Σουδάν: Παραβιάστηκε ξανά η εκεχειρία- Στην 20η μέρα μπήκε ο πόλεμος

4 Μαΐου 2023

Ακούγονται σήμερα εκρήξεις και πυρά στο Χαρτούμ, κατά την 20η μέρα των σφοδρών μαχών ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς, που διεκδικούν την εξουσία στο Σουδάν με κίνδυνο να βυθίσουν ολόκληρη την περιοχή σε κρίση.

Παρά την ανακοίνωση μιας «κατ’ αρχήν συμφωνίας» για την παράταση μέχρι τις 11 Μαΐου μιας εκεχειρίας που ουδέποτε έγινε σεβαστή, «συγκρούσεις και εκρήξεις» συγκλονίζουν τα βόρεια προάστια του Χαρτούμ, όπως ανέφεραν τα χαράματα κάτοικοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο ρυθμό των βομβαρδισμών ζουν πλέον πέντε εκατομμύρια κάτοικοι της πρωτεύουσας, προσπαθώντας να αποφύγουν αδέσποτες σφαίρες κλεισμένοι μέσα σε σπίτια χωρίς νερό ούτε ηλεκτρικό, με όλο και λιγότερα χρήματα και τρόφιμα και όλα αυτά μέσα σε αποπνικτική ζέστη.

Επίσης ακούγονται σφοδροί βομβαρδισμοί από τις γειτονικές πόλεις Ομντουρμάν και Μπάχρι, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Ρόιτερς.

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη άσκησαν χθες, Τετάρτη, πίεση στις εμπόλεμες παρατάξεις να εγγυηθούν την ασφαλή διέλευση ανθρωπιστικής βοήεθιας, αφού έξι φορτηγά λεηλατήθηκαν και αεροπορικά πλήγματα στην πρωτεύουσα υπονόμευσαν την υποτιθέμενη εκεχειρία.

Ο συντονιστής της έκτακτης αρωγής του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε πως ελπίζει να συναντηθεί μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες με τα εμπόλεμα μέρη στο Σουδάν για να εξασφαλίσει απ’ αυτά εγγυήσεις για τις οχηματοπομπές που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Από τις 15 Απριλίου, ο πόλεμος ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν και στους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 550 ανθρώπους ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 5.000, σύμφωνα με έναν απολογισμό που πιστεύεται πως υπολείπεται κατά πολύ της πραγματικότητας. Τα νοσοκομεία δεν μπορουν να ανταποκριθούν: λιγότερα από ένα στα πέντε εξακολουθούν να λειτουργούν στο Χαρτούμ και σχεδόν κανένα στο Νταρφούρ (δυτικά).

Οι μάχες έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό περισσότερων από 335.000 ανθρώπων και έχουν ωθήσει 115.000 άλλους στην εξορία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος αναμένει πως οι πρόσφυγες θα οκταπλασιασθούν.


[There are no radio stations in the database]