Youth Pass: Επιταγή 150 ευρώ σε κάθε νέο που γίνεται 18 ετών – Πού θα χρησιμοποιείται

8 Μαΐου 2023

Από την Ελευσίνα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη μονιμοποίηση του Freedom Pass, με τη θεσμοθέτηση του Youth Pass, ως ένα πρόσθετο μέτρο στο οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Δικαιούχοι του μέτρου θα είναι περίπου 200.000 νέοι κάθε χρόνο, οι οποίοι θα γίνονται 18 χρονών και θα λαμβάνουν την επιταγή του Youth Pass των 150 ευρώ.

Πού θα χρησιμοποιείται

Η ενίσχυση των 150 ευρώ του Youth Pass θα μπορεί να ξοδευτεί για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές.

Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου είναι 30 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο μέρος από το κόστος αντισταθμίζεται και «επιστρέφει» στο δημόσιο, λόγω περιορισμού της φοροδιαφυγής στον Τουρισμό (με τη χρήση άυλης χρωστικής κάρτας), αλλά και της τόνωση της οικονομικής δραστηριότητος σε κλάδους ή περιοχές που χρήζουν στήριξης (π.χ. θέατρα, τοπικές αγορές κλπ).

Οι τρεις εξαγγελίες του πρωθυπουργού:

1) Θεσμοθετείται το Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Κόστος 30 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

2) Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές. Κόστος: 40 εκατ. ευρώ.

3) Αναμορφώνεται το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά δηλαδή από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ για τα δυο παιδια σε 120 ευρώ και από 120 ευρώ στα τρία παιδιά στα 170, με σκοπό την εφαρμογή από 1/1/2024. Κόστος: 500 εκατ. ευρώ.


[There are no radio stations in the database]