Αποκαλύψεις από τον Κλίντον: Από το 2011 γνώριζα ότι ο Πούτιν θα εισέβαλε στην Ουκρανία

6 Μαΐου 2023

Τρία χρόνια πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε πει στον Μπιλ Κλίντον ότι δεν δεσμεύεται από το Μνημόνιο της Βουδαπέστης το οποίο διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι αυτό του είχε πει ο Ρώσος πρόεδρος το 2011 στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Στη συνομιλία του, αναφέρει ο Guardian, ο Πούτιν έθιξε το ζήτημα του Μνημονίου από το 1994, με το οποίο η Ουκρανία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν είχαν παραδώσει στη Ρωσία το πυρηνικό οπλοστάσιό τους (που είχε απομείνει από την εποχή της ενιαίας ΕΣΣΔ) σε αντάλλαγμα για σεβασμό των συνόρων.

Το Μνημόνιο είχε υπογράψει εκ μέρους των ΗΠΑ ο τότε πρόεδρος Κλίντον και ο Μπόρις Γέλτσιν ως πρόεδρος της Ρωσίας, αλλά ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, όλοι ως εγγυητές της συμφωνίας.

«Μου είχε πει ο Πούτιν ότι δεν συμφωνεί με τη συμφωνία που έκανα με τον Γέλτσιν και ότι δεν είχε περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή», είπε ο Κλίντον την Πέμπτη. «Δεν συμφωνώ, δεν τυο υποστηρίζει και δεν δεσμεύομαι από αυτό», είχε πει ο Πούτιν.

Ο Κλίντον συνέχισε λέγοντας ότι «από τότε γνώριζα ότι η εισβολή ήταν θέμα χρόνου» – και, πράγματι, συνέβη τρία χρόνια αργότερα με την κατάληψη του Ντονμπάς και της Κριμαίας από τη Ρωσία. Επικαλέστηκε ο Πούτιν το επιχείρημα ότι η εξέγερση του Μαϊντάν μετέτρεψε την Ουκρανία σε άλλη χώρα, ακυρώνοντας το Μνημόνιο.


[There are no radio stations in the database]