Γιώργος Τσίπρας: «Στη Δυτική Αττική υπάρχουν περισσότερα προβλήματα από άλλες περιοχές και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό»

3 Μαΐου 2023

Απόσπασμα συνέντευξης του Γιώργου Τσίπρα, Υποψήφιου Βουλευτή Δυτικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο ηλεκτρονικό Βήμα για τα προβλήματα της Δυτικής Αττικής.

Τι απασχολεί περισσότερους τους ψηφοφόρους στην περιοχή σας διότι εκλέγεστε και είστε υποψήφιος σε μια περιοχή με πολλά προβλήματα.

Στη Δυτική Αττική υπάρχουν περισσότερα προβλήματα από άλλες περιοχές και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Οι χαμηλοί μισθοί, η ανεργία και τα υψηλά ενοίκια είναι τα κοινά προβλήματα αλλά συνδυάζονται με εκτεταμένη μαύρη εργασία και υποαπασχόληση. Στη διάρκεια της πανδημίας το φαινόμενο να εργάζονται εργαζόμενοι με κόβιντ πήρε διαστάσεις. Υπάρχει ωκεανός μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πολλές φυτοζωούν και χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση ζόμπι. Υπάρχουν πολλά προβλήματα φτωχής περιφέρειας για μια περιοχή που βρίσκεται στην Αττική χωρίς η περιοχή να αντιμετωπίζεται από το κράτος ως φτωχή περιφέρεια, σε επίπεδο ύψους ενισχύσεων, επιδοτήσεων και προγραμμάτων, αλλά ως πρωτεύουσα.

Η εκτεταμένη βιομηχανική δραστηριότητα δομήθηκε με εντελώς άναρχο τρόπο περασμένες δεκαετίες, κυρίως στο Θριάσιο Πεδίο, με υποβάθμιση του περιβάλλοντος για τους κατοίκους αλλά και αρνητικές συνέπειες για τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Συνολικά, το περιβαλλοντικό ζήτημα είναι μεγάλο πρόβλημα στη Δυτική Αττική από τη μεγαλύτερη χωματερή στην Ευρώπη και τις οχλούσες βιομηχανίες μέχρι τη χωροταξική αναρχία και την έλλειψη παραλιακού μετώπου.

Σε αυτά πρέπει να προσθέσει κανείς την έλλειψη υποδομών και κοινωνικού κράτους όπως σε απομακρυσμένη επαρχία. Χρειάζονται πολύ καλύτερες συγκοινωνίες με την υπόλοιπη Αττική, και για τους εργαζόμενους που πηγαινοέρχονται και για τα εμπορεύματα. Χρειάζονται περισσότερες και καλύτερες μονάδες υγείας και σχολεία και χώροι άθλησης και στήριξή τους.
Πρέπει να προσθέσει ακόμη κανείς τη μόνιμη αδιαφορία της κυβέρνησης για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που στοιβάζονται εδώ και έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Υπάρχει επίσης έλλειμμα ασφάλειας σε πολλές περιοχές ενώ συνολικά η αστυνόμευση στη Δυτική Αττική επιδεινώθηκε στα τέσσερα προηγούμενα χρόνια παρά το προεκλογικό αφήγημα Μητσοτάκη για περισσότερη ασφάλεια, που προφανώς εξαντλήθηκε στην πανεπιστημιακή αστυνομία και στα Εξάρχεια, την ώρα που προχώρησε σε αθρόες πελατειακού τύπου προσλήψεις στην αστυνομία.

Με δυο κουβέντες, η Δυτική Αττική ήταν διαχρονικά με τις πολιτικές των κυβερνήσεων η πίσω αυλή της Αθήνας. Για να αλλάξει αυτό, απαιτούνται ειδικές πολιτικές με ορίζοντα δεκαετίας για τις συνθήκες εργασίας, τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την εγκληματικότητα. Το σχέδιο που εκπονήθηκε στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη της Δυτικής Αττικής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017 απαντούσε στα ζητήματα αυτά, αλλά εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.


[There are no radio stations in the database]