούς. Το δικαίωμα του ελληνικού λαού να αποφασίσει ποιος θα τον κυβερνήσει θα το ορίσει ο ίδιος», σημείωσε. 

Νίκος Ανδρουλάκης: «Εκατομμύρια Έλληνες δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς»

«Αυτή η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει ταλανίσει το εγχώριο πολιτικό σύστημα, αλλά όπως είδατε από το πόρισμα της Pega έχει υψηλό ενδιαφέρον γιατί για πρώτη φορά η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο για τους θεσμούς, τη διάκριση των εξουσιών, την καταπάτηση δικαιωμάτων» ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

«Εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη, αλλά δεν εμπιστεύομαι το πολιτικό σύστημα. Εκατομμύρια Έλληνες δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς. Αδιανόητο να έχεις στο περιβάλλον σου ανθρώπους που στήνουν παρακράτος και μέσω της βουλής να στήνεις ασπίδα. Το απίστευτο παρακράτος δεν χτύπησε μόνο εμένα αλλά και αρχηγούς ενόπλων δυνάμεων και υπουργούς της κυβέρνησης  Πολύ στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού έχει καταδικαστεί 13-0 και είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προτείνουν αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή στον ορισμό των ανώτατων δικαστών για να έχουμε πιο στιβαρή διάκριση εξουσιών  Χρειάζονται μεγάλες θεσμικές αλλαγές που θα μας οδηγήσουν σε ευρωπαϊκή κανονικότητα. Απαράδεκτο η χώρα να μπαίνει στο στόχαστρο θεσμικής κρίσης. Δεν γίναμε Ουγγαρία, αλλά είμαστε στον δρόμο προς την Ουγγαρία αν δεν θωρακίσουμε τώρα τους θεσμούς», είπε. 

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Δεν είπαμε ποτέ ότι ο Μητσοτάκης με τον Τσίπρα είναι ίδιοι»

«Καταρχάς μια διευκρίνιση γιατί διαστρεβλώνεται η θέση του κόμματος. Δεν είπαμε ποτέ ότι ο Μητσοτάκης με τον Τσίπρα είναι ίδιοι, ότι έχουν στρατηγικές στοχεύσεις κοινές, είπαμε σε ότι αφορά στην ενεργειακή πολιτική και ονομαζόμενη πράσινη μετάβαση, με επιλογές διεθνώς συμμάχων είτε ΝΑΤΟ είτε ΕΕ, που βάζουν εμπόδια στον ελληνικό λαό υπέρ των συμφερόντων του, έτσι έχουμε πει ότι δεν δίνουμε ανοχή, στήριξη σε μία τέτοια κυβέρνηση. Όταν ο ελληνικός λαός μας δώσει την εντολή, τότε μπορούμε να το υλοποιήσουμε. Από κει και πέρα τα υπόλοιπα κόμματα και με τις εξαγγελίες τους και δεσμεύσεις, εμείς λέμε ο λαός μας να κρατά μικρό καλάθι. Το ΚΚΕ δέχεται συνεχείς ελέγχους από εφορίες και Βουλή και ορκωτούς, ελέγχονται τα πάντα, τα πόθεν έσχες είναι δημόσια κλπ. Αυτό που αρνούμαστε είναι να δώσουμε λίστα στο κράτος για αυτό που μας ενισχύει» ανέφερε ο γ.γ. του ΚΚΕ. 

Γιάνης Βαρουφάκης: «Το κράτος μας θυμίζει ελβετικό τυρί μετά τα μνημόνια του 2010»

Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης, σημείωσε: «Το κράτος μας θυμίζει ελβετικό τυρί μετά τα μνημόνια του 2010. Λείπουν κομμάτια. Ξέρετε χώρα στον κόσμο που δεν έχει υπερταμείο; Έχουμε μία κυβέρνηση που γράφει το ΣΤΕ στα παλαιότερα των υποδημάτων της όταν δεν της αρέσει η απόφαση. Είναι δυνατόν να επικαλούνται το απόρρητο. Για το ερώτημα της βασικής μας πρότασης: διαβουλευτικά συμβούλια, η αρχαιοαθηναϊκή ιδέα δλδ, συμβούλια που θα γνωμοδοτούν οι δημόσιες υπηρεσίες. Το κόμμα μας το 2019, και τώρα, προτείνουμε δημιουργία σοβαρού συμβουλίου- δίωξης επιχειρηματικού και πολιτικού- εγκλήματος. Ένα δικό μας FBI, για να διώκει τη διαπλοκή, σημαντική τομή. Η δικαιοσύνη δεν έχει τα μέσα. Για τα δικά μου λάθη παρακαλώ τον κ. Μητσοτάκη να μας πει γιατί δείλιασε; Γιατί δεν έκανε την επιτροπή για το 2015». 

Κυριάκος Βελόπουλος: «Μόνο ο λαός μπορεί να αποφασίσει ποιος θα πάει στη Βουλή»

«Δεν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις. Έχει δικαίωμα να ψηφίζει; Δεν μπορεί η πολιτική εξουσία να κόβει τον δρόμο σε οποιονδήποτε θέλει να πάει στις εκλογές και την ίδια ώρα τον άφηνε να κάνει διαγγέλματα από τη φυλακή.  Μόνο ο λαός μπορεί να αποφασίσει ποιος θα πάει στη Βουλή. Ούτε τα λογισμικά, ούτε οι υποκλοπές που έχουν γίνει. Μια χώρα που σέβεται τον εαυτό της έχει θεσμούς ασφαλείας. Όχι να παρακολουθείς τον αρχηγό του στρατού και τον αντίπαλό σου.  Ακαταδίωκτο και διαφάνεια δεν συνάδουν. Ακαταδίωκτο στους τραπεζίτες, τους γιατρούς, τους υπουργούς. Με ακαταδίωκτα δεν υπάρχει δημοκρατία. Εμείς θα καταδιώξουμε τους ακαταδίωκτους γιατί όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο. Όταν βγαίνει βουλευτής και λέει θα πάρουμε από άλλα κόμματα; Το know how το έχουν κάποιοι, ξέρουν πώς γίνονται οι διαδικασίες. Συνεργασία με κόμμα που κάνει απευθείας αναθέσεις, πρόδωσε τη Μακεδονία, συζητά θαλάσσιες ζώνες, δεν πρόκειται να κάνω ποτέ» σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. 

4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

Kυριάκος Μητσοτάκης: «Το νέο εθνικό σύστημα αποτελεί το όραμά μου για την επόμενη τετραετία»

«Το νέο εθνικό σύστημα αποτελεί το όραμά μου για την επόμενη τετραετία. Η μείωση των ανισοτήτων είναι πρώτη μου προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία. 10.000 προσλήψεις κυρίως νοσηλευτών, να αντιμετωπίσουμε κενά και ελλείψεις, τα ράντζα και οι καθυστερήσεις δεν είναι αποδεκτά. Το νέο εθνικό σύστημα υγείας αποτελεί μία από τις τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Η πανδημία ανέδειξε και τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του συστήματος Υγείας. Έχουμε ένα σχέδιο αναμόρφωσης για τα επείγοντα σε 80 νοσοκομεία, 156 καινούρια κέντρα υγείας, ένα πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά που έχει ήδη αποδώσει και έμφαση στο πρόγραμμα ”προσωπικός γιατρός”. Υπήρξε βελτίωση 2 μονάδες απο28 σε 26% για το επίπεδο της φτώχιας. Προτεραιότητα η μείωση του ποσοστού φτώχειας, αύξηση μισθών, δημιουργία θέσεων εργασίας κλπ γι’ αυτό και οι επενδύσεις είναι τόσο ψηλά στο δικό μας προεκλογικό πρόγραμμα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Aλέξης Τσίπρας: «Ο κ. Μητσοτάκης εκεί που φέραμε την 13η σύνταξη την κατήργησε»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε: «Επιτρέψτε μου να κάνω μια παρατήρηση στα όσα είπε ο κ. Κουτσούμπας. Η ΕΒΕ θα καταργηθεί με μια προοδευτική κυβέρνηση, οι 10 σχολές είναι για τις ”πράσινες σχολές”. Τώρα θα εφαρμόσουμε αυτό που ίσχυε τόσα χρόνια και το κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης. Ξανασκεφτείτε λοιπόν αν θα στηρίξετε κ. Κουτσούμπα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σκληρή μάχη με τους δανειστές και έφερε μια συμφωνία πετυχαίνοντας το καλύτερο δυνατό. Και τη φέραμε στην κρίση του λαού, κάναμε εκλογές. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, εκεί που τρεις κυβερνήσεις απέτυχαν.  Ο κ. Μητσοτάκης εκεί που φέραμε την 13η σύνταξη την κατήργησε και σήμερα δεν δίνει ούτε τα αναδρομικά. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Σε όλη τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι ήμασταν υποχρεωμένοι να τηρήσουμε πρόγραμμα που δεν ήταν το δικό μας, είχαμε απέναντί μας τον Σόιμπλε, υπήρξε η μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση και κατανόηση στην προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια.  Δεν νομίζω ότι ισχύει το ίδιο σήμερα, 7 δισεκατομμύρια λιγότερα στους συνταξιούχους αυτή την τετραετία. Αυτά θα δοθούν πίσω». 

«Δεν είμαι κίνδυνος για τη Δημοκρατία, αλλά είμαι κίνδυνος για τη ΝΔ , γι αυτό και με παρακολουθούσαν»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε την αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη ότι «δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Δημοκρατία» λέγοντας συγκεκριμένα: «Ναι δεν είμαι κίνδυνος για τη Δημοκρατία, αλλά είμαι κίνδυνος για τη ΝΔ, γι αυτό και με παρακολουθούσαν. Στόχος μου είναι να αναλάβουν τις ποινικές ευθύνες τους και πάνε φυλακή όσοι το διέπραξαν».

Όταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα (STAR) για το εάν συμφωνεί με την αλλαγή του άρθρου 16 για να μπορεί να ιδρυθούν και ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ήταν σαφής: «Δεν είμαστε εμπόδιο αλλά δεν δίνουμε λευκή επιταγή, χωρίς συμφωνία στο γενικό πλαίσιο της Παιδείας που περιλαμβάνει την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, το Εθνικό Απολυτήριο με εξετάσεις προόδου στο Λύκειο».

Όσο για το ΕΣΥ τόνισε πως απαιτείται στήριξη και ανασύσταση με αυξημένους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και για τον γιατρό υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Μαγνησία που έδωσε άδεια στον προϊστάμενο σταθμάρχη των Τεμπών, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι αμέσως τέθηκε εκτός ψηφοδελτίων.

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Καμιά κυβέρνηση αντιλαϊκή δεν πρόκειται να στηρίξει ή να ανεχθεί το ΚΚΕ»

«Η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής από μόνη της δεν λύνει προβλήματα. Το ΚΚΕ προτείνει δέσμη μέτρων για την αναβάθμιση της παιδείας. Μέσα σε αυτά είναι η κατάργηση της ΕΒΕ την οποία προώθησε η ΝΔ γιατί θεωρεί ότι δεν μπορεί να μπαίνουν με 8.500 μόρια οι νέοι, αλλά οι ίδιοι μπορούν να πληρώνουν 8.000 ευρώ για ιδιωτικά κολέγια που έχουν εξισωθεί με πανεπιστημιακά πτυχία.  Ο κ. Τσίπρας δίνει ανέξοδες υποσχέσεις, προεκλογικές. Διότι τη στιγμή που λέει ότι θα το κάνει αυτό, βάζει έναν μεγάλο κόφτη που είναι η επιλογή μόνο 10 τμημάτων στο μηχανογραφικό. Που σημαίνει το ίδιο αποτέλεσμα, να κόβονται πάρα πολλά παιδιά. Στα πλαίσια αυτά, με το συνολικό πρόβλημα που υπάρχει με την τράπεζα θεμάτων και άλλα ζητήματα στην παιδεία, που έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, βεβαίως καμία ανοχή.  Καμιά κυβέρνηση αντιλαϊκή δεν πρόκειται να στηρίξει ή να ανεχθεί το ΚΚΕ. Δεν υπάρχουν 1-2-3 ζητηματάκια. Δεν είναι μόνο η ελάχιστη βάση εισαγωγής, να κάνει κάποιες προσλήψεις σε ένα νοσοκομείο. Η συνολική πολιτική ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία και την παιδεία είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτό που προτείνει το ΚΚΕ» σημείωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ. 

Κυριάκος Βελόπουλος: «Για τους βιασμούς, το 12χρονο κοριτσάκι τι γίνεται πού είναι οι 200 παιδοβιαστές;»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης σημείωσε: «Είμαι χριστιανός ορθόδοξος θα μου επιτρέψετε να έχω την άποψή μου. Πρώτον, υποχρεωτικότητα στο εμβόλιο, είναι δικό μου το σώμα το κάνω ό,τι θέλω εγώ, υποχρεωτικότητα ό,τι χειρότερο για την δημοκρατία. Γιατί τα πρόστιμα όμως, είναι δίκαιο αυτό; Για τις αμβλώσεις εμπιστεύομαι την Ελληνίδα μάνα να κάνει ό,τι θεωρεί αυτή καλύτερο αλλά να είμαστε και προσεκτικοί λόγο του δημογραφικού, η Ελλάδα πεθαίνει. Για τους βιασμούς, το 12χρονο κοριτσάκι τι γίνεται πού είναι οι 200 παιδοβιαστές; Τα ονόματά τους; Τις προσωπικές και πολιτικές θέσεις τις υπαγορεύουν οι παραδόσεις μας. Ο ψευτοπροοδευτισμός με βρίσκει απέναντι. Έχετε μπερδέψει την πρόοδο με τα παραφύσην ζειν. Δεν είναι χριστιανοφοβία, πρόστυχο το βιβλίο του δημοτικού που απεικονίζει τη γκέισα Παναγία;». 

Γιάνης Βαρουφάκης: «Η ουσία είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου»

«Δεν έχω διδάξει ποτέ σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο, υπάρχουν πάρα πολύ καλά μόνο στις ΗΠΑ γιατί έχουν ιδιαίτερο πλαίσιο. Η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εδώ είναι αποκρουστική και μιλάω σαν καθηγητής πανεπιστημίου. Δεν γίνεται για να έρθει το Χάρβαρντ στην Ελλάδα αλλά για να αναβαπτιστεί ένα κολέγιο της συμφοράς. Η ουσία είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, είναι ο μόνος τρόπος για να διαφυλάξουμε μια πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Δύο χρόνια έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να προτείνουμε και στον κ. Τσίπρα, κ. Ανδρουλάκη, κ. Κουτσούμπα να κάτσουμε να μιλήσουμε για τις δυνατότητες εξερεύνησης συγκλίσεων. Όχι για να συμφωνήσουμε, αλλά για να δούμε. Την απλή αναλογική πρέπει να τη σεβαστείς στην πράξη, να παραμερίσεις αντεγκλήσεις, πικρίες, το παρελθόν. Αυτή η πόρτα έχει κλείσει, αυτό το παράθυρο έχει κλείσει από τα υπόλοιπα κόμματα δυστυχώς» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

5. Περιβάλλον – Eνέργεια

Κ. Μητσοτάκης: «Είμαι υπερήφανος γιατί σώσαμε θέσεις εργασίας, προστατεύσαμε τις επιχειρήσεις από τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια»

«Τα τελευταία χρόνια είχαμε εξαιρέσεις από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Που σήμαινε πως οι χώρες μπορούσαν να ξοδέψουν όσο ήθελαν για να στηρίξουν την κοινωνία και την οικονομία. Είμαι υπερήφανος γιατί όταν χρειάστηκε να κάνουμε παρέμβαση το κάναμε, σώσαμε θέσεις εργασίας, προστατεύσαμε τις επιχειρήσεις από τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια. Το 70% των πόρων ήρθαν από την υπερφορολόγηση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Από εδώ και πέρα η χώρα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Άρα η ακριβής κοστολόγηση έχει τεράστια σημασία. Μόνο τα δύο εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ στοιχίζουν γύρω στα 4 δισεκατομμύρια ετησίως. Πρέπει να μας πει ο κ. Τσίπρας πού θα τα βρει, αφού οι δημοσιονομικοί κανόνες δεν πρόκειται να αλλάξουν. Προφανώς υπήρξαν αστοχίες και καθυστερήσεις που πληρώσαμε πολύ ακριβά. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στα μέσα σταθερής τροχιάς. Κατασκευάζουμε τη γραμμή 4 του μετρό, επεκτείνουμε τη γραμμή 2, κάνουμε συνολική παρέμβαση στα τρένα για να είναι απολύτως ασφαλή και σύγχρονα και παραδίδουμε στα τέλη του έτους το μετρό της Θεσσαλονίκης, μαζί με τα αρχαία», τόνισε ο Πρωθυπουργός. 

Α. Τσίπρας: «Το 80% των υπερκερδών πηγαίνουν στη ΔΕΗ»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέφερε: «Συμφωνώ με τον κ. Ανδρουλάκη να μην διορίζουμε κομματικά παιδιά διευθυντές νοσοκομείων. Και συμφωνώ, αυτό είναι πολύ καίριο μετά το δυστύχημα των Τεμπών. Το 2022 έχουμε υπέρβαση εσόδων από τον υψηλό ΦΠΑ. Γιατί δεν ρίχνει τον ΦΠΑ όταν ακόμα και υποψήφιοι βουλευτές του κ. Μητσοτάκη το ζητάνε; Γιατί οι επιδοτήσεις δεν πηγαίνουν στον καταναλωτή. Εμείς θα σταματήσουμε τον μηχανισμό αναδιανομής εσόδων από τους πολλούς στους λίγους και έτσι θα πάρει ανάσα ο καταναλωτής. Θα πέσουν οι τιμές. Η ΔΕΗ επί των πιο δύσκολων στιγμών της, δεν αύξησε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς, και ο Μητσοτάκης ιδιωτικοποίησε της ΔΕΗ λίγο πριν την κρίση. Το 80% των υπερκερδών πηγαίνουν στη ΔΕΗ και σε στελέχη που δίνουν μπόνους στους εαυτούς τους». 

Ν. Ανδρουλάκης: «Τα φωτοβολταϊκά στη στέγη και ένα πιο ισχυρό Εξοικονομώ θα περιφρουρήσει τους Έλληνες από τις αυξήσεις»

«Αυτή τη στιγμή το 34% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκουν στο δημόσιο. Όλοι οι άλλοι μαζί δεν μπορούν να σχηματίσουν πλειοψηφία. Οπότε το δημόσιο διορίζει τον πρόεδρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο. Το κράτος κάνει κουμάντο. Αυτό είναι πρόταση που δεν αλλάζει αν το κράτος θέλει να έχει η ΔΕΗ πιο φιλική προς τον πολίτη πολιτική.  Πρέπει να διασυνδέσουμε την απολιγνιτοποίηση ως κίνηση της οικονομίας με τις επενδύσεις στο δίκτυο και την αποθήκευση. Για να περιορίσουμε την εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο στο οποίο πρωταγωνίστησε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Γιατί με ένα καλό δίκτυο θα βάλουμε προτεραιότητα αγρότες, κτηνοτρόφους, δήμους για την παραγωγή πράσινης ενέργειας και να περιορίσουμε τις ανισότητες.  Το κράτος κάνει κουμάντο στη ΔΕΗ. Είτε 34%, είτε 50%. Στην τελευταία ψηφοφορία μου ως ευρωβουλευτής καταψήφισα το εμπόριο ρύπων γιατί είναι φόρος στον άνθρακα για τα πιο ενεργοβόρα σπίτια και αυτοκίνητα. Αυτό το πληρώνουν οι πιο φτωχοί Έλληνες. Στοχεύω σε πολιτική όπου τα φωτοβολταϊκά στη στέγη και ένα πιο ισχυρό Εξοικονομώ θα περιφρουρήσει τους Έλληνες από τις αυξήσεις» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. 

Δ. Κουτσούμπας: «Ο κ. Τσίπρας να μην ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη με το ΚΚΕ»

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε: «Το βασικό πρόβλημα με την ενέργεια και κατ’ επέκταση της προστασίας περιβάλλοντος και ανοικοδόμησης, στις Κυκλάδες π.χ εργατικών κατοικιών και όχι αυτών που δεν ξέρουν τι έχουν, πρέπει να μπει ένα φρένο. Αυτό θα το κάνει μία άλλη εξουσία, μια πραγματική λαϊκή εξουσία. Πρέπει να μπει ένα φρένο στην ανεξέλεγκτη δόμηση από μία διαφορετική διακυβέρνηση. Η εγκληματική πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων του χρηματιστηρίου ενέργειας που ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας, γιατί θα του έλεγα να μην ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη με το ΚΚΕ και αυτό αφορά ενέργεια, μεταφορές παιδεία. Ξύνεται πολύ στην γκλίτσα του τσοπάνη ο ΣΥΡΙΖΑ με την προσέγγισή του στο ΚΚΕ με τη μούφα προοδευτική διακυβέρνηση και αυτό αφορά και την ενέργεια. Εάν δεν αξιοποιηθούν οι εγχώριες πηγές ενέργειας με κοινωνικοποίηση και κεντρικό επιστημονικό τρόπο με συνδρομή επιστημόνων και εργατών δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Η Ελλάδα έχει παραγωγικές δυνατότητες να αξιοποιήσει και λιγνίτη, και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το ζήτημα βρίσκεται στο τι ρότα τραβάς και ποιος έχει την εξουσία και την ιδιοκτησία». 

Κ. Βελόπουλος: «Υπάρχουν πολλοί εφοπλιστές που κάνουν λαθρεμπόριο πετρελαίου»

«Θα περίμενα να με ρωτήσετε γιατί δεν κάνουμε εξόρυξη στη χώρα. Υπάρχουν πολλοί εφοπλιστές που κάνουν λαθρεμπόριο πετρελαίου. Γιατί να κερδίζουν οι εφοπλιστές και όχι ο λαός; Να κερδίζουν από το λαθρεμπόριο πετρελαίου και άνθρακα από τη Ρωσία. Επιμένω στην εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η αξία των κοιτασμάτων στην Ελλάδα είναι περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα κάνουμε ό,τι η Νορβηγία. Θα εξορύξουμε το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και θα το συνδέσουμε με τις συντάξεις. Για να μπορούν να παίρνουν αξιόλογες συντάξεις. Όπως γνωρίζετε, η πράσινη ενέργεια δεν σε ανεξαρτητοποιεί, δεν αποθηκεύεται. Η πράσινη μετάβαση παγκόσμια είναι μια βίαιη μετάβαση που χρειάζεται τρισεκατομμύρια που θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών. Η Ελλάδα θα γίνει πετρελαιοπαραγωγός χώρα με την Ελληνική Λύση, θα το παράγουμε και θα το εξάγουμε» σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. 

Γ. Βαρουφάκης: «Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε το πολιτικό κόστος»

«Οι εξορύξεις θέλουν τουλάχιστον 15 χρόνια για να αρχίσουν να παράγουν. Οι εξορύξεις δεν είναι λύση, προσφέρουν μόνο γεωπολιτικές εντάσεις και καταστροφή του περιβάλλοντος. Το μέλλον είναι οι πλωτές ανεμογεννήτριες μικρού μεγέθους, δεδομένης της έντασης του αέρα θα μπορούν να παράξουν αρκετή ενεργεία για πράσινο υδρογόνο. Ήδη μεγάλες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται και το πράσινο υδρογόνο έχει μπει μπροστά. Το θέμα είναι να μην χάσουμε και αυτή την πράσινη βιομηχανική επανάσταση. Αποτυχία της κυβέρνησης που δεν έχουν επενδυθεί τα χρήματα του Ταμείου Ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα. Αναφορικά με το δικό μου πόθεν έσχες ότι έχω μεγάλο οικολογικό αποτύπωμα: δύο αυτοκίνητα έχουμε με τη γυναίκα μου και κάθονται. Αν θα βοηθούσαμε να τα δώσουμε για ανακύκλωση να το κάνουμε. Η ουσία είναι ως πολιτικοί να μη φοβόμαστε το πολιτικό κόστος. Είμαστε έτοιμοι να το πάρουμε και θα το πάρουμε» τόνισε ο επικεφαλής του Μέρα25. 

6. Νέα Γενιά

K. Μητσοτάκης: «Έχουν δίκιο να είναι επιφυλακτικοί, να ξέρουν ότι ψηφίζουν για το μέλλον τους»

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Αντώνη Σρόιτερ και τι βαθμό βάζει στον εαυτό του για τη «Νέα Γενιά», ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Οι νέοι έχουν κάθε δίκιο να είναι επιφυλακτικοί στην εξουσία. Θα αξιολογήσουν και αυτή την κυβέρνηση. Δεν είχα καμία δυσκολία να αναγνωρίσω λάθη και να ζητήσω συγνώμη. Ένα λάθος γίνεται σφάλμα όταν επαναλαμβάνεται. Ο βαθμός ο οποίος θα μπει στην κυβέρνηση θα μπει από όλους τους Έλληνες και θα είναι το εκλογικό ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Αυτή η ζυγαριά θα τεθεί στην κρίση όλων των Ελλήνων πολιτών. Από τους νέους μας θα ζητούσα να αξιολογήσουν και αυτοί τα κόμματα, να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και να γνωρίζουν ότι τελικά ψηφίζουν για το δικό τους μέλλον».

Σε επόμενη ερώτηση τι θα έλεγε, ως 18χρονος , στον πολιτικό που θα του έδινε 150 ευρώ είπε: «Έγινε πολλή κουβέντα για μέτρο συμπληρωματικό. Να κάνω μια πρόταση σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές. Όλοι να καταθέσουμε τα προγράμματά μας, είτε στο Γενικό Λογιστήριο είτε στην Τράπεζα της Ελλάδας, τρεις μέρες το πολύ χρειάζεται για να αξιολογηθούν, για να μην υπάρχει αμφιβολία πόσο κοστίζει το κάθε πρόγραμμα. Εκατόν πενήντα (150) ευρώ δώσαμε και στο freedom pass. Οι νέοι ενδιαφέρονται για καλή εκπαίδευση και καλές δουλειές και γι’ αυτό θα μας κρίνουν την επόμενη ημέρα, όχι για τα 150 ευρώ».

Α. Τσίπρας:  «Ανήθικη η λογική για την ελάχιστη βάση εισαγωγής»

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση της ενότητας για τη Νέα Γενιά, σημείωσε: «Τόσα χρόνια στον τρόπο μας είχαμε πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς ελάχιστη βάση εισαγωγή. Τόσοι υπουργοί περάσανε και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Ήρθε ο κύριος Μητσοτάκης και μπήκε ελάχιστη βάση εισαγωγής. Γιατί; Όταν έχεις ένα κλειστό αριθμό, ένα συγκεκριμένο αριθμό παιδιών που θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια, και έχεις αυτή τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, αν θα γράψεις 8 ή12 εξαρτάται από το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων. Ήρθαν λοιπόν η κα Κεραμέως και ο κ. Μητσοτάκης και άλλαξαν τη βάση εισαγωγής για δύο λόγους:

Ο πρώτος λόγος είναι για να μειώσει τεχνηέντως τον αριθμό των εισακτέων και άρα να μειωθούν οι απαιτούμενες δαπάνες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στα δημόσια πανεπιστήμια και ο δεύτερος για να αυγατίσει η πελατεία των ιδιωτικών κολεγίων. Κι εγώ θεωρώ ότι αυτό είναι ανήθικο. Αν θέλεις μείωσε τους εισακτέους ευθέως, όχι εμμέσως λέγοντας ότι θες να αυξήσεις το γνωστικό επίπεδο των παιδιών μου που περνούν στα πανεπιστήμια. Δεν το λέμε τώρα, το λέμε τρία χρόνια τώρα ότι πρέπει να καταργηθεί. Και λέμε λοιπόν ότι αν την επομένη των εκλογών έχουμε μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα καταργηθεί και το Σεπτέμβρη θα περάσουν 20.000 περισσότερα παιδιά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα αναζωογονηθούν τα περιφερειακά μας πανεπιστήμια που έχουμε δεκάδες τμήματα που απειλούνται με κλείσιμο επειδή δεν έχουν παιδεία».

Σε ερώτηση για το ποιο πολιτικό πρόσωπο είναι για εκείνον σημείο αναφοράς,μεταξύ των κ.κ Παπανδρέου, Φλωράκη και Κύρκου, απάντησε: «Κάποτε έλεγαν ότι ο Παπανδρέου έκλεψε τα συνθήματα της Αριστεράς. Σήμερα με κατηγορούν εμένα ότι κλέβω συνθήματα. Προσέξτε, οι δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις έχουν συνθήματα που γίνονται επίκαιρα όταν η ζωή τα κάνει επίκαιρα και σήμερα γίνονται ξανά επίκαιρα συνθήματα, ακριβώς διότι η δεξιά του κυρίου Μητσοτάκη τα κάνει επίκαιρα. Και κλείνω λέγοντας ότι: αυτό που μπορεί να σώσει το λαό είναι η ενότητα».

Ν. Ανδρουλάκης: «Να “φρενάρουμε” το brain drain, να δημιουργήσουμε συνθήκες για όσους έφυγαν ώστε να γυρίσουν πίσω»

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά την ταπεινή μου άποψη των νέων ανθρώπων είναι ότι δεν έχουν πολλά ενώ έχουν πολλά εφόδια έχουν λιγότερες ευκαιρίες γι’ αυτό άλλωστε χιλιάδες ελληνόπουλα τα τελευταία 10 με 15 χρόνια έχουν οδηγηθεί στο εξωτερικό. Για να βρουν έναν καλύτερο τρόπο ζωής μια καλύτερη δουλειά για να οικοδομήσουν την ζωή τους με αξιοπρέπεια», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη για το αν εντέλει, ως προς το αδιαφορία των νέων απέναντι στα πολιτικά πράγματα, αυτοί είναι αδιάφοροι για την πολιτική, ή αν οι αντιλήψεις είναι ξεπερασμένες». Ενώ πρόσθεσε:

«Πρέπει να δουμε σήμερα τι κάνουμε για αυτούς που έμειναν εδώ – ώστε αν βελτιώσουν τη ζωή τους να “φρενάρουμε” το brain brain και να δημιουργήσουμε συνθήκες για κάποιους που έφυγαν να γυρίσουν πίσω. Χρειάζεται μία βιώσιμη ανάπτυξη με καλές θέσεις εργασίας. Αυτό που γίνεται με το real estate, με τον αφανισμό της ελληνικής οικονομίας, δεν είναι η προοπτική. Άρα το βασικό είναι η ώριμη αγορά εργασίας με σοβαρές επενδύσεις σε τομείς ανταγωνιστικούς και βέβαια με ουσιαστική στήριξη της καθημερινότητας.

Δηλαδή στα νέα ζευγάρια, αυτό που λέμε να υπάρχει κοινωνική κατοικία. Στην Πορτογαλία στην Ισπανία στην Ιταλία στην Αυστρία ισχύει. Στην Ελλάδα γιατί όχι; Έχουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο λέει για 150.000 κοινωνικές κατοικίες είτε νεόδμητες από το ταμείο ανάκαμψης είτε με φορολογικά κίνητρα ή κίνητρα ανακατασκευής, για σπίτια που θα μπουν ζευγάρια σε φοιτητές με πολύ χαμηλό κόστος και έτσι και οι ίδιοι θα έχουν αξιοπρεπή στέγη. Μέσω του διαγωνισμού θα πέσουν τα ενοίκια στα αστικά κέντρα. Αυτές είναι πολιτικές που νομίζω ότι μπορούν να “αγκαλιάσουν” τις ανάγκες της γενιάς.

Σε ερώτηση για την αναφορά του κ. Ανδρουλάκη ότι «κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή» κατονομάζοντας τον πρωθυπουργό για τις υποκλοπές σαν τον κύριο υπεύθυνο, και ως προς το τι προτείνει, ανέφερε:

«Είπα κάτι το οποίο συμβαίνει σε κάθε κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Όταν υπάρχουν τέτοια εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η δικαιοσύνη οδηγεί αυτός που πρωταγωνιστούν απέναντι σε ευθύνες. Αυτό θέλω να γίνει και στη χώρα μας. Γι’ αυτό πήγα και στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, γι’ αυτό κινούμαστε και στο πλαίσιο της ελληνικής δικαιοσύνης στην χώρα. Δε λέω κάτι το οποίο είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, νομίζω αυτό πρέπει να συμβαίνει σε κάθε χώρα που υπάρχει ουσιαστική δικαιοσύνη».

Δ. Κουτσούμπας: «Η νέα γενιά ξέρει τι θέλει – Να πάει να ψηφίσει, δεν είναι αντισυστημική ψήφος η αποχή»

«Η νέα γενιά ξέρει τι θέλει ξέρει τι ζητάει, έχει και γνώση και πείρα αρκετή γιατί έζησαν ιδιαίτερα οι μικρότερες ηλικίες μέσα στην Πανδημία μία τραγική κατάσταση. Πρόσφατα ήταν στους δρόμους με συνθήματα όμορφα για την τραγωδία στα Τέμπη που μας συγκίνησαν και της λέμε και από αυτό το πάνελ σήμερα να πάει να ψηφίσει, δεν είναι αντισυστημική ψήφος η αποχή» τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουτσούμπας απαντώντας σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα.

Κ. Βελόπουλος: «Πώς θα εμπιστευτεί ο λαός πολιτικούς που επί 12 χρόνια του λένε ψέματα;»  

Σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα στο debate της ΕΡΤ σχετικά με την Νέα Γενιά, ο κ. Βελόπουλος είπε: «Πώς θα εμπιστευτεί ένας νέος, πολιτικούς που επί 12 χρόνια του λένε ψέματα, του λένε ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια ότι όλα θα πάνε καλά και συνεχώς βουλιάζουμε και βγαίνει ο κύριος Παπαδόπουλος – αξιότιμος πρώην υπουργός – και λέει ότι πάμε να ξαναβουλιάξουμε. Διαβάζουν τα παιδιά, δεν μπορεί να τα κοροϊδέψεις και από την άλλη πρέπει ως Βελόπουλος, προερχόμενος από τη Μακεδονία, να ζητήσω συγνώμη από τους γονείς των 57 ανθρώπων.

Το κάνω γιατί έχασα και φίλο κι εγώ, 30ετών φιλία, τον έχασα τον Γιώργο στα Τέμπη. Πραγματικά όταν άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι “είχε φθορά η κυβέρνησή του, αλλά το ξεπεράσαμε”, ενοχλήθηκα σαν άνθρωπος και με πήρε η μητέρα του φίλου μου και μου λέει “τι είναι αυτά που λέει;”.

Εγώ ζητάω συγγνώμη και από αυτούς και από τα παιδιά τα αγγελούδια που χάθηκαν. Ζητώ συγγνώμη από τα νέα παιδιά για όλους, γιατί δεν κάναμε τίποτα και τους αναγκάζουμε να πάνε – και τους λένε τεμπέληδες – να δουλέψουν με 600 ευρώ στα κάτεργα των νησιών, με δέκα άτομα μαζί. Φαντάζομαι κανένας από τους κυρίους δεν θέλει το παιδί του να δουλέψει εκεί. Γιατί να δουλέψει το παιδί του φτωχού. Δεν τα καταλαβαίνω εγώ αυτά. Και πραγματικά αυτό που με ενοχλεί περισσότερο ότι υπάρχουν κάποια παιδιά που είναι περισσότερο παιδιά από τα δικά μας παιδιά, τα βολεύουν με μετακλητούς, 18 – 19 – 20 – 22 χρονών και τα παίρνουμε σε θέσεις κλειδιά στο κόμμα. Που είναι η αξιοκρατία; Αυτό λέει ο νέος. Ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία. Κομματικός σωλήνας και αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα».

Όσο για το αν τον προβληματίζει ότι πάρα πολλά νέα παιδιά πιθανώς να μην καταφέρουν να ψηφίσουν στις πιθανές, δεύτερες εκλογές, τόνισε πως: «Για μένα είναι ίσως το χειρότερο πράγμα που μπορούσε να γίνει να μην ψηφίσουν οι νέοι άνθρωποι, γιατί αυτοί μπορούν να κάνουν την αλλαγή. Ο νέος μπορεί να πιέσει τον μεγαλύτερο να αλλάξει την Ελλάδα. Ο παλιός είναι λίγο διαφορετική η αντίληψη του και τη σκέψη του. Ο νέος έχει όραμα, έχει ελπίδα. Αλλά ο νέος τι όραμα έχει όταν δεν μπορεί να κάνει οικογένεια γιατί παίρνει 600 ευρώ; Τι όραμα έχει όταν 700.000 Ελληνόπουλα συσπειρώθηκαν, εξοστρακίστηκαν στο εξωτερικό από τις πολιτικές των τριών κομμάτων; Αυτή την ελπίδα η “Ελληνική Λύση” μπορεί να την ξαναδώσει πίσω».

Γ. Βαρουφάκης: «Το κλίμα εμφυλίου πολέμου που καλλιεργεί η Μητσοτάκης ΑΕ στα πανεπιστήμια υπονομεύει τη διακίνηση ιδεών»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, σε ερώτηση της ενότητας «Νέα Γενιά» του debate των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ, τόνισε ότι έδωσε τον καλύτερό του εαυτό από τότε που γύρισε στην Ελλάδα και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Γύρισα για να προσφέρω εκπαιδευτικές υπηρεσίες στα παιδιά μας και ταυτόχρονα να δημιουργήσω, στο βαθμό που μπορούσα ως καθηγητής, συνθήκες ασφάλειας. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι σημαίνει η ανασφάλεια μέσα στο πανεπιστήμιο. Έχω κλειδωθεί με φοιτητές μου σε αμφιθέατρο με διάφορους εξωσχολικούς να μας απειλούν για να σταματήσουμε το μάθημα», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, περιγράφοντας ένα περιστατικό που έχει βιώσει.

Σημείωσε ακόμη ότι «ασφάλεια δε σημαίνει πανεπιστημιακές αστυνομίες, τύπου Κεραμέως. Σημαίνει διαφύλαξη του ασύλου της διακίνησης των ιδεών, που παρέχεται από το ίδιο το πανεπιστήμιο, από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα. (…) Το να βάζεις την αστυνομία μέσα στο πανεπιστήμιο για να προσφέρεις ασφάλεια είναι ένα ψέμα που είτε σημαίνει ότι δεν έχουν καταλάβει πώς λειτουργούν τα πανεπιστήμια όπως η Οξφόρδη ή έχουν καταλάβει και ψεύδονται, διότι παίζουν ένα παιχνίδι, ένα θεατρικό έργο μπροστά σε ένα ακροδεξιό ακροατήριο, που ενδιαφέρεται μόνο για την αστυνομοκρατία τους».

«Είμαι πάντοτε σταθερά αρωγός οποιουδήποτε έχει οποτεδήποτε απειληθεί για την έκφραση των ιδεών του», τόνισε ο κ Βαρουφάκης ενώ αναφορικά με το κατά πόσο η διακίνηση των ιδεών στο πανεπιστήμιο τον ικανοποιεί, απάντησε κατηγορηματικά «όχι».

Καταλήγοντας, δήλωσε ότι το «το κλίμα εμφυλίου πολέμου που καλλιεργεί η Μητσοτάκης ΑΕ στα πανεπιστήμια, υπονομεύει ακόμα περισσότερο τη διακίνηση των ιδεών. Οι φοιτητές μας ξέρουν πολύ καλύτερα πώς να προασπίσουν αυτήν την κοινότητα».


[There are no radio stations in the database]