Βρετανία: Καμπανάκι για την παραλλαγή «Αρκτούρος» – Ζητούν να επιστρέψουν οι μάσκες στα μέσα μεταφοράς

29 Απριλίου 2023

Με ταχύ ρυθμό εξακολουθεί να εξαπλώνεται στη Βρετανία η νέα παραλλαγή «Αρκτούρος».

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως οι μάσκες προστασίας θα πρέπει να επιστρέψουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά της μετάλλαξης.

Πέντε Βρετανοί έχουν πεθάνει από το στέλεχος «Αρκτούρος», σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ανιχνευθεί 135 αλληλουχίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και πιστεύεται ότι υπάρχουν περίπου 104 περιπτώσεις καθώς ορισμένοι άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε αλληλουχία δύο φορές.

Ο καθηγητής Stephen Griffin, πρόεδρος του Independent SAGE, υποστήριξε ότι οι άνθρωποι πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε τεστ κορωνοϊού και να φορούν μάσκες προσώπου για να προστατεύονται από τον ιό.

«Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια αναδρομή στην περσινή χρονιά, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο ιός συνεχίζει να κάνει κακό και όσοι είναι λιγότερο ικανοί να ανταπεξέλθουν συνεχίζουν να υποφέρουν» δήλωσε ο Stephen Griffin στη MailOnline.

«Αν η κυβέρνηση δεν ενεργήσει για να επιτρέψει σε όλους να “ζήσουν” με τον Covid, οι ευπαθείς ομάδες θα συνεχίσουν να χρειάζονται οπωσδήποτε προφυλάξεις» πρόσθεσε.

Το νέο στέλεχος, γνωστό ως XBB.1.16, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Ιανουάριο και προέκυψε από δύο προηγούμενα ισχυρά στελέχη της Όμικρον, BA.1 και BA.2.

Η έρευνα δείχνει ότι η νέα παραλλαγή «Αρκτούρος μπορεί να είναι 1,2 φορές πιο μολυσματική από την τελευταία σημαντική υποπαραλλαγή.


[There are no radio stations in the database]